Forskere udvikler soldrevne minidroner til mesosfæren

Illustration: studio023, BigStock

Sollys kan bruges som energi for små droner, der rejser over stratosfæren i mesosfæren - atmosfærelaget over stratosfæren i 50-85 kilometers højde.

Det er udgangspunktet for et nyt projekt, der udvikler mikrofly, som potentielt kan komme til at flyve rundt i mesosfæren, ifølge New Scientist.

Teknologien er tidligere blevet brugt til at få små partikler til at svæve, men nu har en gruppe forskere fra University of Pennsylvania altså kigget på større objekter.

»Det, vi ser på, er en ny mekanisme til at opnå levitation, som tidligere er blevet brugt til virkelig små partikler, som er så små, at de ikke kan ses. Men det, vi arbejder på, er at få det til at fungere for objekter, der er store nok til, at du kan holde dem i dine hænder, og som derfor om ikke andet potentielt kan anvendes i den virkelige verden,« siger Igor Bargatin, der blandt andre står bag projektet, til New Scientist.

Bygger på fotoforese

Teknologien tager afsæt i fænomenet fotoforese, som er afhængig af sollys. Når enheden udsættes for sollys, absorberer molekylerne, der rammer overfladerne, noget af varmen.

Mikroflyene er designet sådan, at den øverste overflade ikke er særlig god til at overføre varme, mens bunden er god til det. Det skaber en løftekraft, der gør, at mikroflyene, ved en lysintensitet på 0,5 watt per kvadratcentimeter og et lufttryk på omkring 10 pascal, kan bevæge sig gennem luften, forklarer forskeren.

Forskerne håber, at mikroflyene i fremtiden kan kortlægge vind og temperaturer i mesosfæren, hvis de udstyres med sensorer, hvilket kan bidrage til at forbedre klimamodeller.

På nuværende tidspunkt er de eneste fartøjer, der kan rejse i dette lag i atmosfæren, rumraketter. Fly og andre moderne luftfartøjer kan ikke flyve over 50 kilometers højde, fordi den lave lufttæthed ikke giver fartøjerne mulighed for et tilstrækkeligt løft.

Forskergruppens rapport blev publiceret i tidsskriftet Science Advances den 12. februar.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der må da være tale om en slags ballon med en linse, eller parabol spejl!

Sol indfaldet uden for jordens atmosfære giver ca. 1367 W/m^2, og 0,5 W/cm^2 svarer til 5000 W/m^2, så der skal indsamles mindst 3,7 gange så meget energi som det direkte sol indfald giver, plus effektivitets tab i opdrifts mekanismen ved et lufttryk på omkring 10 pascal.

Den glæder jeg mig til at høre mere om;-)

-Palle

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten