Forskernes dom: Almindelige pesticider påfører bier uacceptable skader

28. januar 2013 kl. 12:587
Forskernes dom: Almindelige pesticider påfører bier uacceptable skader
Illustration: Wikipedia.
EU's videnskabelige organ for fødevaresikkerhed konkluderer, at neonikotinoider, som er verdens mest udbredte pesticider, ikke bør anvendes på planter, der tiltrækker bier.
Artiklen er ældre end 30 dage

En række kritiske studier får nu EU's officielle organ for fødevaresikkerhed, EFSA, til at kalde pesticidgruppen neonikotinoider uacceptable på planter, der tiltrækker bier.

Neonikotinoider påføres plantefrøene, inden de sås, og særligt tre undergrupper er kommet i unåde hos EFSA: Imidacloprid, clothianidin og thiamethoxam. De er alle milde nervegifte i forhold til, hvad man har sprøjtet med tidligere.

Neonikotinoider synes ikke at være den direkte årsag til biernes død, men de kritiseres heftigt i de senere studier for de skadelige effekter ved doser, der ikke er dødbringende.

»Bierne bliver mentalt forstyrrede og kan ikke finde hjem til deres bistade,« siger seniorforsker Marianne Bruus, Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er en helt specifik egenskab for neonikotinoider,« tilføjer hun.

»Man kunne tage mere hensyn til honningbien i godkendelsesprocessen. Der tester man kun for akut dødelighed. Man burde også undersøge, om de kan tage skade på andre måder end at dø.«

Nervegiften trænger ind i Miljøstyrelsen

Miljøstyrelsen har endnu ikke taget stilling til, hvilke eventuelle begrænsninger der skal lægges på landmændenes brug af neonikotinoider herhjemme.

»Vi har sendt EFSA's rapport videre til vores faglige eksperter, der finder ud af, hvordan vi vurderer neonikotinoiderne set i det nye lys. De har vores holdning klar, inden vi skal til møde om emnet senere på ugen,« siger kontorchef Lea Frimann Hansen fra Miljøstyrelsens pesticid og genteknologiske afdeling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men EFSA har ikke selv lavet nogen nye undersøgelser. Deres nylige rapporter kommer på baggrund af undersøgelser, der har været tilgængelige i en rum tid, så det her stof er vel ikke nyt for jer?

»Vi kan ikke tage stilling, før vores faglige eksperter har udarbejdet vores holdning,« fastholder Lea Frimann Hansen.

Så farlige er neonikotinoider

Studierne af neonikotinoider peger også på, at de kan have spillet en rolle i større sygdomsudbrud blandt bier, fugle, padder de seneste to årtier, da de mistænkes for at svække organismernes immunforsvar. Dog skal det siges, at stoffet er langt farligere for insekters nervesystem end for pattedyrs.

Mange af de undersøgelser, der stiller neonikotinoider i et dårligt lys, stammer fra Storbritannien, og Bayer, der producerer neonikotinoiderne, er blevet genindkaldt til det britiske parlament for at redegøre for, hvor længe stofferne ophobes i jorden.

»På trods af studier (fra 1990'erne,* red*.) har vist, at imidacloprid kan ophobes i jorden i så store mængder, at det bliver miljøskadeligt, blev det alligevel godkendt i EU. Det rejser alvorlig tvivl om integriteten, gennemsigtigheden og effektiviteten af EU's pesticidreguleringer,« siger John Walley, medlem af det britiske parlaments miljøkomite, til den britiske avis The Guardian.

En række lande har trodset EU's hidtidige blåstempling af neonikotinoider og gjort stoffet forbudt. Frankrig droppede det allerede tilbage i 1990'erne og har modtaget erstatninger fra producenten, Bayer, for effekten af biernes massedød. Siden har Italien, Slovenien og selv Tyskland, der er ophavsland til kemikaliet, reguleret stoffet, mens EU fortsat har givet det grønt lys. Danmark bruger det også stadig.

Miljøforkæmpere jubler

Miljøorganisationerne står i kø for at rose EFSA's konklusion.

»Det her er et kæmpe vendepunkt i kampen for at redde vores bier,« siger Andrew Pendleton fra Friends of the Earth:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi betragter det som, at EFSA har dødsdømt et af de kemikalier, der oftest forbindes med biers regression.«

Skulle neonikotinoider blive forbudt herhjemme, ville man gå tilbage til at sprøjte mere med pyrethoider, som har været på markedet i 25 år. Mange af dem har dog 'bi-mærket', som er en skærpende omstændighed: Man må kun sprøjte med dem efter klokken 21, når bierne ikke er i marken, i den periode marken er i blomst. Andre pyrethroider er så milde, at biavlere selv bruger dem i deres bistader for at få bugt med varroamiden, der anses for at være den største trussel mod bier.

Der har dog tidligere været problemer med, at insekterne udvikler resistens over for pyrethroider, også herhjemme.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
28. januar 2013 kl. 14:47

En tidligere EFSA vurdering fra juni 2012 som kom frem til det modsatte:

Sådan læser jeg det ikke. Det nye er at der nu sættes fokus på bi-samfund som helhed samt på brugen. Desuden lægges der op til yderligere opfølgning. Det er netop mere sagligt, end at forfølge bestemte konklusioner.

5
28. januar 2013 kl. 14:23

Hermed link til den rapport som Bayer og Syngenta har sponseret, just udkommet i denne måned - formodentligt med det formål at få stoppet et EU-forbud af neonicotinoider. Et sjældent kig ind i lobby folkets maskinrum: https://www.neonicreport.com/report/venlig hilsen Klaus

4
28. januar 2013 kl. 14:13

Få insekter. Det kan selvfølgelig være et tilfælde, men jeg synes der var ualmindeligt få insekter sidste år.

3
28. januar 2013 kl. 13:41

Endelig er EFSA kommet med noget der ligner et forbud mod anvendelse af disse syetsmiske insekticider. Denne vedhæftede fil fra The Guardian har et hav af links som sætter i perspektiv, hvad der gennem mange år har været set gennem fingre med.

https://www.guardian.co.uk/environment/2013/jan/16/insecticide-unacceptable-danger-bees?CMP=twt_gu

En stor dag for EFSA, nu mangler vi kun at de vil gøre det samme med Roundup og GMO afgrøder, som også har solid forskning der viser meget skadelige effekter mod sig. ( det vil dog kræve at EFSA sluger tidligere anbefalinger)

Konventionel Svineproducent Ib Borup Pedersen Pilegaarden Mariagervej 483 Hvidsten 8981 Spentrup 20129322

1
28. januar 2013 kl. 13:33

Der er lige kommet en ny udgave af "Late lessons from early warnings: science, precaution, innovation" fra EU's miljøagentur. Den meget omfattende rapport omhandler anvendelsen af forsigtighedprincippet. I rapporten er der et særligt afsnit om bidød med en diskussion mellem kemikaliefirmaet Bayers repræsentanter og forfatterne til rapporten. Rapporten kan findes på adressen: https://www.eea.europa.eu/publications/late-lessons-2/bees-insecticides-debatemenshele rapporten kan hentes på adressen:https://www.eea.europa.eu/publications/late-lessons-2med venlig hilsen Søren Wium-Andersen