Forskere udpeger gener for gammelmandssukkersyge

Fem specifikke genvariationer er ansvarlige for syv ud af ti tilfælde af gammelmandssukkersyge, type 2-diabetes.

Et internationalt forskerhold med deltagelse fra blandt andet Storbritannien, Canada og Frankrig har identificeret de genvarianter, som gør nogle mennesker særligt udsatte for sukkersyge ved at undersøge flere end 400.000 genvarianter i 700 patienter.

Forskernes håb er, at de kan udvikle en blodtest, der screener testpersonen for de fem genvarianter og dermed fastslår, om vedkommende er i risiko for at udvikle gammelmandssukkersyge.

De primære årsager til Type 2-diabetes er arvelige anlæg og fedme. Med et positivt resultat af en genscreening håber forskerne, at det bliver lettere at motivere folk til at omlægge deres livsstil og dermed måske undgå et liv på insulin-sprøjten.

»Hvis vi kan fortælle nogen, at deres gensammensætning gør, at de er disponeret for at få type 2-diabetes, så vil de være langt mere motiverede for at ændre for eksempel deres kost for at mindske risikoen for at udvikle sygdommen,«siger professor Philippe Froguel fra Imperial College i London til den britiske avis The Times.

Han er en af de ledende forskere på undersøgelsen, som er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science.

Defekt zink-transport

Forskerne fremhæver særligt en af de gensekvenser, de har opdaget. Den vedrører et gen, som er med til at transportere zink rundt i kroppen. Zink er nødvendig, for at kroppen kan producere insulin.

Derfor håber forskerne, at de ved at finde en kur mod den defekte zink-transport også kan få patienter med netop den gensekvens til at producere insulin.

Forskerne håber at kunne arbejde videre med deres genanalyse for til sidst at identificere mellem 20 og 30 gensekvenser, som tilsammen er medansvarlige for alle tilfælde af gammelmandssukkersyge, skriver nyhedstjenesten Red Herring.

Diabetesforeningen: Type 2 er en sygdom

Diabetesforeningen: Type 2 er en sygdom
Formanden for den danske Diabetesforening, Allan Flyvbjerg, professor ved Århus Universitetshospital, glæder sig over de nye forskningsresultater.

»Mange diabetes 2-patineter føler, at det er mere skyld end skæbne, at de har fået sygdommen. Så jeg er glad for, at det bliver slået fast, at diabetes 2 langt hen ad vejen er en arvelig sygdom,« siger han til gratisavisen Urban.

Allan Flyvbjerg betegner det som en kæmpe fordel, hvis lægerne kan finde frem til patienterne på et tidligere stadie end i dag.

Gammelmandssukkersyge udgør omkring 90 procent af alle tilfælde af diabetes. Ifølge Urban lever omkring 400.000 danskere med sygdommen, selv om nogle af dem ikke har opdaget det.