Forskere: Vi har fundet verdens største dinosaurus

19. maj 2014 kl. 08:03
Forskere: Vi har fundet verdens største dinosaurus
Illustration: Museum of Palaeontology Egidio Feruglio.
Et hold palæontologer har fundet knogler fra ny dinosaurart, som med sine 40 meters længde og en højde på 20 meter kan have været verdens største landdyr.
Artiklen er ældre end 30 dage

Forskere har i Argentina fundet knoglerne fra en dinosaur, der målt ud fra størrelsen må være verdens største dyr på land nogensinde, lyder det i flere medier, heriblandt BBC.

Baseret på de tykke lårben, som er blevet fundet, estimeres dyret til at have været 40 meter langt og 20 meter højt. Det giver en kampvægt på 77 ton, svarende til 14 afrikanske elefanter og syv ton tungere end den hidtil største dinosaur, argentinosaurus.

Fundet er en helt ny art af den langhalsede og planteædende titanosaurus, og folkene bag folket estimerer, at den må have levet for mellem 95 og 100 millioner år siden i det område, der i dag hedder Patagonien i det sydlige Argentina.

De argentiske forskeres eget billede af udgravningen af knoglefossilerne. (Foto: Museo Paleontológico Egidio Feruglio) Illustration: Museum of Palaeontology Egidio Feruglio.

»Givet størrelsen på disse ben, som overgår noget andet tidligere kendt stort dyr, er den nye dinosaur det største kendte dyr, der har gået på Jorden,« citerer BBC opdagelsesholdet af palæontologer for at sige.

Endnu har de dog ikke fundet noget helt skelet, men som skrevet kun nogle få knogler, heriblandt det markante lårben.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Generelt kappes der om at finde de største dyr, hvilket ikke altid kan være lige let, da der sjældent findes et helt skelet, hvorfor flere forskellige og komplicerede udregningsmetoder til at klarlægge dyrenes fysik må tages i brug. Seneste rekordfund er gjort i argentinosaurusen, der blev udråbt som det største landdyr, hvilket dog heller ikke var baseret på hele skeletter.

BBC har talt med Paul Barrett, der er dinosaurekspert fra London’s Natural History Museum, der udtaler en vis form for skepsis over for det nye fund. Ganske vist anerkender han, at den nye typer dinosaur er et ordentligt eksemplar, men han finder det forhastet allerede nu at konkludere, at det skulle være den største kendte type landdyr i jordklodens historie.

»Uden at vide mere om det aktuelle fund er det svært at være sikker. Et problem med at vurdere vægten på både argentinosaurus og den nye opdagelse er, at de begge er baseret på fragmentariske eksemplarer. Ingen komplette skeletter er kendte, hvilket betyder, at dyrenes proportioner og overordnede former er baseret på gisninger,« siger han og efterlyser mere materiale på bordet for at kunne hamre sådanne konklusioner på plads.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger