Forskerskuffelse: Kæmpeeksperiment finder ingen partikler af mørkt stof

Forskerne bag det største eksperiment i verden, der søger efter partikler af mørkt stof - såkaldte Wimps - har nu måttet melde dårligt nyt.

Gennem hundrede dage søgte de med Xenon100-eksperimentet ved det underjordiske Gran Sasso-laboratorium i Italien efter de spor, som Weakly Interacting Massive Particles (Wimps) i sjældne tilfælde ville sætte sig, når de passerede gennem en detektor med et indhold af 62 kg xenon.

Wimps er hypotetiske partikler, der kan være med til at forklare universets opbygning og udvikling.

Analysen, som blev offentliggjort i går, viser, at der var tre hændelser i de 100 dage, som i princippet kunne skyldes Wimps.

Men da forskerne samtidig forventede, at der vil være omkring to af de samme hændelser i form af et naturligt baggrundssignal, så er konklusionen, at de intet fandt.

Jagten fortsætter de kommende år

Elena Aprile fra Columbia University i USA, der står i spidsen for Xenon100 Collaboration, nægter dog helt at bøje nakken.

Detektoren viste sig at fungere perfekt, og eksperimentet har indsnævret det mulige område for Wimps og udelukket visse teoretiske modeller, fortæller hun til New York Times.

»Det er et spektakulært resultat,« siger hun.

New York Times har i øvrigt en god reportage fra situationen, da resultaterne af eksperimentet tikkede ind på forskernes computerskærme.

Eksperimenterne fortsætter de kommende år. For hvis de utilnærmelige Wimps eksisterer, er der stadig håb om, at de kan indfanges i Xenon100. Men det kan sagtens tage flere år at opnå nok data til at komme frem til en endelig afgørelse.

»Vi søger efter det ukendte, og jo mere vi søger, des tættere kommer vi på sandheden,« forklarer Elena Aprile til New York Times.

Dårligt nyt for supersymmetri

Peter Woit anfører på sin blog "Not Even Wrong", at teorien om supersymmetri bl.a. er motiveret af, at den kan levere en Wimp med de rette egenskaber, der kan forklare astrofysikernes observationer af mørkt stof.

»De nye data udelukker dele eller det meste af det område, hvor en sådan partikel forventeligt skulle findes, og er derved endnu et søm i ligkisten for teorien om supersymmetri,« skriver Peter Woit.

Dokumentation

Dark Matter Results from 100 Live Days of XENON100 Data

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

En stor tak til Ramskov for ihærdigt at gøre opmærksom på ny fysiske eksperimenter og opdagelser.

I følge gængse teorier udgør ”mørk energi” 70 % og ”mørk materie” 25 % af vort univers. De sidste 5 % udgøres af den kendte materie, som bl.a. kan mærkes, når vi kniber os selv i armen.

Det er derfor dybt deprimerende , at forskerne med deres fintfølende instrumenter ikke kan detektere ”mørk materie”, som ifølge teorien forekommer 5 gange mere hyppigt end almindelig materie. Mere her.: http://nuclphys.sinp.msu.ru/conf/dm/Aprile...

Forskerne vil nu køre videre med mere fintfølende instrumenter. Mon ikke teoretikere i stedet burde udvikle ny teorier til erstatning for MOND og andet ?

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten