Forskere vil generere elektricitet i bilernes glohede udstødningsrør

4. juni 2008 kl. 17:145
Forskere vil generere elektricitet i bilernes glohede udstødningsrør
Illustration: John Millar/Getty Images.
Forskere fra det tyske Fraunhofer-institut vil erstatte bilgeneratoren med termoelektricitet fra udstødssystemet. Alene i Tyskland kan det spare lige så meget energi, som der kommer fra et par atomkraftværker.
Artiklen er ældre end 30 dage

Forskere ved det tyske Fraunhofer Institut vil udnytte temperaturforskellen i bilers udstødningsrør til at generere elektricitet og derigennem skære mindst fem procent af brændstofforbruget.

Forskerne har lagt hovedet i blød for at komme med bud, hvordan termoelektriske elementer til at udnytte bilernes spildvarme skal udformes.

En veltrimmet benzinbil kommer næppe over 20 procents energieffektivitet, selv hvis den har turbolader. De resterende 80 procent går hovedsageligt til at opvarme omgivelsesluften ved vejene.

30-35 procent af brændstoffets energi forsvinder ud af udstødningen som opvarmet luft. (Foto: Wikimedia). Illustration: Wikimedia..

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lidt nytteenergi går der dog til drift af varmeapparat og elsystem. Navnlig elsystemet har fået Fraunhofer-forskerne til at gå i tænkeboks. For mængden af el-forbrugende genstande i biler vokser, så det gør energiforbruget i biler også.

Forskerne regner med, at cirka 30 procent af benzintankens energibeholdning går til varme, som den omgivende luft leder væk fra motorblokken og køleren. Andre 30-35 procent forsvinder ud gennem lydpotten som ophedede gasser.

»Temperaturen i udstødningsrøret kan nå op på 700 grader eller mere. Temperaturforskellen fra udstødningsrør til kølesystemets kolde side er flere hundrede grader,« fremhæver dr. Harald Böttner fra Thermoelectric Systems-afdelingen ved Fraunhofer-Institut für Physikalische Messtechnik i Freiburg i en pressemeddelelse.

Et passende konstrueret termoelement vil kunne erstatte bilens vekselstrømsgenerator helt eller delvist.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det kan give en brændstofbesparelse på fem til syv procent,« siger han.

Harald Böttner har gjort et lille regnestykke, der sætter tingene i proportion: Tyskland har 50 millioner biler, som skønsmæssigt er på gaden i 200 timer årligt. Hvis de alle var udstyret med en termoelektrisk generator til at forsyne bilens el-forbrug - skønsmæssigt blot med en kilowatt - så bliver det i alt til 10 terawatttimer om året.

Til sammenligning producerede det nu nedlagte atomkraftværk ved Barsebäck 6 Twh. Danmark bruger cirka 35 TWh om året i hele elnettet.

Termoelektriske generatorer bygger på, at der opstår en spændingsforskel mellem to forskellige metaller eller halvledere, når de befinder sig midt i en kraftig temperaturforskel. Det er en reversibel proces, og et eksempel er Peltier-elementet, der kan bruges både til afkøling/opvarmning, og som kan generere strøm.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Fraunhofer

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
6. juni 2008 kl. 15:12

Hvad med en Stirlingmotor som hjælpemotor i stedet? Den er kendetegnet ved at 'køre på' varme, som bliver tilført den udefra. Jeg mener, den har været nævnt på Ingeniørens hjemmeside tidligere, og der er en beskrivelse af den på http://da.wikipedia.org/wiki/Stirlingmotor og sikkert mange andre steder. Så vidt jeg har forstået, har den en meget større virkningsgrad.

4
5. juni 2008 kl. 20:59

De pågældende termoelektriske elementer findes skam allerede i almindelig handel. Et Peltier-element som vi kender fra de der 12v kølebokse til bilen - fungerer således som strømgenerator hvis man påtrykker en temperaturforskel, så umiddelbart er det bare at går i gang med at klistre en måsfuld af disse omkring udstødningen.

De har dog en relativt ringe virkningsgrad, så selvom det virker mindre "sexet" ville en umiddelbart fiksere løsning være en kombination af:

a) Benyt overskudsvarmen til....opvarmning i kabinen (+ ruder m.v.)

b) Benyt overskudsvarmen til køling á lá gaskøleskab, hvor varmen fordamper et kølemiddel som så benyttes til - ja - afkøling!

3
5. juni 2008 kl. 11:18

Det lyder da umiddelbart som en spændende måde at udnytte noget af spildvarmen på.

Men en brændstofbesparelse på 5-7 % er jo så åbenbart kun et lille skridt på vejen, i forhold til at energieffektiviteten kun er cirka 20% på en veltrimmet benzinmotor.

Det betyder altså omvendt, at der er et kæmpepotentiale i at øge energieffektiviteten, på andre måder også.

Er der nogen der ved hvad der forskes i på det felt og hvor langt fremme man er?

2
4. juni 2008 kl. 21:36

Omvendt er det vel ikke særlig svært at lave et generatorsystem, som kan kobles helt fra når udstødningsrøret bliver varmt, men ellers producerer den nødvendige elektricitet ved korte (kolde) ture. Det kan moderne biler vist allerede?

1
4. juni 2008 kl. 21:12

"»Temperaturen i udstødningsrøret kan nå op på 700 grader eller mere. Temperaturforskellen fra udstødningsrør til kølesystemets kolde side er flere hundrede grader,« fremhæver dr. Harald Böttner fra Thermoelectric Systems-afdelingen ved Fraunhofer-Institut für Physikalische Messtechnik i Freiburg i en pressemeddelelse.

Et passende konstrueret termoelement vil kunne erstatte bilens vekselstrømsgenerator helt eller delvist."

Jo, der skal nok være køretøjer, hvor det kan lade sig gøre, men den gennemsnitlige køretur er ikke særlig lang for personbiler, kun nogle få km. Man vil kun sjældent kunne producere blot en brøkdel af generatorens effekt og akkumulatoren bliver drænet eller skal have en meget større kapacitet (og vægt!) for at "klare sig" mellem de lange ture!