Forskere tester spildevand for hele byers narkomisbrug

Amerikanske forskere har udviklet en test, hvor de ved hjælp af blot en teskefuld spildevand kan fastslå den samlede mængde af lovlige og ulovlige stoffer i en spildevandsprøve.

Forskerne har testet ti forskellige og unavngivne byer i USA, skriver The Associated Press, som ikke bringer detaljer om, hvordan testen foregår.

Resultatet viste store forskelle. I en by med mange bookmakere og andre former gambling indeholdt spildevandet fem gange så meget af stoffet methamfetamin, der er en potent udgave af amfetamin, som spildevandet fra andre byer. Der fandtes stort set intet af stoffet i en mindre by i midtvesten.

Forskerne har fundet ud af, at spildevandet fra flere byer indeholder mere kokain og ecstasy i weekenderne end i resten af ugen. Samtidig kan de se, at receptpligtig medicin bliver taget støt gennem hele ugen.

Amerikanske myndigheder siger, at testen kan benyttes til at holde øje med især farlige stoffers udbredelse, men kan i sagens natur ikke bruges til at identificere den enkelte stofmisbruger.

Det er urinen i spildevandet, som forskerne anvender til den fælles narkotest.