Forskere: Vi skal (måske) bruge gas-nettet i fremtiden

1. juni 2018 kl. 11:022
Forskere: Vi skal (måske) bruge gas-nettet i fremtiden
Illustration: Bent Sørensen.
Er det danske naturgasnet værd at bruge penge på frem mod 2050? Både ja og nej, siger energiforskere.
Artiklen er ældre end 30 dage

Er det vidtforgrenede rørnet, som vi i dag sender naturgassen rundt til de fleste hjørner af landet igennem, overhovedet værd at opretholde, når vi skal væk fra fossile brændsler?

Den debat er dårligt nok begyndt, før Energinet lukker den igen ved at bruge 6,3 mia. kr. på den danske del af gasrørprojektet Baltic Pipe.

Det danske rationale bag investeringen er, at gasforbruget falder. Dermed bliver regningen for at drive og vedligeholde nettet højere for de tilbageværende kunder.

Illustration: MI Grafik / Lasse Gorm Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Illustration: MI Grafik / Lasse Gorm Jensen.

Det kommer Energinet uden om med Baltic Pipe, som mere end fordobler mængderne af naturgas i det danske net og dermed også forhindrer en prisstigning på transporten.

Dermed lægger det også fast, at der i hvert fald ikke de næste 15 år bliver tale om at skære ned på natur­gasnettet i takt med det faldende forbrug.

Forskere uenige

Spørgsmålet om fremtidens gasnet er komplekst, og energiforskerne er ikke helt enige om, hvorvidt det bør bevares i sin nuværende form eller ej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Poul Erik Morthorst, professor på DTU Risø, arbejder med at analysere det danske energisystem og kigger blandt andet på behovet for gasnettet i fremtiden. Han mener, at nettet kan hjælpe den grønne omstilling.

Fordelen ved gas er nemlig, at den kan gemmes og hentes frem, når vindmøllerne står stille – og det behøver ikke kun at være i form af naturgas.

Ganske vist viser Energistyrelsens fremskrivninger, at biogas frem mod 2030 kun vil levere en femtedel af gassen i det danske net. Men andre teknologier presser sig på.

Stort potentiale i methanisering

Poul Erik Morthorst nævner forgasning, men først og fremmest methanisering. Med det mener han muligheden for at producere brint ved hjælp af overskudsstrøm, når vinden blæser, og udnytte brinten til at booste biogassen, så brændværdien bliver højere. Det har stort potentiale, og derfor har vi stadig brug for gasnettet, mener han.

Også juraprofessor Bent Ole Gram Mortensen, der har beskæftiget sig med energi i en årrække bl.a. som medlem af Energiklagenævnet, finder det fornuftigt at beholde det danske gasnet og bakker derfor op om Baltic Pipe, hvis ellers business casen holder:

»Det kommer til at tage tid at udfase de fossile brændsler, især gassen. Lukker vi først gasnettet, bliver det dyrt at genetablere det, hvis vi får brug for det til f.eks. at transportere vindmøllestrøm konverteret til gas,« pointerer han.

Bent Ole Gram Mortensen henviser dog til, at russiske Gazprom planlægger endnu en ny gasledning til Tyskland og påpeger, at den bliver en konkurrent til Baltic Pipe.

Professor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet er mere kritisk over for gassystemet. Han advarer mod, at vi låser os fast til det, sådan som Energinet er på vej til med Baltic Pipe:

»Vi har brug for et gassystem, men spørgsmålet er hvilket. I Danmark og i EU har vi enormt meget overskudsvarme til rådighed, og derfor er det ikke smart at bygge oven på en infrastruktur, der i høj grad servicerer varmekunder i Danmark og Europa,« siger han.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
1. juni 2018 kl. 13:38

Vi skal naturligvis ikke bruge 6mia. På en case måske er tilbage betalt 75% om 15 år. Vis helt private investorer vil gå ind i det, så er det fint, der skal bare ikke indgå aftaler om at vi skal bruge dem. Lad gassen blive hvor den er, og brug den til at fremstille el når der er behov for det, altså når vi mangler vind og sol.

1
1. juni 2018 kl. 13:20

Hvis vi får langt flere varmepumper, som meget tyder på, så får vi i fremtiden ikke brug for så stort et gasnet som vi har i dag. Ergo giver det vel ikke mening at udvide så massivt som med Baltic pipe II?

Derudover er det lidt en pseudo-diskussion, for det er jo ikke biogas man bygger det for. Man bygger det for fossil gas, og regner med at sende fossil gas igennem det de næste 15 år, måske endda 30. Så hvis vi skal bruge Hans Roslings 80/20 regel, så må man vende tommelfingeren ned for projektet ud fra et klimasynpunkt.

Derudover er det da også lidt deprimerende at forvente dårlige relationer til Rusland de næste 30 år..