Forskere tror på SARS-gennembrud

To forskerhold, et i Canada og et i USA, har uafhængigt af hinanden afdækket næsten identiske versioner af, hvad de mener, er SARS-virus' genetiske sekvens.

Resultaterne bekræfter formodningerne om, at der er tale om en hidtil ukendt forkølelsesvirus. Dermed kan verden stå over for et gennembrud i jagten på både en vaccine og en egentlig behandling af sygdommen.

Ifølge Søren Buus, professor i immunologi ved Panum Instituttet, lover det godt, at to forskerhold uafhængigt af hinanden er nået frem til det samme resultat.

»Det bestyrker mistanken om, at årsagen til SARS er fundet, og at vi nu – i modsætning til for bare to dage siden – har en ide om sammensætningen af SARS-virus. Holder resultaterne stik, så vil de fremskynde udviklingen af en SARS-vaccine væsentligt,« siger han, der understreger, at selv hvis der nu kan arbejdes målrettet på en vaccine, så ligger den flere år ude i fremtiden.

Til gengæld kan en egentlig behandling være tættere på, hvis det viser sig, at proteinstrukturen i SARS-virus har lighedspunkter med andre kendte vira, som fx HIV og herpes. Her har man i dag udviklet behandlingsformer, som med succes kan bruges til at holde virus i skak, forklarer Søren Buus.