Forskere: Spøjs salamander kan kurere kræft

Æg fra den mærkeligt udseende salamander, axolotl, der lever i vandet i Mexico og altid forbliver i larvestadiet, kan bruges til at kurere brystkræft, viser ny forskning.

En almindelig årsag til kræft er, at cellerne er muteret og derfor deler sig uhæmmet, da genet, der skal stoppe det, er slukket. Men proteiner fra æg fra salamanderen ser ud til at kunne reaktivere disse gener, så den vilde celledeling stopper.

Det er forskere på Nottingham Universitet, der har formået at få kræftceller tilbage under kontrol ved at reaktivere cellernes såkaldte suppressorgener ved hjælp af et ekstrakt fra axolotlernes æg.

Forskerne mener, at opdagelsen kan danne en stærk ny teknologiplatform til behandling af en lang række kræftformer.

Ligner mennesker

Generne tændes og slukkes af proteiner, der er bundet til DNA i cellen, hvilket er kendt som epigenetiske modifikationer. Og i et forsøg på at ændre på de fejl, der sker med disse proteiner i forbindelse med kræft, kiggede forskerne på salamanderen.

Den er nemlig kendt for at kunne regenerere de fleste af dens kropsdele, og proteinerne i axolotlerne er faktisk meget lig dem i mennesker.

Og axolotlernes oocyter, der er betegnelsen for æggene, inden der sker en ægløsning, er pakket med molekyler, som har meget kraftige epigenetisk modificeringsaktiviet. Disse molekyler har endda også en stor kapacitet til at ændre på epigentiske markører på menneske-DNA, fandt forskerne ud af.

Mirakelproteiner skal findes

De behandlede brystkræftceller med ekstrakt fra axolotlernes oocyter, og reaktiverede på den måde tumor suppressorgenerne, hvilket stoppede kræften i at vokse. Efter 60 dage var der stadig ikke nogen spor af tumorvækst.

Forskernes næste mål er nu at identificere præcis hvilke proteiner i axolotlernes oocyter, der er skyld i, at kræfttumorernes vækst stopper, da de kunne blive et vigtigt våben i kampen mod kræft.

Resultaterne er blevet offentliggjort i tidsskriftet Molecular Cancer.

Dokumentation

Læs artiklen i tidsskriftet Molecular Cancer her

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hej Hvordan i alverden finder man på at bruge en salamanders æg til at kurere kræft? Hvordan finder en forsker sådanne oocyter. Hvor ved han at de er i denne salamander? Det er da utroligt.

Ole www.oleoberg.dk

 • 0
 • 0

Det er vel fordi de er lidt specielle, som der er nævnt går de ikke videre end til "larvestadie", dog sker det en sjælden gang imellem at individ går videre og går på land.

Samtidig har de den fascinerende evne til at kunne regenererer, det vil sige at hvis de mister et ben groer det ud igen.

Desværre er de udryddelsestruet.

 • 0
 • 0

Ja, sådan går det hurtigere end vi kan følge med. Udviklingen længe leve. Vi har ikke plads til alt det kravl, nej lad os finde nye bosteder i universet, så kan vi starte på en frisk, o.s.v. Vores største opgave p.t. er olieudvinding koste hvad det vil. Det kræver ikke den store ingeniøruddannelse for at erkende det, men det kræver store menneskelige kvaliteter at prøve at ændre den udviklingsmæssige fordummelse der foregår. Alle de mange dommedagsprofetier vi har lagt øre til, med en ligegyldig overbærenhed og for nogen latterliggørelse er måske adresseret til os selv.

 • 0
 • 1

Det gør man ved at have en BRED faglig videnblandt nogle er det kendt som Tværfaglighed og ikke Tvær Faglighed, samt primært at man er nysgerrig og ikke hælder til, at sådan har vi altid gjort. "Den er nemlig kendt for at kunne regenerere de fleste af dens kropsdele, og proteinerne i axolotlerne er faktisk meget lig dem i mennesker." DERFOR!

 • 0
 • 0

Jeg læste engang i det nu hedengangne "MAD-Magazine", at "Axlotl kan staves på 17 forskellige måder - alle forkerte." Akkeja, Alfred E. Neumann ...

 • 0
 • 0

Det har ikke noget med oliudvinding eller søgen efter nye universer der er problemet. Du overser det som tidligere var en dansk dyd, nemlig at angribe ondet ved roden. Problemet er at der er og bliver alt for mange mennesker på jorden til at naturen generelty kan overleve. Men vi gør ikke noget ved det. Vi tør ikke snakke højt om det problem. Det kunne være at stoppe ulandshjælp hvis ikke de gik med til børnebegrænsning - der jo iøvrigt logisk set er den bedste og enesste bærbare ulandshjælp. Ebbe Kløvedal skrev i sin danmarkshistorie, f.eks. "I 1929 var der 2 milliarder mennesker på jorden. I 1953 var der kommet en halv milliard flere. I dag er vi over 6 milliarder og UNDP foreskriver mellem 12 - 15 milliarder i 2050. Derfor er der ikke plads til nogen natur - heller ikke salamandere. Jeg forudser at i 2050 er der ingen fritlevende elefanter, giraffer etc. tilbage. Kun alt for mange mennesker. Det er også det helt dominerende CO2 problem. Det kommer af sig selv helt ud af styr.Stakkels natur. Stakkels mennesker, der tror det er lykkeligt at være mange. klaus mandrup

 • 0
 • 0

Det er vel fordi de er lidt specielle, som der er nævnt går de ikke videre end til "larvestadie", dog sker det en sjælden gang imellem at individ går videre og går på land.

Samtidig har de den fascinerende evne til at kunne regenererer, det vil sige at hvis de mister et ben groer det ud igen.

Desværre er de udryddelsestruet.

Ikke i fangenskab - de er blevet gennemgribende undersøgt grundet deres fænomenale regenerationsevne: http://da.wikipedia.org/wiki/Axolotl

 • 0
 • 0

Hej Hvordan i alverden finder man på at bruge en salamanders æg til at kurere kræft? Hvordan finder en forsker sådanne oocyter. Hvor ved han at de er i denne salamander? Det er da utroligt.

Ole www.oleoberg.dk

snip fra wikip: Axolotlers regenerationsevne

Axolotler anvendes inden for forskning, og der bliver opdrættet mange i fangenskab. Axolotler har en særlig egenskab: de heler ikke deres skader med sårdannelse som andre dyr gør, men har en exceptionel mulighed for at regenerere sig selv. De kan i løbet af måneder regenerere deres lemmer, gæller og i særlige tilfælde mere vitale dele. Nogle har endda regenereret mindre vitale dele af deres hjerne. De kan også modtage transplantationer fra andre individer, inkl. øjne og dele af hjernen, og disse organer bliver fuldt integreret i axolotlen. Men hvis axolotlen har undergået metamorfosen til voksen, er dens regenerationsevne stærkt mindsket.

http://da.wikipedia.org/wiki/Axolotl

 • 0
 • 0

De kan også modtage transplantationer fra andre individer, inkl. øjne og dele af hjernen, og disse organer bliver fuldt integreret i axolotlen. Men hvis axolotlen har undergået metamorfosen til voksen, er dens regenerationsevne stærkt mindsket.

http://da.wikipedia.org/wiki/Axolotl

Den evne kan måske give noget til forskningen omkring immunsuppressiv medicin i forbindelse med organtransplantationer?

 • 0
 • 0

Det kunne være at stoppe ulandshjælp hvis ikke de gik med til børnebegrænsning - der jo iøvrigt logisk set er den bedste og enesste bærbare ulandshjælp.

Til Klaus Mandrup. Jeg er ikke enig i din verdensanskuelse. Den bedste ulandshjælp er ikke de begrænsninger som du foreslår, men uddannelse og oplysning. I min verden er der ingen forskel på dig og din familie, og så mine Afrikanske venner i Ghana som jeg rejser til når jeg kan. Tråden her burde dreje sig om helbredelse og plads til alle. Vi er alle mennesker og har samme rettigheder og pligter. Tak for ordet. :-)

Venligst Niels Petersen.

 • 0
 • 0

Fint nok med plads til alle, men hvor mange og hvor??? I dyreriget hvor bestanden helt automatisk regulerer sig selv i de fleste tilfælde, findes ikke forskere der kæmper for at kurere alt mellem himmel og jord. Den evne har vi mennesker, men vi har desværre også den indbyggede evne til at overbevises om at vor eksistens er afhængig af vækst, desværre økonomisk vækst og deri ligger problemet. Det kræver ikke den store hjernekapacitet til at se dommedagsscenariet hvis denne udvikling køres ud i yderste konsekvens. Resultatet bliver uden al tvivl det banale at vi til sidst skal leve af at klippe hinanden indtil der ikke er mere hår tilbage, og hvad så?

 • 0
 • 0

Desværre er de udryddelsestruet.

Deres økosystem er nok truet. Ikke axolotlen. De kan jo avles i massevis. Jeg har før set albino-axolotl´er i Plantorama, for 500,-

 • 0
 • 0

Alt bliver overladt til vores efterkommere hvad enten vil vil det eller ej, og vi mennesker har jo historisk set altid haft en selvdestruktiv adfærd. Jeg er helt med på naturlig udvælgelse, men i dette indgår også menneskets hjerne. Og når vi nu engang har naturlig empati samt evne til at bekæmpe uligheder, sygdomme og krige, så bør vi gøre det. Jeg tror på det gode i mennesket, og jeg tror på fremskridt uden tilbageskridt, grundet frygt. Så længe håret gror, vil der være hår at klippe. Begrænser vi andre, begrænser vi os selv. Murer vi andre ude, murer vi os selv inde.

 Venligst 

Niels Petersen

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten