Forskere: Slet minderne og slip ud af kokainmisbruget

De genstande, steder og personer, der minder tidligere narkomaner om fortidens misbrug, er den helt store fælde i afvænningsprocessen. Men ny britisk forskning viser, at det måske er muligt at slette minderne kemisk, så tilbagefald lettere undgås. Det skriver Society for Neuroscience i en pressemeddelelse.

Metoden virker i hvert fald på rotter. Forskere fra det britiske University of Cambridge spærrede forsøgsrotterne inde i et bur. Hver gang de trykkede et bestemt sted, blev lyset tændt, og rotten fik en dosis kokain.

Rotterne blev hurtigt afhængige. Efter et par ugers tvungen afholdenhed og abstinenser kom de igen ind i buret. Hver gang de trykkede, blev lyset tændt, men de fik ingen kokain. De trykkede og trykkede, som gjaldt det livet, men lige lidt hjalp det.

Herefter sprøjtede forskerne et kemikalie ind i halvdelen af rotternes hjerner, der blokerer for de såkaldte NMDA-receptorer, som styrer minder og indlæring.

Disse rotter gad slet ikke trykke på kokainknappen, mens de andre fortsatte ufortrødent i håb om endnu en dosis kokain.

Forsøget bygger på tidligere forskning, der viser, at minder bliver ustabile, i det øjeblik de genkaldes, hvorfor de på det tidspunkt kan styrkes, svækkes eller ændres.

Det er også kendt, at tidligere narkomaner lettere falder i igen, når de konfronteres med minder om fortidens misbrug.

Det har man hidtil forsøgt at afhjælpe ved at konfrontere tidligere narkomaner med disse minder under forhold, hvor rusmidlerne ikke er tilgængelige. Langtidseffekten udeblev dog. Så snart de var i samme situation, og rusmidlet igen var tilgængeligt, faldt flertallet i igen.

Håbet er derfor at udvikle et kemikalie, der kan godkendes til mennesker. Lignende stoffer, der hæmmer NMDA-receptorerne, er allerede godkendt af de amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA, til behandling af hoste og Alzheimers sygdom.

Resultaterne er offentliggjort i seneste udgave af det videnskabelige tidsskrift Journal of Neuroscience.

Dokumentation

Society for Neurosciences pressemeddelelse

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

...og det vækker minder (hehe) om 'Evigt Solskin I Et Pletfrit Sind'.

Men hvordan har de tænkt sig at styre, hvilke minder der slettes? Det vil givetvis have voldsomme psykologiske konsekvenser for en f.eks. 25 årig eks-narkoman ikke at have nogen som helst erindring om sit liv op til nu. Tal om identitetskrise...

Det ville måske være mere interessant, hvis man v.h.a. hypnose, suggestion, NLP eller andre mentale virkemidler kunne 'overskrive' eller farve erindringerne i mere gunstig retning, på samme måde som folk kan slippe af med angst og fobier for de særeste ting.

 • 0
 • 0

"Forsøget bygger på tidligere forskning, der viser, at minder bliver ustabile, i det øjeblik de genkaldes, hvorfor de på det tidspunkt kan styrkes, svækkes eller ændres."

Det lyder meget interresant, er der nogen der er stødt på denne forskning og kan give en mere specifik henvisning?

 • 0
 • 0

For så vidt jeg ved, så frigives dopamin som belønning i forskellige situationer, det lumske ved misbrug er, den dopamin, der normalt vil være for meget af ikke fjernes, da dopamintransportøren hæmmes. Der sker altså noget i hjernen ved misbrug, og denne ændring hjernens kemi består fortsat, selvom misbruget stoppes. Der skal enorme mængder dopamin til, før man oplever belønning på samme måde som almindelige mennesker. Crackmisbrugere der bliver befriet for deres misbrug oplever typisk at tilværelsen bliver umådelig glædesløs og tom.

Der står lidt her om dopamin, rotter og kokain: http://www.bionyt.dk/ejabon/2663FM_ART01.asp Og her står lidt om virkning mv hos mennesker: http://www.sst.dk/publ/publ2000/rus_bio/Ru...

Så umiddelbart ser det ud til, at man angriber problemet et helt andet sted- eller? For tanken om belønning udløser også dopamin i mindre mængde.

Men det er interessant, jeg læste for et par år siden i New Sciencetist om et designer-drug (egl et hestebedøvelsesmiddel- jeg har desværre glemt navnet), der måske kan bruges mod depressioner, da det også påvirker hjernen, så folk "glemmer" deres depression. Det er måske et alternativ til elektrochock, hvor hukommelsen også slettes partielt, men hvor det også går ud over ting, man gerne skulle kunne huske. Dette stof skulle dog give et temmelig ubehageligt trip i de doser, der er effektive...

NLP har en god effekt på depressioner, i det hele taget er adfærdterapi effektivt på depression, mens samtale terapi kun er det i mindre grad. Ved svær depression er det måske en god ting, mens man venter de op til 6 uger før "lykkepillerne" virker.

Mvh Tine

 • 0
 • 0

Ja, men kan ikke huske :-) hvor, måske i et illustreret blad. Det handlede om at behandle soldater for hvad der populært kaldes granatchok. Beskrivelsen er den samme som i nærværende artiklel, nemlig under en kontrolleret debriefing af soldaten at trække de angstfremkaldende traumer frem, en ad gangen, herefter kan medicin hjælpe med at glemme mindet. Det er vigtigt at der ikke bliver trukket minder frem i samtalerne der IKKE skal skades/slettes af medicinen. mvh Jørgen

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten