Forskerne skal kunne google vores gener

Internettet flyder over med milliarder af ligegyldige informationer, men i det totale kaos kan forskerne finde de gener og proteiner, som udløser eksempelvis kræft.

Det handler blot om at skabe søgemaskiner, der kan finde de rette sammenhænge.

Nu er både det delvist Google-ejede biotekfirma 23andMe og en norsk datateknikker på vej med hver sin søgemaskine, der kan hjælpe forskerne.

Heri Ramampiaro fra Institut for datateknik og informationsvidenskab ved det norske universitet for videnskab og teknologi (NTNU) har udviklet søgeredskabet Biotracer, der graver i en database med cirka 15 millioner artikler indenfor medicinsk forskning.

Redskabet bliver bedre, for hver gang du søger, fordi det husker forskerens favoritter og bruger det i nye søgninger.

Samtidig rangerer søgemaskinen ikke de hits øverst, som har flest henvisninger til andre kilder, ligesom Google gør. Det er nemlig irrelevant i forskningsøjemed, forklarer Heri Ramampiaro til det norske nyhedssite forskning.no.

På center for sekvensanalyse på DTU ser professor Nikolaj Blom med spænding på de nye søgemaskiner, som han klart ser et behov for. Men han tvivler på, at Biotracer kan konkurrere med de nuværende søgemaskiner inden for biotek.

»Hvis Biotracer blot rydder op i en masse støj på nettet, så risikerer den at ende med at finde samme resultater som de nuværende søgemaskiner, såsom String. Men der kan være en fremtid i, at søgemaskinen husker ens valg,« siger Nikolaj Blom.

I øjeblikket er String er af de mest brugt søgemaskiner, der både søger i offentlige databaser og videnskabelige artikler.

String giver forskerne mulighed for at regne sig frem til interaktioner mellem tusindvis af gener gennem Micro Array-eksperimenter, hvor man måler aktiviteten af gener.

Det kan blandt andet bruges til at finde ud af, hvilke gener der er aktive i en kræft-tumor, forklarer Niokolaj Blom.

Til gengæld giver den danske professor i biokemi ikke meget for de foreløbige meldinger om søgemaskinen, som 23andMe vil udvikle med støtte fra både Google og biotek-giganten Genentech.

Ifølge 23andMe - navnet henviser til menneskets 23 kromosompar - vil virksomheden mod betaling tilbyde interesserede at blive gentestet og derefter gøre oplysningerne tilgængelige online.

Efterfølgende kan folk på nettet sammenligne deres genprofiler med andre, der også er blevet testet.

Selvom Google ikke er kendt for at holde på oplysningerne, så er der endnu ikke kommet meget information frem til offentlighed om den nye søgemaskine.

Nikolaj Blom tror da heller ikke, at det bliver succes, før han har hørt flere informationer fra Google eller 23andMe.

»Men hvis databasen kommer til at indeholde mange informationer om folk, så kan der opstå interessante mønstre. Man kan forestille sig, at en søgning kan afsløre, at folk på den amerikanske østkyst har en tendens til at få en bestemt type kræft og samtidig har en særlig DNA-profil,«siger Nikolaj Blom.

Firmaet 23andMe er stiftet af den amerikanske internet-guru Esther Dyson og Anne Wojcicki, der er gift med Google-medstifter Sergey Brin.