Forskere vil udvikle 5G-telefoni ved ekstremt høje frekvenser

Mens mobilt bredbånd i form af 4G-teknologi stadig er ved at vinde indpas herhjemme, er forskere ved amerikanske New York University allerede ved at kigge på mulighederne for at udvikle det, de betegner som 5G.

Og det skal vel at mærke ske ved nogle helt andre frekvenser end dem, 4G opererer ved - blandt andet omkring 800 MHz og 2,5 GHz.

Forskerne ved New York University har kig på intet mindre end frekvensbåndet omkring 80 GHz, hvor der er masser af ledige frekvenser og dermed også båndbredde. Ifølge Crain's New York Business kan 5G-teknologien ved de højre frekvenser betyde datahastigheder 1.000 gange hurtigere end 4G.

Umiddelbart kan det virke oplagt at give sig i kast med de højere liggende frekvenser, når det gælder at finde plads til nye radioteknologier. Det er nemlig knapt med pladsen i den lavere del af frekvensbåndet.

Det britiske teknologimedie The Register skriver, at det, der normalt bliver betragtet som de virkelig gode frekvenser, befinder sig under 1 GHz, men her er der for længst optaget af blandt andet tv- og telefonsignaler.

Radiosignaler ved lavere frekvenser rækker forholdsvist langt, og samtidig har de lettere ved at trænge ind og ud af bygninger, end signaler ved højere frekvenser har.

Læs også: 5G-mobiltelefonen finder selv den bedste frekvens

Det betyder samtidig, at selv om der er ledige frekvenser til rådighed ved 80 GHz, som forskerne har kig på til 5G, så er radiosignalernes udbredelsesegenskaber ikke umiddelbart videre anvendelige i praksis.

The Register skriver, at signalerne ved disse frekvenser, som ligger i området EHF (Extremely High Frequency) fra 30 GHz til 300 GHz, ikke kan trænge gennem mure, ligesom signalernes rækkevidde er på få meter. Og det er selvsagt upraktisk, hvis man som teleoperatør ønsker at dække et større område.

Udfordringerne med at trænge gennem mure eller andre forhindringer kan dog muligvis overkommes, da radiosignalerne ved de høje frekvenser reflekterer. Og de reflekterede signaler vil forskerne forsøge at samle op.

Og så vil de også forsøge arbejde på at forbedre rækkevidden af radiosignalerne ved hjælp af bedre kodning af signalet og bedre antenner, skriver The Register.

Forskerne har fået 2 mio. dollar (ca. 12,3 mio. kroner) i støtte til projektet. 800.000 dollar kommer fra US National Science Foundation. Resten af millionerne kommer dels fra kommercielle selskaber og fra staten New York.

Ifølge Crain's New York Business forventes 5G-teknologien ikke at være udviklet før 2020.

Dokumentation

The Register: 4G? Pah! Boffins charge up the dial to 5G data EXTREME-band kit
Crain's New York Business: Brooklyn's NYU-Poly aims to birth 5G

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Mens mobilt bredbånd i form af 4G-teknologi stadig er ved at vinde indpas herhjemme, [..]

Vi har ikke 4G herhjemme, vi har 3GPP LTE som er en overbygning til 3G og ikke har noget med 4G at gøre. 4G er stadigt i udviklingsfasen.

Så folk må ikke tro vi har 4G herhjemme: http://da.wikipedia.org/wiki/4G

 • 1
 • 1

Det er heldigvis ingen hemmelighed at denne idé hverken duér her eller der :-) Alt over 20 GHz udviser hvad det nu udviser.

 • 0
 • 0

24 GHz system: http://www.ubnt.com/airfiber 70/80 GHz system: http://www.aviatnetworks.com/products/all-... 71-76 GHz system: http://www.ceragon.com/product.asp?ID=54

Jeg har personligt altid drømt om at betale $3000 for en telefon som kun fungerer når den er skruet fast på en mast, så for mig er det alle tiders.

Jeg kan dog forestille mig at der er enkelte potentielle kunder til telefoner, der ikke behøver installeres af professionelle og som faktisk virker hvis man flytter dem. Mobile enheder ved 80GHz er i den grad nyt.

 • 0
 • 0

....vi er jo knap nok igang med at udnytte 3G's potentiale..

Enig - når man kigger på hvor dårlig 3G dækning der er, selv i 8000C (TDC), kunne man godt argumentere at de kunne starte med at lægge indsatsen der...

 • 0
 • 0

Vi har ikke 4G herhjemme, vi har 3GPP LTE som er en overbygning til 3G og ikke har noget med 4G at gøre. 4G er stadigt i udviklingsfasen.

Så folk må ikke tro vi har 4G herhjemme: http://da.wikipedia.org/wiki/4G

Af forståelsesmæssige årsager virker det mest hensigtsmæssigt at bruge de termer, som teleoperatørerne og andre i dag benytter.

http://www.3.dk/Om3/Organisation/LTE/ http://telia.dk/mobiltbredbaand/4g/ http://netnyt.tdc.dk/publish.php?id=30241 http://www.erhvervsstyrelsen.dk/ottehundre...

Jakob

 • 1
 • 1

24 GHz system: http://www.ubnt.com/airfiber 70/80 GHz system: http://www.aviatnetworks.com/products/all-... 71-76 GHz system: http://www.ceragon.com/product.asp?ID=54

Og der er mange flere.

Ubiquiti kan man købe i deres webshop til ca. 3000 USD for et par. De lover 1,4 Gbit/s.

Nu er det jo lidt noget andet med FWA links, jeg har skam også arbejdet med 120GHz på FWA, men når det skal bevæge sig så er det en anden ting.

Det er dog tvivlsomt at de høje frekvenser er brugbare, da man løber i en masse andre systemer som bruger de frekvenser ved væsenlig størrer effekter end telefonen ville kunne bruge bla. bruges området også af militæret til ballestik radare og andre intressante ting, hvilket sikkert vil jamme en mast hvis de rammer den.

 • 0
 • 0

Vil det sige at samtlige der taler om mobiltelefon, nu mener man skal "anvende line of sigt" eller "point to point kommunikation". Skal jeg forstå det således? At anvende bølgeledere som modtage enheder i stedet for som vanlig, en form for antenne! hvad end man har af antenner i sin mobiltelefon.

 • 0
 • 0

Problemet med at bruge så høje frekvenser, er, at selv en sky eller tågebanke vil virke kraftigt dæmpende og dermed reducere rækkevidden.

5G bliver ikke en langdistance-standard (bortset fra til faste installationer, naturligvis). Den dæmpning som kommer fra tåge er ikke så problematisk sammenlignet med den enorme dæmpning som kommer fra eksotiske ting som vinduesglas, mursten, beton, eller metal. 5G bliver ikke et hit heroppe nordpå før det virker indendørs...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten