Forskernes nye bunker: En betonblander hvert 5. minut hele weekenden

26. januar 2015 kl. 13:0314
Forskernes nye bunker: En betonblander hvert 5. minut hele weekenden
Sådan så det ud, da betonen i weekenden blev pumpet ned til den plade, som den kommende forskerbunker skal hvile på. Illustration: Rambøll.
3.800 m3 beton blev i weekenden hældt i en kæmpe betonplade, som skal holde Københavns Universitets kommende forskerbunker fuldstændig fri for trafikkens vibrationer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvert femte minut weekenden igennem ankom en betonblander til byggepladsen ved Københavns Universitet på Jagtvej i København. I alt 3.800 kubikmeter blev hældt i ned i udgravningen til forskernes kommende bunker ved det, skal blive til Niels Bohr-bygningen.

Betonen gik til at støbe en plade på 2.200 kvadratmeter, som forskerkælderen skal hvile på. Den er hele 1,5 meter tyk, 34 meter bred og 92 meter lang.

Den store plade er nødvendig, fordi bunkeren skal rumme de mest følsomme instrumenter, som forskerne på Niels Bohr Institutet og Kemisk Institut råder over. Mellem dem scanningelektron-mikroskoper (SEM) og transmissionselektron-mikroskoper (TEM).

Vægge og loft bliver også støbt på stedet

Bygningen bliver derfor opført efter den strengeste norm for vibrationsdæmpning, den amerikanske NIST-A. Den indebærer, at frekvenser over 20 Hz skal holdes under et vibrationsniveau på tre mikrometer pr. sekund (3µm/s).

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har foretaget en fantastisk masse målinger for at finde ud af, hvad påvirkningen fra Jagtvej, Nørre Allé og metrocityringen, der kommer til at løbe 600 meter væk, er. Specielt busserne på Jagvej og renovationsvognene er slemme,« fortæller seniorprojektchef Kaare K. B. Dahl fra Rambøll.

De 10.000 ton beton i gulvet skal suppleres af 40 cm tykke vægge og et dæk foroven på 45 cm. Det er lidt tykkere end normalt, men vigtigere er, at de også skal støbes på stedet.

»Elementerne havde ikke bidraget ret meget til stivheden. Nu kobler vi i stedet det hele sammen til én stiv enhed,« siger Kaare K. B. Dahl.

Væggene skal støbes snart

Væggene vil blive støbt inden for de kommende uger. Det skal sikres mod store temperaturforskelle til bundpladen. Forskellene ville have skabt sprækker.

3.800 kubikmeter beton og 19 ton armering gik til den 2.200 m2 store plade. Samlet bliver det nye laboratorie- og undervisningsbyggeri ved Universitetsparken på 52.000 m2. (Foto: Rambøll) Illustration: Cowi.

Lige nu peaker temperaturen i pladen, mens den hærder. Den er 55 grader i kernen. Det har dog ikke været nødvendigt med nedkøling, for overfladetemperaturen holder sig over 40 grader. Dermed er der ikke mere end højst 15 grader i forskel, og det er tilstrækkeligt til at undgå sprækker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men gulvkonstruktionen er faktisk heller ikke færdig med den halvanden meter tykke plade. For oven på den skal lægges 20 cm celleglasisolering, som også er stift og hårdt. Øverst kommer så et betongulv på 30 cm.

Beton for små fem millioner kr.

Samlet er der altså tale om, at konstruktionen starter to meter under gulvhøjde og ca. 12 meter under koten på Jagtvej. Hvad ekstraprisen i forhold til et standardbyggeri er, kan Kaare K. B. Dahl ikke umiddelbart svare på.

»Men der er alene ekstra beton for fire-fem millioner kroner,« siger han.

Niels Bohr-bygningen bliver i virkeligheden ikke én fysisk bygning. Bunkeren kommer til at ligge for sig selv, men forskerne slipper dog for at gå udendørs for at komme til deres instrumenter. Og hovedbygningen vil i sig selv skærme for nogle af vibrationerne fra trafikken.

Magnetfelt fra S-tog er for stærk til følsomme instrumenter

Vibrationerne er ikke det eneste, som de følsomme instrumenter skal skærmes for. De kan heller ikke tåle magnetfelter.

Selv om S-ringbanen ligger mindst 1.250 meter fra bunkeren, så er magnetfeltet fra togene dobbelt så stort, som de mest sensitive instrumenter ifølge Kaare K. B. Dahl kan håndtere. Metrocityringen vil generere tre-fire gange højere magnetfelt, end instrumenterne kan tåle, når den i 2019 åbner blot 600 meter fra bunkeren.

Magnetfelterne skal dog kun lukkes ude af udvalgte rum i bunkeren, i alt omkring 200 m2. Det kommer til at ske ved, at 6 mm aluminium bygges ind i gulv, loft og vægge. Derudover kommer der 10 gange 0,3 mm specialstål ind oven på aluminiummet i de rum, hvor det er ’rigtig kritisk’, som Kaare K. B. Dahl formulerer det. Han understreger, at man ikke kan fjerne et magnetfelt.

»Så det gælder om at skabe en kanal, hvor fluxen kan løbe uden om de rum, som skal beskyttes,« forklarer han.

Det er Aarsleff, der er entreprenør på Niels Bohr-bygningen. Ifølge Københavns Universitet skal bygningen tages i brug fra indgangen til 2017.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
29. januar 2015 kl. 18:28

Indrømmet; det er et bedre forslag end Femø, desværre!

13
27. januar 2015 kl. 14:27

I Roskilde er Niels Bohr allerede etableret med tandem acceleratoren. Og det er tæt på Risø. Det ville der være langt bedre perspektiv i. Det er en syg tanke, at alt absolut skal placeres midt i København. København er i den grad modstander af trafik, så alene det burde begrunde et mere seriøst alternativ. Det er også beskæmmende, at de nuværende beboere i den grad skal generes af tusindvis a flæs med betonkanoner og stort Co2 udslip.

12
26. januar 2015 kl. 23:17

Og hvor meget CO2 udledes der så?

11
26. januar 2015 kl. 22:31

Pinligt at man på ing.dk ikke kan stave til mikroskop.

10
26. januar 2015 kl. 22:24

Det er da ærgeligt at man vælger en "bekvem" placering, frem for en placering der sikre gode forskningsresultater. Burde det ikke være første prioritet? Hvor kan vi få den bedste forskning, uden at skulle kompensere for støj, som kunne være undgået...

Men der er nok både økonomi, politik og prestige som er meget meget vigtigere end den forskning der tegner vores fremtid...(sarkasme)

9
26. januar 2015 kl. 21:49

Har man mon overvejet andre steder at bygge, hvor der ikke er så meget støj?</p>
<p>ja det er jo en fristende tanke. Mon ikke problemet har været lidt det omvendte af muhamed og bjerget - her må man altså bygge "bjerget" der hvor forskerne er villige til at arbejde/bo.

For at spare 5 mio kr + det løse? Altså, det er heller ikke min kop the at alting absolut skal ligge København, men her lyder det da som en langt billigere løsning end at flytte hele instituttet med studerende, revl og krat ud på landet.

8
26. januar 2015 kl. 21:13

Jeg foreslår Femø (hvor jeg selv bor). Husene er meget billige, der er fred og ro, luften er klar og sund, de eneste vibrationer kommer fra landbrugsmaskiner, og der er ihvertfald flere landmænd, der vil sælge deres gårde, hvis de får en god (efter københavnske forhold meget lav) pris. Faktisk passer øens størrelse glimrende til Niels Bohr instituttet, forskerbunkeren og den beboelse, der følger med. Link: femo.dk (Den, der kun ta´r spøg for spøg---)

6
26. januar 2015 kl. 16:54

En betonkanon er faktisk en dansk opfindelse, udtænkt at dygtige danske ingeniører, Sener i år vil der blive udgivet et frimærke til hyldest af vor dygtige ingeniører

4
26. januar 2015 kl. 15:34

...kaldte vi i gamle dage de betontransportbiler, der kom forbi vores kvarter.

En betonblander står typisk fast på en virksomheder der laver beton.

Men i udviklingslande bruges bilerne ofte til blanding, idet betonvirksomheden typisk kun har et doseringsanlæg...

3
26. januar 2015 kl. 15:04

Har man mon overvejet andre steder at bygge, hvor der ikke er så meget støj?

Det har man da ganske givet! Men man har nok fundet at man skulle ret langt væk - Storbyer har det jo med at vokse, det skidt...

1
26. januar 2015 kl. 14:23

Har man mon overvejet andre steder at bygge, hvor der ikke er så meget støj?