Forskere udvikler naturligt UV-filter

Joe Laszlo og David Compton ville gerne udnytte et naturstof som UV-absorptionsmolekyle i sololie. Mange produkter på markedet er syntetiske kemikalier, så et alternativt, effektivt naturprodukt ville måske kunne markedsføres med held. Ferulsyre er et sådant naturstof. Det findes i hvedeklid og er kemisk i familie med kanelsyre og kaffesyre, men er endnu bedre end disse til at absorbere den del af solens UV-stråling, som fører til langtidsskader som hudkræft og rynket, tør hud.

Ferulsyre har bare ligesom kanel- og kaffesyrerne den ulempe, at det er vandopløseligt. Det vaskes altså hurtigt af under svømmeturen i poolen eller havet. Men Laszlo og Compton arbejder på landbrugsministeriets forskningslaboratorium i Peoria i Illinois, og denne stat er kendt for sin soja- og majsdyrkning. Amerikanske sojaproducenter er så effektive, at der produceres et årligt overskud af sojaolie på 350.000 tons. Alternative anvendelser af dette stof vil derfor være velkomne.

Olien er et naturprodukt, så man valgte sojaolien til at gøre ferulsyren mindre vandopløselig. Man bandt den kemisk til sojaoliens fedtstoffer. Også her brugte man et naturstof, leveret af Novo Nordisk. Novo har isoleret et fedtomdannende enzym, en såkaldt lipase, fra gærorganismen Candida antarctica. Den markedsføres under navnet Novozym 435. Når sojaolie blandes med ferulsyre og Novozym 435, udskifter enzymet en af sojaens egne fedtsyrer med ferulsyren. Man har så sojaolien, som virker som sololie. Meget elegant fundet på.

Præparatet skal nu igennem en godkendelsesprocedure i USA, før det kan komme på markedet, men om et par år kan vi nok smøre os ind i solcreme fremstillet af amerikansk soja og hvedeklid ved hjælp af et gær-enzym fra Novo.