Forskertalsmand for hurtigere-end-lys-eksperiment smidt på porten
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Forskertalsmand for hurtigere-end-lys-eksperiment smidt på porten

Det er ikke uden omkostninger at tage alvorligt fejl. Det gælder også i forskernes verden.

Antonio Ereditato for Universität Bern i Schweiz er trådt tilbage som talmand for Opera-eksperimentet, der sidste år opnåede international opmærksomhed ved at meddele, at forskergruppen havde målt, at hastigheden for neutrinoer var større end lysets hastighed i vakuum.

I sidste måned kom det frem, at en løs konnektor var forklaringen på forskernes måleresultater, som var i direkte modstrid med Einsteins relativitetsteori.

Læs også: Cern bekræfter mulige fejl i neutrino-eksperiment

Antonio Ereditatos afgang kommer som følge af en stor uenighed i forskergruppen, der omfatter omkring 200 forskere fra 36 institutioner i 13 lande.

Antonio Ereditato har ikke selv forklaret baggrunden for sin fratrædelse, som i skrivende stund heller ikke fremgår af Opera-konsortiets website.

Visse medier oplyser, at Antonio Ereditato trådte tilbage umiddelbart før en mistillidsafstemning blandt forskerne.

Physicsworld.com har talt med Luca Stanco, der er en af de mere markante forskere i Opera-eksperimentet.

Stanco oplyser, at der blev holdt en afstemning torsdag aften, og 65 procent af forskerne udtrykte mistillid til deres talsmand. Formelt skal der være to tredjedeles flertal for at afsætte talsmanden, men Ereditato mente åbenbart, at mistilliden var så stor, at det var bedst at han trådte tilbage.

Der foreligger endnu ikke oplysninger om, hvem der skal være talsmand for Opera i fremtiden.

Sund skepsis

Luca Stanco er, som tidligere omtalt i Ingeniøren, en af de forskere, som i første omgang ikke ville lægge navn til den videnskabelige artikel, der blev udarbejdet i september om hurtigere-end-lys-neutrinoerne.

Efter forskergruppen gentog målingerne i oktober endte Luca Stanco dog med at bakke op, selv om han til New Scientist i november forklarede:

»Eksperimentet er ikke tilfredsstillende set fra et teoretisk synspunkt. Jeg mener, at et andet eksperiment skal udføre en tilsvarende måling, før jeg tror på resultatet«.

Operaforskernes kritik går på, at Antonio Ereditato som talsmand var med til at oversælge de målinger, som blev fremlagt i efteråret, og som indikerede, at neutrinoerne havde bevæget sig med overlyshastighed.

Den løse konnektor

En af de mange kritiske detaljer i eksperimentet er en otte kilometer lang optisk fiber, der overfører et GPS-tidssignal.

I 2006 og 2007 målte man, at det tog 41.001,4 nanosekunder at transmittere og detektere dette signal. En ny måling i 2011 viste, at tiden var 41.074,6 nanosekunder eller 73,2 nanosekunder længere.

Det er mere end rigeligt til at kompensere for de næsten 61 nanosekunder, som forskerne i første omgang havde ment, at neutrinoerne havde bevæget sig hurtigere end lyset fra Cern i Schweiz til Gran Sasso i Italien.

Når konnektorern er løs, er signalet svagere, og derved er detektionen af det optiske signal anderledes end, når konnektoren er sat rigtig i. En undersøgelse viste, at det var muligt at opnå en stabil forsinkelse i signalet op til 100 nanosekunder ved at gøre konnektoren mere eller mindre løs.

Efter forskerne i december 2011 forbandt konnektoren korrekt, målte de samme transmissions- og detektionstid som i 2006.

Selv om det fremgår af Maximiliano Siolis indlæg på en workshop i sidste uge, at denne fejl blev erkendt allerede i december var det første et par måneder senere, at andre forskere og offentligheden fik kendskab hertil.

Ifølge Siolis analyse er der meget, der tyder på at, tidsforsinkelsen på 73,2 nanosekunder i den optiske forbindelse har været stabil siden midten af 2008.

Slut med hovedbrud og spekulationer

Efterfølgende har et anden forskergruppe ved Gran Sasso, Icarus, meddelt, at deres målinger ikke tyder på hurtigere-end-lys hastighed for neutrinoer.

Operaforskerne vil gentage deres eksperiment til maj. Det kan blive punktummet for eksperimentalfysikernes målinger og teoretikernes forsøg på at forklare eksperimentet ved hjælp af ekstra dimensioner, sterile neutrinoer og andre spekulative tiltag.

Dokumentation

M. Sioli: Updated results of the OPERA neutrino-velocity analysis (28/3-2012)
Spokesperson for the OPERA collaboration resigns

Antonio Ereditato har måske også haft en løs konnektor, siden erkendelsen af fejlen blev så forsinket...

  • 0
  • 0

.. der med det samme forudsagde, at tidsforskellen i målingerne måtte skyldes en banal fejl.

Og Cern tog lige et drop i troværdighed hos undertegnede.

  • 0
  • 0