Forskere vil ændre køn på myg for at udrydde de stikkende hunmyg

Det er som bekendt kun hunmyg, der stikker for at skaffe næring til afkommet. Derfor vil forskere nu gå lige i kødet på generne i myggeæggene, så alle larverne bliver til myg af hankøn.

Forskerne kommer fra Virginia Tech i USA, og de vil bruge genredigeringsværktøjet CRISPR-Cas9 til at slippe af med hunmyggene.

CRISPR-Cas9 har den fordel, at det kan fjerne selv små dna-frekvenser fra dyr og menneskers gener, og i dette tilfælde er det altså et kønsbestemmende gen, forskerne går efter.

Læs også: Laser-skydende myggehegn skal sikre mod zika

Ifølge phys.org blev det for nylig opdaget, hvilket gen der netop bestemte kønnet hos myg, og det skal nu udnyttes.

Det har vist sig at være et gen, der bliver kaldt Nix, som får myggefostrene i Aedes-slægten til at udvikle mandlige kønsorganer, og det blev opdaget så sent som i foråret 2015.

»Denne opdagelse sætter scenen for fremtidige bestræbelser på at udnytte CRISPR-Cas9-systemet til at styre mandegener såsom Nix ind i myggebestande og på den måde omdanne hunmyg til hanmyg – eller til simpelthen at dræbe hunmyggene,« lyder det fra Zhijian Tu fra Virginia Tech.

Der er dog et stykke vej igen, før der kan gennemføres kønsskifte i stor stil blandt verdens myggeflokke. Forskerne ved nemlig ikke helt præcist endnu, hvordan Nix kontrollerer kønnet, og heller ikke, om CRISPR-Cas9 er en metode, der kan skabe et varigt resultat.

Læs også: Laboratorieforsøg: Europæiske myg kan sprede zika-virus

Og så er der hele debatten omkring GMO-myg, fordi det er svært at lave tests i mindre skala i naturen, uden det løber løbsk, og herefter kan det blive svært at fortryde. Men ifølge forskerne kan det være, at der bliver åbnet lidt op i områder med høj sygdomsforekomst, og hvor andre midler ikke har virket.

Aedes-myg har en lang og berygtet karriere som smittebærere af alverdens sygdomme, og i øjeblikket er det altså zika-virussen, der især hærger i Brasilien, som er under luppen.

Også dengue-feber, gul feber og malaria er plager, som forskerne forsøger at finde våben mod, og nogle af de seneste forsøg på at manipulere med myggene i stedet for at give los med giftsprøjten har netop været ved at pille ved generne.

Britiske Oxitec har i flere omgange sendt hanmyg ud, som er modificeret til kun at producere hanmyg, hvis afkom dør i larvestadiet. Kritikpunkterne har her været, at det er en dyr metode, fordi disse myg skal kønssorteres, så det kun er hanmyggene, der bliver modificeret, mens forskerne mener, at det er nemmere at sørge for, at alle myg bliver hanner.