Forskerne opgiver den tavse kometlander Philae

Illustration: ESA

Radiostilheden fra kometlanderen Philae har nærmest været larmende i mere end et halvt år, og nu er tiden inde til at sige farvel og tak.

Forskerne hos ESA, som sendte landeren af sted mod kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko for knap 12 år siden, har nu måttet indse, at der ikke bliver mere kontakt med landeren, som ellers succesfuldt stillede sig klar på kometen for godt 15 måneder siden.

Fra kontrolcentret i Tyskland, German Aerospace Center (DLR), lyder det derfor fra Philae-projektleder Stephan Ulamec:

»Desværre er sandsynligheden for, at Philae reetablerer kontakt med vores hold på DLR Lander Control Center næsten lig nul, og vi vil ikke længere sende kommandoer. Det ville være meget overraskende, hvis vi modtog signaler nu,« skriver Reuters.

Læs også: Philae er igen blevet tavs på kometen 67P

Sidste gang, der var lyd fra landeren, var tilbage i juni, hvor der var kontakt i 11 dage efter en 7 måneder lang dvaleperiode. Seneste forsøg på kontakt blev foretaget i januar i år, men der var ikke noget at hente.

Udfordringerne for landeren har været mange. Først virkede harpunerne ikke under landingen, så den hoppede sig på plads. Dernæst viste det sig, at den var landet i et skyggefuldt område - derfor er der ikke sol til solpanelerne, som skulle sikre instrumenternes funktionalitet.

Endelig kan det blive ekstremt koldt og støvet på kometen, hvilket dels sætter instrumenter ud af drift, dels skygger for solcellerne.

Men før den seneste tavshed indtraf, lykkedes det altså forskerne at hive 80 datapakker ned i løbet af 20 vågne minutter.

Læs også: Philae ringer hjem i fire minutter

Forskerne har siden forgæves forsøgt alle krumspring for at få kommunikationen med landeren i gang igen, bl.a. ved at rykke på rumsonden Rosetta, som kredser om kometen for at agere relæstation for kommunikationen.

Men idékassen er tilsyneladende nu helt udtømt, og det er blevet tid til et sidste farvel.

Alligevel ses landingen på kometen som en af de helt store bedrifter for rumfarten, da der var tale om et præcisionsregnstykke uden lige, og den viden, der er kommet ud af projektet, vil kunne bruges i fremtidige missioner, understreger forskerne.

Rosetta sætter herefter kurs mod kometen, hvor den vil lande i september.

Læs også: Rosetta-sonde skal sendes i døden mod komet

Emner : Kometer