Forskere vil bruge tv-frekvenser til ‘super-wifi’
En ny type trådløs kommunikation kan hjælpe mennesker i fjerne egne med at blive koblet på internettet. Teknologien skal benytte det ombejlede UHF-spektrum, som i dag bliver brugt til tv-signaler.
Bag projektet står amerikanske forskere på Rice University i Houston, som arbejder på at kunne bruge frekvenser på UHF-båndet til en ny type wifi, der først og fremmest udmærker sig ved at række væsentligt længere end wifi på 2,4 GHz og 5 GHz, som vi kender i dag.
Det skyldes, at UHF-båndet benytter sig af en væsentligt større bølgelængde, da frekvensen på båndet er helt nede på 400-700 MHz.
Læs også: Wifi får ny opgradering: Skal gå uden om routeren
Ifølge lektor ved Aalborg Universitets Institut for elektroniske systemer Daniel Lucani er konceptet oplagt til eksempelvis at lave såkaldte mesh-netværk, der kan udbrede internetforbindelser i områder, der ikke er dækket af andre trådløse dataforbindelser eller kablet internet.
»Konceptet giver rigtig god mening, for UHF-båndet bliver ikke rigtig udnyttet af tv-signalerne. Det gælder særligt i øde områder, fordi man der kan udbrede dækningen uden at være afhængig af fiber- eller kabel-forbindelser,« siger han.
I mesh-netværk sender enhederne i netværket så at sige netforbindelsen videre, hvormed den fjerneste enhed kan få forbindelse til eksempelvis internettet gennem enhederne mellem sig selv og en internetforbindelse. Med UHF kan det koncept blive langt mere brugbart på grund af den lange rækkevidde.
Læs også: Letvægtsnet skal fremme tingenes internet
»Med UHF vil 1-2 kilometers afstand mellem forskellige enheder vare ret enkelt at få til at fungere, afhængigt af hvor stor effekt man sender med. Jeg har kolleger, der har opnået lignende afstande med wifi, men det kræver retningsbestemte antenner og meget optimering,« siger Daniel Lucani.
Han vurderer, at UHF-teknologien primært vil kunne gøre sig gældende som et alternativ til kablede bredbåndsforbindelser og altså ikke som alternativ til wifi i computere, mobiltelefoner osv. En typisk løsning vil være, at brugerne har en router, der kobler et hjemme-wifi på UHF-netværket og dermed internettet.
Længere bølger giver mere interferens
UHF-frekvenserne rummer dog ikke kun fordele for det trådløse netværk. Med lang rækkevidde og muligheden for at gennemtrænge bygninger kommer nemlig også væsentligt mere interferens fra andre enheder.
»Man kommer ikke til at kunne implementere det i samme grad som wifi. Selv med wifi kan der være problemer med interferens. Det kan man eksempelvis se på konferencer i dag, hvor man bliver nødt til at skrue ned for rækkevidden på wifi-adgangspunkter, fordi der er så mange enheder på,« vurderer Daniel Lucani.
Læs også: Dataanalyse fører dig til ledige parkeringspladser
Det er netop derfor, at UHF giver bedst mening i øde områder, hvor der vil være få enheder i nærheden, påpeger Daniel Lucani.
»I en by vil det for eksempel hurtigt give et scenarie med meget interferens, når alle slås om den samme frekvens, fordi kortere bølgelængde betyder mindre absorption,« siger han.
Forskerne på Rice University arbejder både på at udnytte tomme kanaler på UHF-båndet, men har også udviklet teknologien til at kunne bruge en kanal, der er optaget af tv-signaler, når den ikke bliver brugt.
Læs også: 900 masseproducerede minisatellitter skal sikre globalt internet
Det sker ved, at husstande i et testområde har brugt smart-tv eller en fjernbetjeningsapp på en smartphone, så der altid var overblik over, hvilke kanaler der blev set i testområdet . På den måde kunne UHF-systemet sende data over tv-kanalerne i området, når ingen så på tv-kanalerne alligevel.
Dette koncept kalder forskerne Watch (wifi in active tv channels) og det kan ifølge forskergruppen være med til at udnytte det faktum, at få bruger UHF-tv-kanalerne i dag selv om spektret er reserveret til tv-brug.
Denne ihærdige indsats for at komme til at udbytte UHF-båndet skyldes ifølge forskerne, at UHF-frekvensernes bølgelængder gør dem oplagte til rigtig mange formål, som i dag ikke kan udnyttes.
