Forskere: Spildevand fra skifergas-boring skyld i 200 jordskælv

28. juli 2014 kl. 12:572
Forskere: Spildevand fra skifergas-boring skyld i 200 jordskælv
Illustration: ClimateState.com.
Nedpumpning af spildevand fra skifergas-boring i Colorado kan være skyld i mere end 200 jordskælv i området, viser en amerikansk undersøgelse.
Artiklen er ældre end 30 dage

Forskere fra University of Colorado Boulder har fundet flere end 200 jordskælv med epicentre inden for en radius på to mil af en underjordisk brønd, som bliver brugt til opbevaring af spildevand fra skifergas-boringer. Det skriver Boulder County Business Report.

Brønden ligger 10.800 fod under jorden og bliver opereret af NGL Water Solutions. Selskabet pumper dagligt op til 10.000 tønder spildevand i brønden under højt tryk, men måtte efter ordre fra de amerikanske myndigheder indstille brugen af brønden i sidste måned.

Læs også: Total starter boremaskinerne før klagefristen udløber

Det skete af sikkerhedsgrunde, da der forinden var udbrudt to jordskælv efter hinanden i Greeley-området, hvor brønden ligger. Det ene jordskælv målte 3,2 Richter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Herefter satte et hold CU-forskere sig for at se nærmere på forekomsten af jordskælv inden for en radius af to mil omkring NGL-brønden og fandt flere end 200 tilfælde, som de mener er relateret til brønden. Statens miljømyndigheder er nu i gang med at undersøge, om NGL har opereret efter reglerne.

Læs også: Smuthul i nyt krav om miljøvurdering ved skifergasboringer

Nedpumpning af spildevand fra skifergas-boringer er allerede under mistanke for at udløse jordskælv. Staten Colorado har netop tilsluttet sig en arbejdsgruppe med ni andre stater, der vil undersøge, om brøndene er skyld i en stigende forekomst af jordskælv.

Selve udvindingen af skifergas med metoden hydraulisk frakturering, populært kaldet fracking, kan også være med til at forstærke naturlige jordskælv. Undersøgelser peger på, at risikoen for jordskælv tidobles i nærheden af de underjordiske gasudvindinger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Fracking efter skifergas tidobler antallet af jordskælv

Udvindingen af gassen i skiferlagene foregår ved at pumpe en blanding af vand, kemikalier og sand ned ved højt tryk for at frigive gassen. Spildevandet herfra bliver normalt deporteret til underjordiske magasiner som brønden i Greeley.

Nedpumpningen af både fraktureringsvæsken og spildevandet sker ved højt tryk. Det lægger pres på de naturlige forkastningszoner og kan på den måde udløse eller forværre naturligt forekommende jordskælv.

Følg Ingeniørens fokus på skifergas i Danmark

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
29. juli 2014 kl. 09:48

Det lokale medie, Kanal Frederikshavn, har haft en samtale med udvalgsformanden.

https://www.kanalfrederikshavn.dk/vis/nyhed/anders-brandt-soerensen-vi-er-meget-restriktive/

Sæby Avis har også skrevet lidt om problemstillingen.

https://www.saebyavis.dk/2014/07/28/frederikshavn-kommunes-passivitet-i-forbindelse-med-skifergasboring%E2%80%A8/

Om det der foregår er lovligt eller ej - kunne de lokale nok være interesseret i at få viden omkring - fra juridiske uafhængige eksperter. Er der nogen der har viden ?

NB: ( må man lave terræn reguleringer der er over ½ meter uden tilladelse ? ) ( bør kommunen ikke flere gange dagligt tilse at der ikke sker ulovligheder, når kommunen nu har viden om aktivitet på den store byggeplads ? )