Forskere vil bruge tv-frekvenser til ‘super-wifi’

31. juli 2015 kl. 11:449
Forskere vil bruge tv-frekvenser til ‘super-wifi’
Illustration: Rice University.
Frekvenserne på UHF-båndet er ifølge amerikanske forskere oplagte til wifi-lignende kommunikation og skal fremover være med til at udbrede internetforbindelser til fjerne egne.
Artiklen er ældre end 30 dage

En ny type trådløs kommunikation kan hjælpe mennesker i fjerne egne med at blive koblet på internettet. Teknologien skal benytte det ombejlede UHF-spektrum, som i dag bliver brugt til tv-signaler.

Bag projektet står amerikanske forskere på Rice University i Houston, som arbejder på at kunne bruge frekvenser på UHF-båndet til en ny type wifi, der først og fremmest udmærker sig ved at række væsentligt længere end wifi på 2,4 GHz og 5 GHz, som vi kender i dag.

Det skyldes, at UHF-båndet benytter sig af en væsentligt større bølgelængde, da frekvensen på båndet er helt nede på 400-700 MHz.

Læs også: Wifi får ny opgradering: Skal gå uden om routeren

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge lektor ved Aalborg Universitets Institut for elektroniske systemer Daniel Lucani er konceptet oplagt til eksempelvis at lave såkaldte mesh-netværk, der kan udbrede internetforbindelser i områder, der ikke er dækket af andre trådløse dataforbindelser eller kablet internet.

»Konceptet giver rigtig god mening, for UHF-båndet bliver ikke rigtig udnyttet af tv-signalerne. Det gælder særligt i øde områder, fordi man der kan udbrede dækningen uden at være afhængig af fiber- eller kabel-forbindelser,« siger han.

I mesh-netværk sender enhederne i netværket så at sige netforbindelsen videre, hvormed den fjerneste enhed kan få forbindelse til eksempelvis internettet gennem enhederne mellem sig selv og en internetforbindelse. Med UHF kan det koncept blive langt mere brugbart på grund af den lange rækkevidde.

Læs også: Letvægtsnet skal fremme tingenes internet

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Med UHF vil 1-2 kilometers afstand mellem forskellige enheder vare ret enkelt at få til at fungere, afhængigt af hvor stor effekt man sender med. Jeg har kolleger, der har opnået lignende afstande med wifi, men det kræver retningsbestemte antenner og meget optimering,« siger Daniel Lucani.

Han vurderer, at UHF-teknologien primært vil kunne gøre sig gældende som et alternativ til kablede bredbåndsforbindelser og altså ikke som alternativ til wifi i computere, mobiltelefoner osv. En typisk løsning vil være, at brugerne har en router, der kobler et hjemme-wifi på UHF-netværket og dermed internettet.

Normalt vil det være umuligt at udnytte UHF-frekvenserne i et område med tv-kanaler på UHF-båndet. Illustration: Rice University.

Med Watch-teknologien kan Rice University udnytte tv-kanalernes frekvenser, når ingen i nærheden alligevel ser kanalen. Det kræver dog, at alle i nærheden bruger smart-tv eller en intelligent fjernbetjening. Illustration: Rice University.

Længere bølger giver mere interferens

UHF-frekvenserne rummer dog ikke kun fordele for det trådløse netværk. Med lang rækkevidde og muligheden for at gennemtrænge bygninger kommer nemlig også væsentligt mere interferens fra andre enheder.

»Man kommer ikke til at kunne implementere det i samme grad som wifi. Selv med wifi kan der være problemer med interferens. Det kan man eksempelvis se på konferencer i dag, hvor man bliver nødt til at skrue ned for rækkevidden på wifi-adgangspunkter, fordi der er så mange enheder på,« vurderer Daniel Lucani.

Læs også: Dataanalyse fører dig til ledige parkeringspladser

Det er netop derfor, at UHF giver bedst mening i øde områder, hvor der vil være få enheder i nærheden, påpeger Daniel Lucani.

»I en by vil det for eksempel hurtigt give et scenarie med meget interferens, når alle slås om den samme frekvens, fordi kortere bølgelængde betyder mindre absorption,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskerne på Rice University arbejder både på at udnytte tomme kanaler på UHF-båndet, men har også udviklet teknologien til at kunne bruge en kanal, der er optaget af tv-signaler, når den ikke bliver brugt.

Læs også: 900 masseproducerede minisatellitter skal sikre globalt internet

Det sker ved, at husstande i et testområde har brugt smart-tv eller en fjernbetjeningsapp på en smartphone, så der altid var overblik over, hvilke kanaler der blev set i testområdet . På den måde kunne UHF-systemet sende data over tv-kanalerne i området, når ingen så på tv-kanalerne alligevel.

Dette koncept kalder forskerne Watch (wifi in active tv channels) og det kan ifølge forskergruppen være med til at udnytte det faktum, at få bruger UHF-tv-kanalerne i dag selv om spektret er reserveret til tv-brug.

Denne ihærdige indsats for at komme til at udbytte UHF-båndet skyldes ifølge forskerne, at UHF-frekvensernes bølgelængder gør dem oplagte til rigtig mange formål, som i dag ikke kan udnyttes.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
2. oktober 2015 kl. 06:42

Som jeg læser artiklen så er det til øde områder hvor der ikke er wifi.... så tror ikke man skal sammenligne med Urban.

8
10. august 2015 kl. 13:34

Med 300MHz spektrum til rådighed er der basis for helt fornuftige båndbredder. Flere hundrede Mbps til deling i al fald, mere hvis man ofrer antenner nok på hver enhed.

For guds skyld ikke, det er den bedste opskrift på en katastrofe.

Det er allerede galt nok med 2,4 og 5 GHz, hvor geniale hoveder har fået den "gode ide" at bundle flere kanaler så man risikerer at hele båndet forurenes.

WiFi er ikke noget der lever i en osteklokke, og hvis man prøver at se på urbane områder, så er det en gyser.

Hvis man benytter samme tåbelige adfærd på et frekvensbånd der rækker meget længere, så går det helt, helt galt.

I stedet bør (skal) man lave mange relativt smalle kanaler med stejle flanker, og så skal der være intelligens i både ap og klient, så begge ender kan forhandle frekvens og minimimere signalstyrken - evt. burde der også være en signalleringskanal.

7
4. august 2015 kl. 21:46

Håber dette vil brede sig. Med få master kan større byområder dækkes.

De frekvensbånd omkring 450 MHz som Net-1 må anvende er smalet set ret smalle og har derfor en begrænset samlet kapacitet (bitrate), der skal deles mellem alle brugerne i en stor radius (fx 30-60 km).

Når Net-1 skifter til 4G/LTE er det for at få en bedre udnyttelse og styring af den mulige kapacitet.

Når man i USA taler om øde områder er der ofta tale om øde på en måde vis slet ikke kender i Danmark.

TDC og TeliaTelenor anvender jo allerede de tidligere 800 MHz TV frekvenser til 4G/LTE800. Dette gøres ret effektivt, bortset fra at pulje hel 800 MHz båndet ville kunne øge udnyttelse (dækningen, kapaciteten og hastigheden) mærkbart - men på bekostning af konkurrencen overfor forbrugerne.

Der er i Europa (bla UK) forsøg med at anvende tv frekvenser, der ikke benyttes fra den lokale TV sender til forskellige trådløse forbindelser, hvor man anvende lave master og mindre sendestyrke,

Lars :)

6
3. august 2015 kl. 12:34

at hastighederne er teoretiske. Det er altid noget andet i den virkelige verden og ofte til den forkerte side....

5
3. august 2015 kl. 11:08

Net-1.dk samt .s og .no bruger allerede dette frekvensbånd (og andre lande med originalt CDMA-netværk) på 450MHz - det dækker hele Skandinavien også på vandet. Indtil nu har det været CDMA på op til 3mbps mens skifter i denne måned til LTE 4G med op til ca. 30mbps - det fungerer rigtigt udmærket og jeg bruger det som ekstra opkobling til min virksomhed og på ture i Sverige/Norge. Der er 60 km mellem masterne og det gør at miljøet har stor gavn af dette. Med lavere frekvens bliver rækkevidden endnu bedre. Håber dette vil brede sig. Med få master kan større byområder dækkes. Og omkostninger kan blive betydeligt lavere og måske kan det gøres gratis i udviklingsområder. Det kunne udnyttes til dækning i tog, busser og færger med stor fordel.

4
2. august 2015 kl. 14:17

Med 300MHz spektrum til rådighed er der basis for helt fornuftige båndbredder. Flere hundrede Mbps til deling i al fald, mere hvis man ofrer antenner nok på hver enhed.

Der er ikke 300 MHz til rådighed, da en stor del af frekvenserne bruges til tv. For Danmark vil det gælde, at der både skal tages hensyn til de danske, nordtyske, sydnorske samt sydsvenske MUX. Mellem tv-frekvens/MUX og andre tjenester, skal der desuden være en rimelig buffer for at undgå støj.

3
1. august 2015 kl. 15:26

Med 300MHz spektrum til rådighed er der basis for helt fornuftige båndbredder. Flere hundrede Mbps til deling i al fald, mere hvis man ofrer antenner nok på hver enhed.

2
1. august 2015 kl. 10:10

Nææ hastigheden kan være den samme som med normal WiFi - Det er et spørgsmål om modulationen bla.

1
1. august 2015 kl. 09:14

Bliver vel så derefter?