Forskere vil erstatte insulinsprøjten med plaster
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Forskere vil erstatte insulinsprøjten med plaster

Zhen Gu, ph.d. på University of North Carolina er med i gruppen, der vil gøre livet nemmere for diabetes-patienter. Illustration: University of North Carolina

Diabetikere, der kræver hyppige insulintilskud, kan måske snart slippe for sprøjten.

En gruppe amerikanske forskere fra University of North Carolina og North Carolina State University har designet et plaster med indhold af insulinproducerende betaceller, som i dag kan masseproduceres til formålet, skriver universiteterne i en meddelelse.

Plastret er udstyret med bittesmå nåle, som løbende kan dosere insulin fra betacellerne til blodet, og denne kontrollerede dosering kan være med til at forhindre insulinchok, som risikerer at opstå ved direkte indsprøjtning af ren insulin.

Et SEM-billede af de små nåle i plastret. Illustration: University of North Carolina

Læs også: Ny dansk insulin vil standse blodsukkerets rutsjeture

Lader man i stedet cellerne gøre arbejdet stille og roligt gennem et plaster, har det vist sig at have god effekt i mus, der var blevet påført høje blodsukkerniveauer. Her viste det sig også, at plastret ikke kunne komme til at dosere for meget insulin. For et ekstra plaster med betaceller ændrede ikke på det forbedrede blodsukkerniveau, det fordoblede blot virkningsperioden fra 10 til 20 timer.

Nålene giver betacellerne besked om forhøjede blodsukkerniveauer, hvorefter de producerer insulin til levering. Illustration: University of North Carolina

Derudover slipper man for problemet med, at immunforsvaret slår ned på betacellerne og hindrer deres effekt, hvilket ofte er set blandt de patienter, som gennem årene har fået transplanteret betaceller ind i kroppen som erstatning for de manglende eller beskadigede celler i bugspytkirtlen.

»At styre diabetes er hårdt for patienterne, fordi de er nødt til at tænke på det 24 timer i døgnet, syv dage om ugen i resten af deres liv. Denne tilgang er spændende, fordi de kan give patienterne en desperat tiltrængt ferie,« lylder det fra medforfatter Dr. John Buse, professor på UNC School of Medicine.

Læs også: Biohackere vil skabe gør-det-selv-insulin

Plastret er en videreudvikling af et plaster, som forskergruppen var ude med i 2015, som var bygget på samme princip, men hvor nålene doserede insulin, skabt i medicinalindustrien. Her er det så lykkedes at komme et skridt nærmere kroppens egen fremgangsmåde – at lade betaceller selv producere og uddele insulinen, når de registrerer en stigning i blodsukkeret.

Resultaterne er blevet publiceret i tidsskriftet Advanced Materials.

Hvis der kommer glukose til cellerne vil der også komme ilt. Det er nok den begrænsende faktor for hvor længe plasteret holder, men det er ikke dumt tænkt.

  • 0
  • 0