Forskere udvikler teknik til at kigge om hjørner med almindeligt smartphone-kamera

Ingeniører fra amerikanske MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory har udviklet en ny algoritme, der ved hjælp af et simpelt kamera fra en smartphone kan se rundt om hjørner.

»Ved første øjekast kan det virke helt vildt eller umuligt, men det er det ikke, hvis man kan forstå fysikken bag, hvordan lys opfører sig,« siger post.doc Katherine Bouman fra MIT til Boston Globe.

Skygger afslører farve og hastighed

Når en person kommer gående bag et hjørne, sker der ændringer i lyset foran os. Her vil lysindfaldet fra forskellige vinkler og kilder danne en form for gradient eller utydelig skygge. Det er denne halvskygge, kaldet penumbra, som forskernes algoritme kan analysere.

Læs også: Trådløs kommunikation skal redde motorcyklister fra ulykker

»Selvom objekterne ikke er direkte synlige for kameraet, kan vi observere, hvordan deres bevægelser påvirker denne penumbra. Det bruger vi til at bestemme, hvor de befinder sig, og hvor de er på vej hen,« siger Katherine Bouman, der er hovedforfatter på et nyt paper om metoden bag systemet ’CornerCameras’.

Ved at filme halvskyggen kan forskerne skabe en-dimensionelle billeder af ændringer i lyset. Ved at sammensætte en serie af disse billeder, kan systemet afsløre, om der er et objekt i bevægelse bag hjørnet.

Simpelt kamera kan opfange ændringer

Den store forskel ved den nye metode fra MIT er, at observationerne kan foregå med et simpelt kamera på niveau med det, der findes i en smartphone.

Holdet fra MIT er ikke de første, der har arbejdet på at udvikle teknologier, der kan hjælpe os med at se om hjørner. Tidligere projekter har anvendt kameraer sammen med laserteknik, men denne type af kameraer er langt dyrere og kan blive forstyrret af især udendørs lys.

Det nye system fra MIT kan i dag kun bruges med et kamera, der står stille. Forskerne håber på, at teknologien også kan udvikles til at fungere mens kameraet er i bevægelse, så det kan anvendes i selvkørende biler.

Emner : Lysteknologi