Forskere i strid om ægtheden af mikroplast-resultater

Illustration: MI Grafik / Lasse Gorm Jensen

Det anerkendte tidsskrift Science udtrykker nu bekymring om en tidligere publiceret videnskabelig artikel, der konkluderede, at mikroplast i havet kan hæmme reproduktionen hos fisk.

Det skyldes, at en del af data bag forskningsresultaterne er forsvundet, da de ifølge forskeren bag artiklen kun fandtes på en nu stjålet computer. Det skriver tidsskriftet i et brev, der nu udtrykker bekymring over resultaterne på grund af de manglende data.

Forskningsresultaterne udfyldte en væsentlig opgave inden for forskning i mikroplast, da mikroplastens forekomst og opførsel er veldokumenteret, mens virkningen hos fisk, mennesker, planter og dyr endnu er forholdsvis ubelyst. De opsigtsvækkende resultater blev derfor publiceret i det anerkendte tidsskrift Science i juni og derefter omtalt i medier verden over, herunder her på ing.dk.

Læs også: Mikroplast i havet hæmmer reproduktionen hos fisk

Udover de forsvundne data, sår beretninger fra to af artikelforfatterens kollegaer tvivl om fakta i undersøgelserne, skriver Science Magazine i en nyhedsartikel.

De to forskere bag beskyldningerne, Fredrik Jutfelt og Josefin Sundin, havde arbejdet på samme forskningsstation på Gotland som artikelforfatteren Oona Lönnstedt i den periode, hvor hun skulle have udført forsøgene bag artiklen. Ifølge de to kollegaer var det imidlertid ikke muligt, at forsøgene havde fundet sted i den periode på den måde, som de er beskrevet i Science-artiklen.

Den oprindelige artikel konkluderede, at fisk, der lever blandt mikroplast-stykker får færre larver, som desuden bevæger sig langsommere og er mere sårbare over for rovfisk.

Læs også: Forskere i vildrede: Vi aner ikke, om mikroplast i havene skader os

Imidlertid mener Jutfelt og Sundin at vide, at der hverken var tilstrækkeligt med fisk eller vandkar i laboratoriet til at udføre forsøgene, ligesom mikroplaststykkerne ifølge kritikerne ikke kan have opholdt sig i karene i hele det angivne tidsrum.

De baserer ifølge Science Magazine deres udsagn på deres egne oplevelser af hvilke perioder Lönnstedt har opholdt sig på forskningsstationen og deres observationer, mens de ‘fiske-sittede’ for kollegaen. Derudover bakker fotos taget af de to forskere og en fotograf ansat af universitetet ifølge Jutfelt og Sundin op om kritikken.

Læs også: Plastic dumpet i England kan nå at skade miljøet i Arktis på to år

Kritikken afvises fuldstændig af Lönnstedt, der kalder det et personligt angreb. Hun udtrykker dog forståelse overfor, at Science udsender et bekymringsbrev, når data ikke er tilgængelige.

Sideløbende med kritiken har Lönnstedts universitet, Uppsala Universitet frikendt resultaterne, mens den nationale etik-komité i Sverige nu skal tage stilling til sagen.