Forskere vil stimulere hjernen med elektroder på kraniet

Stimulation dybt i hjernen gennem elektroder, der føres ind i kraniet, har vist sig effektiv til behandling af bl.a. depression og parkinsons. Men det er også risikabelt at lave den slags indgreb, og derfor forskes der i metoder, hvor man kan opnå samme påvirkning uden at skulle åbne kraniet.

Læs også: 'Strikkepinde' i hjernen er lægernes nye kur mod depression

Hjerneforskere fra MIT, Massachusetts Institute of Technology, præsenterede i november en ny metode til såkaldt transkraniel hjernestimulation, hvor de sender to lidt forskellige højfrekvente elektriske signaler ind i hjernen fra elektroder placeret på kraniet af mus, skriver Nature.

Hjernen påvirkes ikke umiddelbart af højfrekvent elektricitet – men derimod af lavfrekvent elektricitet – så vævet omkring de enkelte stråler påvirkes ikke. Men der, hvor de to stråler mødes, udligner de næsten hinanden, og efterlader et lavfrekvent felt, der påvirker neuronerne.

Forsøg på mus og frivillige

Forskerne fra MIT har indtil nu foretaget forsøg på mus, hvis hjerner efter en behandling med elektricitet er blevet dissekeret, og der har været gode resultater. Forskerne har kunnet konstatere, at musenes hjerner kun er blevet påvirket der, hvor det var hensigten at påvirke dem – i dette tilfælde musens hippocampus, der ligger dybt inde i hjernen. Det elektriske felt er dog endnu ikke præcist nok, og det ser ud til, at store områder af forsøgsdyrenes hippocampus er blevet påvirket.

Læs også: Grafik: Sådan virker dyb hjernestimulation

Derfor er forskerne nu i færd med at lave forsøg på frivillige mennesker. De frivillige hjernescannes, mens de modtager den transkranielle stimulation. Her har forskerne kunnet ramme de rigtige steder i hjernen, men der er stadig ikke resultater på effekten af behandlingen.

Forsøg med magnetisme

På Northwerstern University's Feinberg School of Medicine i Chicago forsøger forskere sig med magnetisme. I stedet for at sende elektriske stråler ind, forsøger de at få neuronerne i hjernens overflade til at lede det elektriske signal derind, hvor det skal ramme. Forskerne har i disse forsøg konstateret, at forsøgspersonernes hukommelse midlertidigt har været forbedret.

Det er ikke alle, der tror lige meget på denne teknik. Psykiater Helen Mayberg fra Emory University i Atlanta, Georgia, tvivler dog på, at transkranielle metoder foreløbig vil erstatte implanterede elektroder:

'Vi har i øjeblikket en metode, der virker på patienter,' siger hun til Nature men håber samtidig, at lægerne i fremtiden vil have mindre invasive metoder til rådighed.

Emner : Hjernen