Forskning baner vej for morfin-produktion i hjemmebryggeri

7. juni 2015 kl. 10:008
Forskning baner vej for morfin-produktion i hjemmebryggeri
Illustration: Wikimedia Commons.
Forskere har gen-designet en gær, der kan omdanne sukker til morfin. Opdagelsen bringer videnskaben tættere på en syntetisk version af medicinen, men åbner også for mini-stoffabrikker.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er en kompleks kemisk proces på 15 forskellige trin, der i valmuen danner opiater som morfin og kodein. En kemisk proces, som videnskaben i løbet af det seneste årti er kommet tættere og tættere på at genskabe i laboratoriet. Nu har to amerikanske forskere fundet den manglende brik, der lader en enkel gær-organisme forestå hele den komplicerede proces.

Med den gen-manipulerede gær-type har forskerne formået at fremstille stoffet reticuline syntetisk ud fra tyrosin udledt af glukose. Derfra er den molekylære sti til for eksempel morfin allerede kendt, fortæller mikrobiolog Vincent Martin, der sammen med bioingeniør John Dueber står bag forsøget.

»Med vores studie er alle skridt blevet beskrevet, og nu er det et spørgsmål om at binde dem sammen og skalere processen op,« fortæller John Dueber ifølge University of Berkley og fortsætter:

»Det er ikke en triviel udfordring, men det kan lade sig gøre.«

Nye medikamenter

Den kunstige vej til morfin er ikke kun eftertragtet, fordi den kan vise sig at være billigere end at dyrke og høste opiumvalmuer. Med den kemiske proces under kontrol kan opdagelsen bane vej til nye helt nye typer smertestillende og antibiotika.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dertil er den syntetiske reticuline essentiel, forklarer forskerne. Stoffet fungerer nemlig som et knudepunkt i vejsystemet, der leder til et hav af forskellige molekyler med medicinske egenskaber.

»Derfra kan vi udforske mange forskellige stier til mulige typer medicin – og ikke bare opiater,« siger Vincent Martin.

De mange stier kan udforskes ved minimale ændringer i gærens dna. Det vil dramatisk reducere omkostningerne ved at lede efter nye stoffer, forklarer forskerne.

Hjemmebryggeri kan lave morfin

Opdagelserne er dog heller ikke uproblematiske, erkender de to ophavsmænd til gær-typen, der potentielt kan bane vej for hjemmefabrikker med morfin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med basal viden om brygning, adgang til gæren og udstyr, der svarer til et hjemmebryggeri, kan enhver inden for få år selv producere opiater.

Derfor kommer forskningsartiklen, der er offentliggjort i Nature Chemical Biology, også med en advarsel:

»Det er på tide at overveje regler, der skal adressere dette forskningsområde. Feltet bevæger sig overraskende hurtigt, og vi er nødt til at være fremadsynede, så vi kan mindske risikoen for misbrug,« fastslår John Dueber.

Bioingeniøren mener, at den samlede kemiske proces til at syntetisere morfin vil være under kontrol om et par år.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
8. juni 2015 kl. 17:15

"fordi den kan vise sig at være billigere end at dyrke og høste opiumvalmuer. "

Nope... At dyrke valmuer er en agriculturel produktion med oprensning og karakterisering af slut produktet.. En 15 trins syntesevej i et gær fermenterings system der skal dokumenteres og vedligeholdes fodres checkes for at alle 15 trin er intakte og fungerende og der ikke er alternative syntese paths der påvirker nogen af mellemtrinene og oprense og karakterisere slut produktet er mange ting men biligere er det ikke...

Samtidigt skal det system man udvikler ikke træde nogen af de patenter der beskytter multitrin syntese procedure i gær over tæerne...

Men fed science men Billige opioater not so much...

7
8. juni 2015 kl. 12:51

At vestlige kriminelle så kunne overtage opiums-produktionen, ændret vel umiddelbart intet ved vor egen kriminalitets-rate. Men i opiumvalmuernes hjemlande ville det i første omgang betyde fattigere bønder, men så på sigt mindre rockerbande-agtige samfund, når deres solide indtægtskilde fjernes. Mindre at snylte på for korrupte magthavere og militser - og dermed en mulighed for fredeligere samfund. Og en solid undskyldning mindre for stormagtsindblanding og bomber.

Da jute blev slået af marekedet af plastik, gik det hårdt ud over de fattige producentlande - men her er endelig et produkt, hvor det giver god mening at udkonkurreredes u-landenes egen produktion. Køb dansk - kræv at få nationalt produceret narko til vore egne narkomaner. Støt din lokale narkobaron, og hjælp u-landene på fode!

6
8. juni 2015 kl. 11:24

»Det er på tide at overveje regler, der skal adressere dette forskningsområde. Feltet bevæger sig overraskende hurtigt, og vi er nødt til at være fremadsynet, så vi kan mindske risikoen for misbrug,«

Tjah - Vil man "sälge" GMO-teknologi eller ikke? På ikke så meget längere sigt er vi nödt til at få skabt en anderledes bäredygtig form for produktion som kan väre baseret på bioteknologi.

Hvis man vil det, så er man nödt til at engagere riskovillige og fantasifulde folk "på gulvet" - så måske er det, på de större linier, klogere IKKE at väre "fremadsynet" og på forhånd lukke for muligheder for "misbrug"? I forhold til hvor let det reelt er at score noget narko, så er det näppe tilgängeligheden som gör at vi ikke alle sammen er narkomaner; det er snarere at de fleste folk ikke er interesseret i det.

Hvis man, for eksempel, havde forudset og forhindret "hackning" så havde vi helt sikkert ikke haft en IT-revolution; vi ville have haft een IBM-3270 terminal i hjemmet med adgang til en "walled-garden" af udvalgte produkter og services og det var det. En "succesfuld" top-styret udvikling er langt farligere for samfundet end at nogen sköre mennesker hacker bagegär til at at producere hele "PIHKAL" for LuLz.

5
8. juni 2015 kl. 10:49

Hvide valmuer skulle være nogle gange mere potente end de røde valmuer.

Med venlig hilsen Peter Vind Hansen

4
8. juni 2015 kl. 10:43

Blomsterhandleren har fået friske forsyninger hjem, så billedet skulle nu være korrekt ...

Redaktionen

2
8. juni 2015 kl. 05:17

"Forskere har gen-designet en gær, der kan omdanne sukker til morfin."

C12H22O11 til C17H19N03. Det lyder interessant: Hvordan foregår omdannelsen af et kulstofatom til kvælstof; der er da vist basis for en Nobelpris.

1
7. juni 2015 kl. 19:58

Hvorfor er artiklen illustreretet med et billede af røde tulipaner - var valmuerne udsolgt hos blomsterhandleren?