Forskere vil erstatte Trumps mur med en energikorridor
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Forskere vil erstatte Trumps mur med en energikorridor

Sådan forestiller forskere sig en energikorridor med vindmøller, solceller og udvinding af naturgas langs grænsen mellem USA og Mexico. Illustration: Notre Dame University

Donald Trump vil have en mur mellem USA og Mexico. Forskere fra en række af USA's førende universiteter har et mere visionært og ambitiøst forslag.

De vil skabe en energikorridor langs den mere end 3.000 km lange grænse med solcelleanlæg, vindmøller, udvinding af naturgas, vandforsyning og forskningsinstitutioner mv. i en 100 km bred grænsezone.

Anlæggene vil samtidig være med til at beskytte grænsen, forklarer de, da man selvfølgelig bliver nødt til at overvåge installationerne.

Forskergruppen er anført af Luciano Castillo fra Purdue University i Indiana. Han mener, at projektet kan gavne såvel USA og Mexico, da der skabes ny vækst i området på begge sider af grænsen.

»Det kan være med til mindske presset med illegal immigration til USA,« lyder det i projektforslaget.

Sol, vind og vand

Projektmagerne forklarer, at en kæde af solpaneler med en bredde på fem meter langs hele grænsen vil kunne genere 16 gigawatttimer om dagen

Det er i samme størrelsesorden som energiproduktionen ved vandkraft langs grænsen mellem USA og Canada, anfører forskerne.

Hertil kommer energiproduktion med vindmøller med en kapacitet på 1,2 gigawatt, som bl.a. kan bruges til afsaltning af vand fra Stillehavet og den Mexicanske Golf, som derefter kan ledes langs grænseområdet til nye landbrugsområder.

Purdue University's rektor (President på amerikansk) Mitch Daniels, der var republikansk guvernør i Indiana fra 2005 til 2013, anbefaler stærkt projektet i en kommentar i Washington Post.

Det har vakt politisk opmærksomhed, så Luciano Castillo har for nylig haft lejlighed til at fremlægge projektet for såvel medlemmer af Repræsentanternes Hus som for flere senatorer, oplyser en anden af projektets centrale personer, William George, der pt. er tilknyttet Imperial College i London.

Gruppen skriver i deres projektforslag, at de også vil samarbejde med mexicanske kolleger med henblik på at skabe en kontakt til Mexicos præsident Andrés Manuel López.

Dansk professorer: En glimrende idé

Professor Jens Nørkær Sørensen fra DTU Vindenergi kender såvel Luciano Castillo og Bill George fra Imperial College i London personligt. De har begge været og er jævnlige gæster på DTU.

Han tilføjer, at to andre forskere – Sara Pryor og Rebecca Barthelmie, som i dag begge er professorer ved Cornell University – tidligere har været ansat på Risø.

»Alt i alt er det en meget prominent gruppe af forskere,« siger Jens Nørkær Sørensen, der mener, at de tekniske udfordringer ikke er større, end de kan løses.

»Jeg har ikke så meget andet at sige, end at jeg synes, det lyder som en glimrende idé,« siger han.

Emner : Klima
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Den mexikansk/Amerikanske grænse er sikkert et glimrende sted at lave sol- og vindmølleparker, men det er langt fra hele grænsen der egner sig lige godt og det er heller ikke særlig praktisk i forhold til vedligeholdelse/ledningsførelse mm., hvis de skal strækkes ud langs en lang linie.

Forslaget handler derfor om hvordan man kan vinde en smule til miliøet fra Trumps fjollede grænsemur., hvis der nu alligevel skal investeres i aktiviteter midt ude i ørkenen.

 • 3
 • 2

En god idé - og kan skabe nogle jobs i område langs grænsen..

Beklager men det er en dum ide. Vi skal tænke alvorligt over hvordan vi bruger jordens ressourcer og en gigantisk mur, som symptom behandling af uligelig fordeling, er altså en ret stupid ide. Vi skal til at holde op med at skabe arbejdspladser, for arbejdets skyld. Kom nu, vi må da snart være blevet så kloge at vi kan begynde at nyde fantastiske de teknologiske opfindelser, som i den grad kan gøre vores liv og dagligdag nemmere. Mere tid til børn, familie og sig selv. Og bemærk så også lige hvordan "grønne tiltag", pludselig legalisere dette vanvid, så meget at selv en dansk professorer nu erklære muren for en god ide - utroligt det er...

 • 4
 • 3
 • måske bør De i Deres vision også indtænke, at netop arbejdet er samfundets mest velfungerende økonomiske fordelingsmekanisme, løsrevet fra dagens poltiske bøvl og ballade, idet der er en almenmenneskelig accept af at høste udbytte af arbejde.

Derimod er det IKKE en medmenneskelig drift at forære noget væk til mennesker der dovner den i hængekøjen.

Så vi har brug for arbejdspladser til alle, dels for at få produceret den føde og de øvrige værdier der opretholder velfærdssamfundet, og dels som en helt nødvendig fordelingsmekanisme.

Så: Energimuren er da en aldeles glimrende ide. Måske Dansk Folkeparti kunne tage den op til brug langs grænsen til Tyskland i Sønderjylland ? De nuværende grænsebetjente på stedet producerer jo ikke noget, og stopper vel kun de uheldige der har glemt passet derhjemme, men husker at tælle dem som dokumentation for hvor mange de har "afvist."

 • 4
 • 5

Derimod er det IKKE en medmenneskelig drift at forære noget væk til mennesker der dovner den i hængekøjen.

Lige præsic. Så lade os hæve os over primitive animalske drifter, slå hjernen til (altså neocortex) og tænke rationelle, fornuftige, bæredygtige løsninger frem. Eller blot bruge nogle af de geniale løsninger, som de få rigtige kloge mennesker har tænkt frem, de sidste hundrede år. Og folk vil ikke dovne i en hængekøje (fordom), de vil bidrage med pleje, vedligehold, udvikling, kultur etc. ting der kendetegner civilisation.

Så vi har brug for arbejdspladser til alle, dels for at få produceret den føde og de øvrige værdier der opretholder velfærdssamfundet, og dels som en helt nødvendig fordelingsmekanisme.

Mega vrøvl. I dag producere en bondemand hvad der krævede 100 bønder at producere for få årtier tilbage. Få kan sagtens holde maskinen kørende, netop fordi vi har udviklet fantastiske teknologiske muligheder hertil. Og "de øvrige værdier" har jo slet ingen værdi overhovedet, de ender i havets store garbage patch få uger efter produktion. De "øvrige værdiger" er helt unødvendige og fungere som de værdiløse spejle og glasperler europæren byttede til guld. Vi bytter vores værdifulde tid med ubrugeligt ragelse og køre planeten i sænk i processen. Det er ikke en fordelingsmekanisme, men en dødssejler.

Måske Dansk Folkeparti kunne tage den op til brug langs grænsen til Tyskland

sikkert. Men uanset hvor høj og tyk den bygges, er den stadig imaginær...

 • 4
 • 2

"Så lade os hæve os over primitive animalske drifter, slå hjernen til (altså neocortex) og tænke rationelle, fornuftige, bæredygtige løsninger frem."

 • så dermed vil De kreere et helt nyt menneske, "homo genialis."

Det går dog næppe. Sovjet prøvede noget tilsvarende i 70 år. De ønskede et "Homo Sovjetikus" der rationelt kun tænkte på at tjene staten. Hvordan gik så det ? Trods våben, terror, hemmelige tjenester og tvang: Alligevel levede det almene humanistiske selviske menenske videre i bedste velgående og kastede Sovjetsystemet på historiens mødding første gang de fik chancen.

Lær dog af historien.

 • 0
 • 5
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten