Forskere undersøger risiko for at blive gensmittet med Covid-19

Illustration: Bigstock/Wladimir.B

En gruppe forskere har løftet sløret for et kommende forskningsprojekt, hvor tidligere smittede af COVID-19 skal eksponeres for smitte på ny.

Det skriver The Guardian.

Tidligere i år ledede en gruppe forskere ved Imperial College London en undersøgelse af, hvor små mængder af viruspartikler der skulle til for, at mennesker, der ikke tidligere havde været smittet med covid-19, blev smittet.

Læs også: Forskere fra USA’s forsvar vil implantere microchips for at opdage corona

Lignende forsøg, hvor raske mennesker ved en kontrolleret fremgangsmåde udsættes for sygdomsfremkaldende organismer, er tidligere blevet udført i forbindelse med sygdomme som malaria, tuberkulose og gonoré.

Men nu har en gruppe forskere fra University of Oxford altså meldt ud, at de har opnået etisk godkendelse til at undersøge muligheden for at blive smittet med covid-19 to gange.

»Meningen med undersøgelsen er at bestemme, hvilken form for immunrespons, det kræver at undgå smitte af covid-19 på ny,« siger Helen McShane, der er professor i vaccinologi ved University of Oxford og ledende forsker bag undersøgelsen.

Rekrutterer deltagere i kommende tid

Forskerne bag forventer at finde 24 deltagere til undersøgelsen i de kommende uger. Det kræves, at deltagerne er i aldersgruppen 18 til 30 år, har et godt helbred, er i lav risiko for et alvorligt forløb med covid-19 og har været smittet med covid-19 inden for de seneste tre måneder. En blodprøve skal desuden vise, at deltagerne fortsat har antistoffer mod virussen.

Forud for undersøgelsen vil forskerne måle deltagernes niveauer i immunforsvarets T-celler og antistoffer mod covid-19.

Herefter vil deltagerne udsættes for smitte gennem næsen, indledningsvist med en meget lav dosis, der om nødvendigt sættes op, hvorefter deltagerne vil blive testet for, hvorvidt de er blevet smittet med coronavirus på ny.

Forventer hver anden smittes

Forventningen er, at halvdelen af forsøgspersonerne vil blive smittet, men at de vil udvikle milde eller ingen symptomer.

Herefter vil forskerne afprøve den fastsatte dosis af viruspartikler, der medfører, at tidligere smittede smittes på ny, på en testgruppe, hvorefter de vil afprøve forsøget på endnu en gruppe deltagere.

Udviser deltagerne symptomer, vil de blive behandlet med antistoffer. De vil desuden blive betalt 5000 pund svarende til 43.000 danske kroner for at deltage, da de hver i sær skal i karantæne i minimum 17 dage under forsøget og følges i op til 12 måneder.

Læs også: Hvordan kunne corona-variant snige sig uden om flokimmunitet i Brasilien?

Forskergruppen håber, at forsøget kan skabe mere viden om holdbarheden af antistoffer og vaccinationer. Deltagerne i de indledende undersøgelser forventes at have været smittet med den oprindelige coronavirus-stamme.

Lignende undersøgelser skal i fremtiden bestemme, om resultaterne vil være de samme ved mutationer af virussen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Lidt underligt at undersøge hvor meget virus af den samme stamme som man allerede har haft der skal til for at blive smittet, f.eks ved vi ikke hvor lang tid i små rum eller Netto det svarer til, dog ved vi at det ikke er sandsynligt med smittetryk fra samme stamme som vi fik første gang.

Dobbelt mutationen "den indiske mutation" er i Indien gået fra ingenting til 52% af alle tilfælde på på måneder, den er helt klart ekstremt mere smitsom end noget vi hidtil har set.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten