Forskere tager blodprøver af PCB-ramte beboere
289 beboere i Farum Midtpunkt har givet blod til et dansk forskningsprojekt, der skal give en stor del af svaret på, hvor farligt det er at opholde sig i en bolig med PCB.
Forskere fra Bispebjerg Hospital undersøger, hvor høje koncentrationer af PCB beboerne har i blodet. De har målt både beboere i den afdeling, hvor der er målt nogle af de højeste koncentrationer af PCB i indeluften i Europa, og i de afdelinger, hvor der ikke er PCB.
»Vi vil beskrive miljøgiftens vej fra bolig til blod. Hvor meget PCB går ud i blodet, og hvor stor en del af PCB'en i blodet kommer fra henholdsvis indeluft og kost,« forklarer overlæge Niels Ebbehøj fra Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital.
»Resultaterne er ret afgørende for, hvad man skal gøre ved PCB i indeluften,« tilføjer han.
Deltagerne i undersøgelsen har udfyldt et spørgeskema om tobaksforbrug, amning og kost, så forskerne kan korrigere for forskellene.
De kan desuden betjene sig af målinger af PCB-koncentrationen i indeluften i nøjagtig de boliger, hvor hver enkelt beboer har opholdt sig. Niels Ebbehøj pointerer, at målingerne kun udgør et øjebliksbillede. Beboerne har boet i lejlighederne i årevis. Men målingerne giver alligevel det bedst mulige fingerpeg om den eksponering, som hver enkelt deltager i forsøger har været udsat for.
Ifølge Niels Ebbehøj findes der kun få, tilsvarende undersøgelser på verdensplan. Den ene er fra Sverige. Den omfattede kun 21 deltagere. Konklusionen var, at de fik omkring halvdelen af PCB'en i blodet fra indeluften, hvis de boede i bygninger med PCB. Resten kom fra deres kost.
En tilsvarende tysk undersøgelse viste endnu mindre optagelse fra indeluften.
Undersøgelsen i Farum Midtpunkt er bestilt af Sundhedsstyrelsen. Niels Ebbehøj forventer, at resultaterne foreligger efter sommerferien.
