Forskning bekræfter: Zoonoserne breder sig, når vi ødelægger naturen

Illustration: loeskieboom / Bigstock

Når levestederne forsvinder for større dyr, giver det plads til smådyr som rotter og flagermus, som er typiske bærere af smitsomme sygdomme, der risikerer at smitte mennesker.

Det konkluderer ny forskning, der netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature. Her har forskere fra flere britiske forskningsinstitutioner under ledelse af University College London undersøgt næsten 7000 dyrebestande fra hele verden.

Forekomsten af hver bestand er blevet sammenlignet med, i hvor høj grad det enkelte område er udnyttet af mennesker.

Læs også: Forskningsprojekt med svin skal ruste os til fremtidens pandemier

Konklusionen er, at dyr, der er kendt for at bære zoonoser er op til 2,5 gange mere udbredte i områder, hvor levestederne er ødelagt.

Zoonoserne, der blandt de mest velkendte medlemmer tæller vira som Covid-19, Zika, Sars og HIV optræder typisk hos mindre dyr, der bevæger sig hurtigt og som hurtigt får mange unger.

Det er netop disse dyr, som undersøgelsen som den første, viser fremgang hos, når naturen må vige for landbrug eller beboelse. Omvendt er der tilbagegang hos dyrearter, der sjældent bærer på zoonoser, når mennesker inddrager naturområderne, viser forskningen.

De større dyr, som samtidig sjældnere har zoonotiske sygdomme, har typisk meget specifikke krav til føde eller levesteder, hvorfor de påvirkes let i forhold til eksempelvis rotter, flagermus og småfugle.

Naturen står ikke bag zoonoser

»Covid-19-pandemien, udløst af en corona-virus fra dyr har mindet verden om den trussel, som zoonotiske sygdomme udgør for mennesker. Med den indsigt er fulgt en udbredt misforståelse om at den vilde natur er den største kilde til zoonotiske sygdomme,« skriver de to amerikanske forskere Richard Ostfeld og Felicia Keesing i en kommentar til forskningen, som også er bragt i Nature.

Her påpeger de, at denne opfattelse punkteres af den nye britiske forskning, der netop understreger, at det er i fraværet af natur, at de arter, der spreder mest smitte, trives.

Ostfeld og Keesing påpeger også, at et andet nyligt studie har vist, at pattedyr, der i dag vinder større udbredelse, har flere zoonotiske sygdomme, end pattedyr, der er i tilbagegang i dag.

Forskere og organisationer advarer

Forskningen bliver offentliggjort i hælene på en række advarsler fra såvel forskere som andre organer. Senest advarede FN for en måned siden om, at menneskehedens »ødelæggende livsstil« ville medføre flere mulige pandemier.

Læs også: FN advarer: Vores »ødelæggende« livsstil betyder stadigt flere smitsommme sygdomme

»Videnskaben ved, at hvis vi fortsætter med at udnytte vilde dyr og ødelægge økosystemer, kan vi forvente en vedvarende strøm af lignende sygdomme, som hopper fra dyr til mennesker, de kommende år,« sagde direktør for FN’s miljøorgan UNEP, Inger Andersen dengang.

FN’s egen rapport pegede blandt andet på øget efterspørgsel efter animalsk protein og stadigt mere ikke-bæredygtigt landbrug som årsager til kendte og kommende zoonoser.

Emner : Dyr
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Her påpeger de, at denne opfattelse punkteres af den nye britiske forskning, der netop understreger, at det er i fraværet af natur, at de arter, der spreder mest smitte, trives.

Lad os udsætte den invasive art: løver i DK! Så kan de flyve rundt og spise flagermus. Jeg har en mistanke om, at smitten spredes, bl.a. fordi folk uden omtanke tager steder hen de skulle have holdt sig fra. Det og de såkaldte magthaveres (overdanmarks) tro på at smitten kun rammer de "lavere" sociale klasser. Det respekfri Konkurrencesamfund?

 • 7
 • 15

Og hvad er det eksakt for nogle steder som folk skulle have holdt sig fra?

Drik lidt mindre af natpotten eller lad tastaturet i fred.

 • 14
 • 4

Det eneste, der for alvor truer menneskets succes her på den lille blå planet, er samme arts udbredelse og måde at realisere sig selv på. Og da vi ikke selv kan finde ud af at ændre adfærd, så må naturen gøre det nødvendige arbejde, reducere bestanden og overforbruget. Dertil har man de mindre smittespredere, som stortrives i det miljø, mennesket skaber omkring sig.

Min første kommentar til Covid-19: https://ing.dk/andre-skriver/kinesiske-myn... Den var ment ironisk!

Det spås, at 300 000 US-borgere vil være døde af coronaen omkring dec. 2020.

En gigantisk international politisk krise kan udløses af, at kun de rige vil have råd til de virksomme vacciner, hvor USA måske får monopol på den første, ledet af en genvalgt præsident, der vandt netop på national succes med at udvikle en vaccine.

Stater og sociale systemer i hele verdensdele kan bryde sammen, først i Mellemøsten derefter i Latinamerika.

 • 7
 • 6

Jeg er ikke ekspert is sygdomme eller vilde dyr og spredning af vira.

Der har altid opstået farlige sygdomme/vira tilfældigt i vildmarken hvor dyr eks elefanter som vi så på tv pludseligt dør af sygdom, men det kan jo også forekomme spontant eks i sibirien i vildmarken hvor det ikke er unormalt at antrax ( miltbrand ) dukker op af jorden.. Bla. er det også sket i indien og usa men lige i disse tilfælde er der max døde omkring 100 mennesker. Ebola dukker jo også op fra tid til anden og spredes. Siger bare det ikke nødvendigvis er klima eller udrydelsen af dyrenes leve områder som er skyld i at farlige sygdomme pludseligt dukker op og herefter bliver spredt vidt omkring. Det er en helt naturlig process at dødelige sygdomme kommer og år. eks er pest jo stadig ikke udrydet og dukker opså op her og der engang imellem.

 • 2
 • 10

Det spås, at 300 000 US-borgere vil være døde af coronaen omkring dec. 2020.

Når man kigger på JHUs corona-side, ser den spådom desværre ikke helt urealistisk ud.

Den flotteste exponeltialkurve samme sted kommer p.t. fra Sydafrika.

Til beroligelse: selvom jeg ikke er zoolog ved jeg godt, at løver ikke flyver rundt og jeg drikke heller ikke (af natpotten) - selvom jeg har hørt om folk, der gør det. Det må være tilladt at bruge humor.

 • 0
 • 11

Må jeg anbefale at man læser "Det er bare en Virus" af Anders Fomsgaard. Meget læseværdig bog i denne tid. Rotter, flagermus mm er oftere bærerer af zoonose virus. Der er en god forklaring på hvorfor virus lettere tager springet fra dyr til menneske hvis vi har for "intim" omgang med de forkerte dyr.

 • 7
 • 0

der beklagligvis intet nyt i dette,mennesket er det eneste dyr som ødelægger egen rede. sult tvinger folk til at spise hvad somhelst, forskellen er blot når det er franske frølår er det finer madkunst, den stor helt Mao har lært kineserserne at spise alt der kan bevæge sig

 • 1
 • 4

Den artikel har nu mange knudrede formuleringer, sikket for at fremstå politisk korrekt, at alt hvad mennesket gør er ondt.

Det som synes at være informationen i artiklen er at store dyr ikke spreder zoonoser. Og hvis naturens balance ændres, så forsvinder de store pattedyr, som et et udtryk for en balance.

Med 7 mia. mennesker på kloden, så giver det næsten sig selv at balancen ændrer sig. Det behøver ikke nødvendigvis betyde at naturen ødeægges, fødevare produktion bygger jo også på natur.

Naturvenligt og bæredygtigt landbrug er muligt, men selv når man går til yderlighederne, så kan det mest naturvenlige landbrug ikke undgå at ændre på balancen.

At der så er former for landbrug, som et meget ødelæggende for naturen, er en helt anden sag.

 • 1
 • 2

Det har længe kunnet konstateres, at menneskeheden er kommet langt med hensyn til at udrydde sig selv. Der er nærmest utallige indikatorer!

 • 2
 • 2

Virus i naturen har gerne visse dyr som reservoir.

CoVid-129 er blevet fundet i husdyr, hunde og katte, men ser ikke ud til at have smittet nogen derfra.

Den blev fundet i mink, og har smittet mennesker fra mink. Hvilket var grunden til at Nederlandene befalede deres mink-population fuldstændigt slået ned.

Og med alle de syge slagteriarbejdere i flere lande kunne man jo begynde at spekulere om svin måske blev et reservoir for den virus og så smittede tilbage til mennesket. Et scenarie absolut ingen ønsker.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten