Ukendt

 • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Forskning blandt 18.000 par: Luftforurening øger risiko for infertilitet med op mod 20 procent

Illustration: DAVID GRAY/Scanpix Denmark

Forskningen har længe peget på, at forurenet luft har fatale konsekvenser for menneskekroppen, men nu har et studie for første gang kigget nærmere på, hvilken betydning luftforurening har for fertilitet.

Ved en analyse af 18.571 kinesiske par har en forskergruppe fra Peking University i Beijing fundet frem til, at de, der til dagligt udsættes for et moderat højere niveau af luftforurening med fine partikler, de såkaldte PM2,5, har 20 procents større risiko for infertilitet.

Det skriver The Guardian.

Forskerne kunne påvise, at kvinder, der blev udsat for en forurening med fine partikler på 10 mikrogram pr. kubikmeter i et år, havde 20 procent større risiko for infertilitet.

De kinesiske par, der var en del af undersøgelsen, blev i gennemsnit eksponeret for et forureningsniveau på 57µg/m3.

Begrænset forskning på området

I 2010 var over 48 millioner par på verdensplan påvirket af infertilitet, og på trods af at det tal er stødt stigende, er der meget begrænset forskning på området.

Studiets forskningsdesign var imidlertid ikke i stand til at klarlægge, hvordan luftforurening kan skade fertiliteten. Tidligere forskning har dog fundet, at forureningspartikler kan være skyld i betændelsestilstande i kroppen, som kan skade æg- og sædproduktion, påpeger forskerne bag.

Luftforurening har også før vist sig at øge risikoen for for tidlig fødsel og lav fødselsvægt, og en amerikansk undersøgelse har desuden vist, at eksponering for øget luftforurening kan sættes i forbindelse med et lavere antal modne æg i kvinders æggestokke.

Ifølge Qin Li, der forsker ved Center for Reproduktiv Medicin ved Peking University og ledede forskningen, er der grund til bekymring hos par, der ønsker at blive forældre.

»Talrige undersøgelser har påpeget, at luftforurening kan sættes i forbindelse med mange skadelige graviditetshændelser,« siger han til The Guardian.

Undersøgelsen påpeger desuden, at 30 procent af infertile par oplever en uforklarlig infertilitet, og hvor alder, vægt og rygning længe har været kendt som faktorer, der har en indvirkning på fertilitet, mener forskerne altså, at deres resultater giver grobund for ligeledes at betragte forurening som en ikke-ubetydelig faktor.

Et udsnit af den generelle befolkning

Det nye studie adskiller sig ved at have undersøgt et bredt udsnit befolkningen, hvor tidligere forskning har beskæftiget sig med infertile par eller par, der har været tilknyttet en fertilitetsklinik.

Testresultaterne giver altså et resultat om den generelle befolkning og er derfor repræsentative for denne, fortæller Qin Li til mediet.

Undersøgelsen er baseret på data fra interviews og spørgeskemaer fra 18.571 par, som var en del af en stor fertilitetsundersøgelse af kinesiske gifte kvinder.

I Kina er kvinder forpligtede til at registrere sig hos myndighederne, inden de forsøger at blive gravide, hvilket gjorde det muligt for forskerne at indhente data fra alle kvinder, der forsøgte at blive gravide.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Den kinesiske undersøgelser vedrører et median-indhold af PM2.5 på 56.8 μg/m3 i snit, væsentligt højere end forureningen i DK og højere end sundhedsgrænserne.

Men den citerede amerikanske undersøgelse fandt sted ved forurening ganske sammenlignelig med danske forhold: ca. 5-16 μg fine partikler/m3.

Der påviste man nedgang på ca. 7 % i kvindernes follikeltal for hver 2 μg PM2.5/m3. (En effekt, der kunne svare til at kvindernes biologiske alder var to år ældre end deres reelle alder. Markant størst effekt på ca. 16%, hos de kvinder, der i forvejen var udfordret på fertiliteten af andre årsager).

De 2 μg fine partikler/m3 er i samme størrelsesorden, som politikernes yndlinge, de afgiftsfrie brændeovne, bidrager med til den gennemsnitlige luftforurening herhjemme. (Hvis man altså opholder sig i tilpas stor afstand af skorstenene, så røgen er fortyndet grundigt. Ellers er niveauerne nok højere). Samtidig betaler skatteyderne eller de ramte familier selv i dyre domme til fertilitets-behandlinger. (Evt. kunne man indledningsvist indføre en afgift på politisk inkonsekvens?)

 • 2
 • 6

Forlange at man selv betalte for sine fertilitets behandling.

Det er jo bestemt ikke billigt at adoptere og børn der mangler kærlige forældre er bestemt ikke en mangelvare.

 • 1
 • 7

Vil det sige at der er fare for at kineserne uddør? :-)

Faldende uønsket fertiliet giver besvær, ekstraudgifter og større konkret risiko for mor og barn, bla.. når børnene fødes senere pga. flere fejlforsøg. Så en fornuftig satsning kan være både at fremme faldende globalt befolkningstal og samtidig bedre sundhed, herunder sundere fertilitet hos de, der føder.

Dertil kommer de mange andre sundhedsproblemer, som selv små udving i luftforurening er forbundet med. Hvor hjerneskader og mere subtile neurologiske defekter stadig er underbelyst. Øget forekomst af ganske vandede vittigheder kan måske indikere et og andet..

 • 6
 • 1

Endnu en grund til at komme af med kulkraft. Tid til at komme i gang med at bygge verdens reneste energikilde der kan skaleres til at dække hele verdens energiforbrug - atomkraft.

 • 4
 • 7

Lone Bech

Tallene er jo meget kendte i forvejen, da det jo er en pendant til rygning, hvor fertiliteten dykker, fødselsvægten falder og børnene vokser op med flere genetiske skader og hele livet skal slås med lavere intelligens end børn af sunde mødre uden ryger trang.

Samfundsomkostningen ved lav intelligens og svækket helbred pga. uhæmmet (ja faktisk understøttet) brug af fossil energi er simpelthen en gyser.

Talrige undersøgelser viser at ringe begavelse er liniært forbundet med sindsyge, dårlig indkomst, voldelig adfærd og kriminalitet.

Utroligt at man ikke bare kan stoppe fossil energi.

 • 5
 • 2

Rasmus Dybbro

Endnu en grund til at komme af med kulkraft. Tid til at komme i gang med at bygge verdens reneste energikilde der kan skaleres til at dække hele verdens energiforbrug - atomkraft.

Er du lige steget ud af en space shuttle efter en længere rumrejse uden adgang til information fra jorden?

Der er da masser af helt rene energiteknologier, der kan skaleres til at dække hele klodens energibehov hurtigt og billigt, men KK hører ikke med iblandt dem.

 • 3
 • 5

Forudsat at nationerne kan enes om at dele, transportere energien hindringsfrit frem til brugsstederne. Jævnfør Gazproms problemer med Nord Stream.

 • 1
 • 4

Samfundsomkostningen ved lav intelligens og svækket helbred pga. uhæmmet (ja faktisk understøttet) brug af fossil energi er simpelthen en gyser.

Afbrænding af træ i boligområderne er muligvis et større sundheds-problem mht. danske kilder til luftforurening. Brændeovnenes skorstene er tættere på borgerne, og man tillader fortsat langt højere forurenings-koncentrationer fra disse end fra de store forbrændingsanlæg. (Og brændeovnene friholdes fortsat fra afgifter).

Blandt neurologiske effekter har man i Sverige påvist 30 % mere demens blandt folk i kvarterer med megen brænderøg og 70 % mere demens hos brændeovnsbrugerne selv http://www.braenderoeg.dk/news.php?id=121

 • 1
 • 1

Hvis en person er skadet om året og to det næste år er det en forøgelse på 100%

Her i min kommune har vi et coronasmittetal 8 ud af 100000. men da vi kun er 25000 i komunen vil det sige at to er smittet.

I dine svenske eksempler om demens , er det ikke nævnt i hvilken alder demensen indtræder. Svenskere har det nemlig med at blive umanerligt gamle. Astrid Lindgren blev 95.

Mine gudforældre havde begge brændekomfurer og blev henholds vis 86 og 87 unden at være demente!

 • 3
 • 9

Min farmors hukummelse fejlede intet, hun blev 99. Arbejdede tidligt i køkken (vel fra 100 år siden indtil el-installation i 40'erne) med brændekomfur, strygejern på særlig indsats, tøjvask i gruekeddel og balje. Så måske er det noget andet der er årsag?

Desuden: Hvorfor skulle brænderøg værre mere skadelige end røg fra kul og koks?

Undersøgelsen lægger vægt på for få faktorer. Er faktorer som afstande til købmand mm. med?

Kan godt lide konklussionens formulering: "If the associations we observed are causal, then air pollution from residential wood burning, and air pollution from traffic, might be independent important risk factors for dementia."

 • 0
 • 1

Min farmors hukummelse fejlede intet, hun blev 99.

Du mangler lissom angivelse af usikkerheder, statistisk signifikans mv. på din studie-population. Anekdotisk erindring om egne, ekstraordinært galvaniserede bedsteforældre er nok i lige underkanten, hvis man ønsker at afvise studiets konklusioner.

De svenske undersøgelser har oprindeligt taget udgangspunkt i en kohorte på flere 1000, der så er sorteret, frasorteret og opdateret hvert 5. år på systematisk vis. Nogle demensdiagnoser er krydstjekket med dobbeltblinddiagnosticering mm.

17% (302) af 1806 fik demens i løbet af 25 år i brænderøgsstudiet. De beregnede bl.a. 55 % øget demens risiko per øget 1 myg PM2.5 brænderøgspartikler/m3.

Én kunne på det grundlag fristes til at lave en overslagsberegning, der siger at 97-195 af demenstilfældene kunne tilskrives brænderøg, hvis brændeovnene fx bidrog med 0,5-1 myg/m3 til udeluften (ville nok minde om en del danske forhold). Men forskerne skriver også, at de ikke kan påvise en entydig liniær sammenæng, så en sådan beregning er muligvis ikke ok.

Men uanset beregningsmetodik, så bør '55 %', der løbende får 'nye medlemmer' vel ikke ignoreres? Demens er en modbydelig gruppe sygdomme.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten