Forskere ved det tyske Fraunhofer Institut vil udnytte temperaturforskellen i bilers udstødningsrør til at generere elektricitet og derigennem skære mindst fem procent af brændstofforbruget.
Forskerne har lagt hovedet i blød for at komme med bud, hvordan termoelektriske elementer til at udnytte bilernes spildvarme skal udformes.
En veltrimmet benzinbil kommer næppe over 20 procents energieffektivitet, selv hvis den har turbolader. De resterende 80 procent går hovedsageligt til at opvarme omgivelsesluften ved vejene.
Lidt nytteenergi går der dog til drift af varmeapparat og elsystem. Navnlig elsystemet har fået Fraunhofer-forskerne til at gå i tænkeboks. For mængden af el-forbrugende genstande i biler vokser, så det gør energiforbruget i biler også.
Forskerne regner med, at cirka 30 procent af benzintankens energibeholdning går til varme, som den omgivende luft leder væk fra motorblokken og køleren. Andre 30-35 procent forsvinder ud gennem lydpotten som ophedede gasser.
»Temperaturen i udstødningsrøret kan nå op på 700 grader eller mere. Temperaturforskellen fra udstødningsrør til kølesystemets kolde side er flere hundrede grader,« fremhæver dr. Harald Böttner fra Thermoelectric Systems-afdelingen ved Fraunhofer-Institut für Physikalische Messtechnik i Freiburg i en pressemeddelelse.
Et passende konstrueret termoelement vil kunne erstatte bilens vekselstrømsgenerator helt eller delvist.
»Det kan give en brændstofbesparelse på fem til syv procent,« siger han.
Harald Böttner har gjort et lille regnestykke, der sætter tingene i proportion: Tyskland har 50 millioner biler, som skønsmæssigt er på gaden i 200 timer årligt. Hvis de alle var udstyret med en termoelektrisk generator til at forsyne bilens el-forbrug - skønsmæssigt blot med en kilowatt - så bliver det i alt til 10 terawatttimer om året.
Til sammenligning producerede det nu nedlagte atomkraftværk ved Barsebäck 6 Twh. Danmark bruger cirka 35 TWh om året i hele elnettet.
Termoelektriske generatorer bygger på, at der opstår en spændingsforskel mellem to forskellige metaller eller halvledere, når de befinder sig midt i en kraftig temperaturforskel. Det er en reversibel proces, og et eksempel er Peltier-elementet, der kan bruges både til afkøling/opvarmning, og som kan generere strøm.
Dokumentation
