Forskergennembrud: Fedtdråber i hjernen kan accelerere Alzheimers Sygdom

Forskere fra Université de Montréal i Canada har fundet ud af, at små fedtdråber i hjernen tilsyneladende er med til at accelerere den frygtede demenssygdom Alzheimers.

Opsigtsvækkende er det også, at symptomerne dermed allerede kan spottes på helt unge mennesker, da kimen tidligt bliver lagt for de, der er disponeret for sygdommen, skriver universitetet i en meddelelse.

I løbet af forskningsprojektet, der ledte til den markante opdagelse, undersøgte forskerne hjernerne hos mus, der var genetisk modificerede til at udvikle Alzheimers Sygdom, samt hos ni mennesker, der var døde af sygdommen.

I alle tilfælde fandt de ekstraordinære ophobninger af triglycerider, beriget med specifikke fedtsyrer, som findes i kød og vegetabilske olier, og som de mener, har været med til at trigge udviklingen.

Læs også: Andelen af ældre med Alzheimers falder mod forventning i Europa

Fedtsyrerne bliver dannet i hjernen hos alle mennesker og hober sig op med alderen. Hos mennesker, der er genetisk disponerede for sygdommen, sker det blot hurtigere og mere markant.

Forskerne kunne således se, at selv de helt unge mus på blot to måneder var plaget af dråbesamlinger, hvis de var disponerede for sygdommen. Ifølge holdet svarer det til mennesker først i 20’erne, og derfor mener holdet også, at fedtsamlingerne næppe er en konsekvens af sygdommen, men en årsag til den.

Dr. Alzheimer så også fedtet for 109 år siden

Allerede i 1906, da Alois Alzheimer beskrev den frygtede demenssygdom, som millioner af mennesker på verdensplan lider af, havde han fedt med inde i sine overvejelser om årsagssammenhænge.

Observationen blev dog dengang afvist og glemt på grund af kompleksiteten i denne form for biokemi, fortæller Laura Hamilton, ph.d. på universitetet.

Læs også: Gen-ændring gav os høj intelligens for tusinder af år siden ... og Alzheimers

I første omgang gik forskningsprojektet da også nærmere ud på at undersøge, hvorfor hjernens stamceller, som ellers skulle reparere skader, er sat ud af funktion, når Alzheimers truer. Og det var her, forskerne opdagede, at der lå fedtdråber op ad disse stamceller.

Forskerne har nu den forhåbning, at opdagelsen kan hjælpe dem på sporet af en snarlig kur mod sygdommen. Der er nemlig allerede præparater på vej mod bl.a. fedme, som måske kan bruges i denne sammenhæng.

Karl Fernandes, som er professor på det canadiske universitet, fortæller, at de pågældende midler, som i øjeblikket er i test, hæmmer det enzym, der producerer disse fedtsyrer. Dette kan vise sig gavnligt i forhold til at bremse Alzheimers, mener han.

»Vi havde held med at forhindre disse fedtsyrer i at hobe sig op hos mus, der var disponeret for sygdommen. Betydningen af denne behandling, når det gælder alle aspekter af sygdommen, er endnu ukendt, men det øgede stamcelleaktiviteten betydeligt,« siger han.

Opdagelsen understøtter desuden formodningen om, at Alzheimers Sygdom har med stofskiftet at gøre, og forskerholdet vil nu gå videre med at undersøge, om en behandling kan forhindre eller i hvert fald forsinke hukommelsesbesvær og depressioner i forbindelse med sygdommen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

... er et resultat af dårlig impulskontrol. Men dårlig impulskontrol kan være en hjerneskade. Som kan være resultatet af fedme, iflg. ovenstående. Hvor starter man i cirklen?

Derudover: organiske kviksølvforbindelser er fedtopløselige.

Folk var fede før 1906. Derimod var der færre amalgamfyldninger.

 • 0
 • 15

Der står ingen steder i artiklen at Alzheimer er korreleret med fedme - jeg ved ikke helt hvorfor du vil blande det ind i det. Hvad der står er, at der er ophobninger i hjernen af fedtdråber med specielle fedtsyrer.

Kan heller ikke se hvorfor kviksølv skal blandes ind i denne sammenhæng. Hvis du endelig vil lave denne kobling kunne man snarere forestille sig at fedme ville beskytte mod organiske kviksølvforbindelser, idet skadelige lipofile forbindelser så kan opløses i andet fedtvæv end hjernen.

Hvorfor tror du at Alzheimer ikke fandtes før det blev beskrevet i 1906? Det blev bare ikke diagnosticeret. Det var sikkert mere sjældent fordi gennemsnitslevealderen var kortere.

 • 17
 • 0

Tredje Google resultat på fedtdråber blod

'Den almindeligste årsag til hyperlipoproteinæmi er at man gennem flere år har spist for mange mættede fedtstoffer og motioneret for lidt. Hyperlipoproteinæmi kan imidlertid også forårsages af en arvelig fejl i stofskiftet. I sjældne tilfælde kan det skyldes en hormonal forstyrrelse, som påvirker den kemiske balance.'

Og kviksølv bryder blod/hjerne barrieren.

Men øget fedt i blodet vil øge transportkapaciteten for kviksølv.

 • 0
 • 8

... er et resultat af dårlig impulskontrol.

Jeg bliver fysisk dårlig når jeg skal læse sådan noget pis!

Det er en latterlig fordom som har gjort at forskning i fedme og overvægt har skullet kæmpe for at blive taget alvorligt. En forskning hvis resultater kunne have lettet livet for ufatteligt mange mennesker.

Jeg er 175 cm høj og vejer 63 kg. Orv, jeg har været helt oppe på 75! Og jeg kontrollerer ikke nogen 'impulser', jeg spiser hvad der passer mig!

Og hele livet har jeg set mennesker, både mænd og kvinder, som går rundt og ikke vil spise det ene eller det andet, fordi 'så tager jeg på' - hvilket de også gør!

Et liv hvor man hele tiden skal passe på ikke at spise selv om man er sulten er ikke impulskontrol. Det er slaveri.

 • 7
 • 0

For at holde debatten på sporet: Som nogle af jer skriver, så handler artiklen ikke om indtaget fedt og fedme, men om fedtsyrer, der hober sig op hos alle mennesker med alderen. På mennesker, der er genetisk disponeret for Alzheimers, har forskerne imidlertid registreret, at det sker hurtigere, og da det jo også er set hos mus på blot to måneder (som jeg går ud fra, er fodret normalt), er der intet, der - ifølge mine oplysninger - tyder på, at accelerationen har noget med fedtindtag o.l. at gøre. Vh. Mie, ing.dk.

 • 7
 • 0

Mie Stage. Jeg tror du har fat i noget væsentligt i forbindelse med risikofaktorer omkring Altzheimers. F.eks. kan stress være en medvirkende faktor og kan være medansvarlig således, at værdierne for LDL kolesterol/triglyceid (den farlige) biosyntese. Det er ingen tvivl om, at arvelighed også spiller en stor rolle omkring denne biosyntese. Det ser også ud til, at forskerne er opmærksom på denne problemstilling, men endnu mangler vi et gennembrud på området. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11375416

 • 0
 • 0

Jeg læser artiklen som at det er fedtsyrer iblandet triglycerid, som er de skyldige. Hvad menes med "fedtsyrer" ?? Er det FRIE fedtsyrer ? Det vil faktisk give mening, fordi at de er giftige for kropsvæv og fremkalder inflammation. Det er dem, der gør smøret harskt, når koen er stresset. Det er dem man får flere af, når kosten er ensidig og fast food agtig. Hvis det er så simpelt, så er det næsten pinligt. Til gengæld vil det være ganske nemt at forebygge Alzheimers. Det må vi have opklaret.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten