Forskere undersøger vindmøllebrande

Et internationalt hold af forskere vil nu undersøge årsagerne til brand i vindmøller. Brandene kan have fatale konsekvenser, som ved denne brand i en Vestasmølle i Holland, hvor to teknikere mistede livet. Illustration: Wind Action

Når der opstår brand i en vindmølle, kan det få store konsekvenser. Branden kan være svær at få under kontrol, hvorfor tårnet ofte ender med at brænde ud eller blive voldsomt skadet. Der er risiko for, at ilden spreder sig, og menneskeliv kan være i fare. Det sås blandt andet ved en vindmøllebrand i Holland i 2013, hvor to teknikere mistede livet.

Læs også: Teknikere dræbt under brand i Vestas-vindmølle

Viden om, hvorfor brandene opstår og spreder sig, er derfor interessant, men desværre ret begrænset. Det vil et internationalt hold af forskere fra DTU Byg, Technical Research Institute of Sweden og Imperial College, London, nu råde bod på. DTU beskriver det på deres hjemmeside.

Forskningsprojektet, der startede i september under ledelse af DTU, vil blandt andet undersøge, hvordan man opnår bedst mulig brandbeskyttelse og sænke antallet af vindmøllebrande. Som Ingeniøren her beskrevet, viser en kortlægning, at der opstår godt og vel 117 brande hvert år på globalt plan.

Læs også: Vindmøller bryder i brand ti gange oftere end de officielle tal viser

Brandsikkerhed fra flere vinkler

Ifølge denne kortlægning opstår brandene typisk på grund af lynnedslag, hvorfor lynafledning vil være en oplagt sikkerhedsforanstaltning. Et andet bud kan være brug af hydraulik- og smøreolie, som ikke er brændbar.

Læs også: Norsk vindmølle udbrændt

At undersøge, hvordan man kan designe og indrette møllerne på en mere brandsikker vis, er noget af det, forskningsgruppen vil beskæftige sig med. Brandsikring, der på denne måde er integreret i selve møllens udformning, kaldes passiv brandbeskyttelse og kan blandt andet inkludere rette materialevalg og rumopdeling i møllen.

Læs også: Vindmølle brød i brand under stormen

Herudover skal forskerne se nærmere på aktiv brandbeskyttelse. Det handler i høj grad om at have de rette alarmeringssystemer i tilfælde af brand og om at udstyre møllerne med brandslukningssystemer.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

hvis dette var sket i et kernekraftanlæg ville alle 'grønne' kræfter kræve et totalt stop for al produktion af energi fra alle kernekraftsanlæg Worldwide.

Der findes ikke meget viden om, hvorfor der opstår og spredes brande i vindmøller.

samt

Der er risiko for, at ilden spreder sig, og menneskeliv kan være i fare. Det sås blandt andet ved en vindmøllebrand i Holland i 2013, hvor to teknikere mistede livet.

Dette er bare endnu et eksempel på de ulige krav der stilles til forskellige teknologier pga (gamle) ideologier (Vind er godt, Atomkraft er skidt)

 • 1
 • 8

Dette er bare endnu et eksempel på de ulige krav der stilles til forskellige teknologier

Naturligvis stilles der forskellige krav til forskellige teknologier... Det hele afhænger af konsekvenserne...

Hvis et kernekraftanlæg udbrænder totalt, med en enorm røgsøjle svarende til den man ser på billede fra vindmøllen, vil de radioaktive materialer blive spredt ud over enorme landområder, millioner af mennesker skal evakueres og genhuses med de konsekvenser det nu har... Enorme landområder vil ikke kunne anvendes til madproduktion (ude at afgrøder blandes med afgrøder fra ikke forurenet områder). Stresniveauet på landets overvågningscenter vil stige da elnettet er presset til det yderste indtil et backupværk er startet op... I dette tilfælde udbrænder en vindmølle, forureningen er beklagelig, men ingen mennesker bliver evakueret (de skal højest holde sig inde mens branden slukkes som ved mange andre brande), ingen afgrøder skal destrueres, ingen fabrikker skal tvangslukkes... Selv elnettet opdager formentligt ikke at en enhed er koblet ud...

Det er yderst beklageligt når mennesker mister livet pga. ulykker og naturligvis skal man gøre hvad der er muligt for at mindske risikoen for at folk bliver fanget inde i en brændende vindmølle...

Men mener du seriøst at der skal være samme krav til alle energiproducerende teknologier, uanset konsekvens? Skal solcellen på din lommeregner overvåges fra et døgnbemandet kontrolrum fordi den teoretisk set kan bryde i brand? Eller skal man droppe kontrolrum på alverdens kernekraftværker fordi solceller ikke har de behov?

 • 5
 • 0

@Jens Arne, tak for henvisningen til SIL osv som allerede er mig bekendt. Her har vi jo et problem, da SIL skal ses i forhold til en Dangerous Failure mode. Her vil jeg absolut mene at en ukontrolleret brand i en vindmølle skal indregnes. Vindmøllebrande har bevisligt forårsaget dødsfald (se artiklen) hvilket jeg uanset vinklen antager er "Farligt", og det er andetsteds på avisens hjemmeside dokumenteret at der er adskillige vindmøllebrande årligt (mere præcist 117 per år iflg undersøgelsen) (https://ing.dk/artikel/vindmoeller-bryder-...) Hvis vi antager der er 200000 vindmøller globalt (jf linket) og de kører 365x24 timer (det er MEGET optimistisk, men hvad; ejeren skal jo sikre sig uanset om møllen kører eller ej altså 24x365.) så er PFH for brand = 117 / (200000 * 365 * 24) = ca. 67e-9 (svarende til SIL 4). Så hvor vil du hen med din udtalelse at vindkraft er SIL 1? mener du seriøst at SIL 1 er tilstrækkeligt for at sikre en vindmølle, investeringer og menneskeliv imod brand.? Skal vi pille alle sikkerhedsforanstaltninger af og acceptere vindmølle brande i langt højere tal? SIL 1 (PFH=1e-6) svarer til 200000 * 365 * 24 * 1e-6 = 1752 brande årligt i vindmøller, givet at de kører 365x24 som ovenfor antaget.... Har du selv regnet på det her? I dont think so.

@Michael Hvilket bringer os tilbage til spørgsmålet om der skal være samme regler for alle former for energiproduktion. Svaret må være JA, det skal ses ud fra konsekvenserne, og 2 dødsfald pga en brand i en vindmølle er ikke bare 'Yderst beklageligt" det er 2 dødsfald for mange. Punktum.

Til sammenligning kan vi jo skæve til International Nuclear Event Scale http://www-ns.iaea.org/tech-areas/emergenc... på denne skala vil branden i vindmøllen med tilhørende dødsfald være en kategori 4 (FIRE) event. Jeg tror ingen ville have siddet en Level 4 Accident overhørig i kernebranchen, eller taget den med samme lethed som vindbranchen håndterer sine fejl.

 • 2
 • 0

Her har vi jo et problem, da SIL skal ses i forhold til en Dangerous Failure mode. Her vil jeg absolut mene at en ukontrolleret brand i en vindmølle skal indregnes.

Nu var det blot et tip jeg kom med til Michael Rangårds spørgsmål, jeg kender intet til hvordan man fastlægger niveauerne, jeg er kun stødt på begrebet i forbindelse med den store udbygninger af kulkraft i vore sydlige nabolande for 5 - 10 år siden hvor der var krævet SIL 2 af instrumenteringen til ihvertfald de sidste 3 af de 1 GW kraftværksblokke man byggede dengang. Derfor gættede jeg på at vindmøller kunne nøjes med laveste niveau, hvis man overhovedet anvender begrebet på dem!

Og jeg tror ikke du bliver specielt populær i den branche hvis du foreslår at vindmøller burde sikres til niveau 4 :-)

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten