Forskere slår kræftknuder ihjel med optiske fibre

Svenske forskere er klar med en metode, hvor optiske fibre føres direkte ind i en kræftknude og slår den ihjel med laserstråler. Forventningen er, at de første patienter kan behandles i april næste år.

»Metoden virker på alle typer og former for massive tumorer. Den kan få stor betydning ved behandling af cancer,« siger hovedmanden bag den nye metode, professor i kirurgi Karl-Göran Tranberg fra universitetet i Lund.

Laser rammer plet

Metoder, hvor kræftknuder kortvarigt opvarmes, kaldes hyperthermi og har været kendt i årtier. Blandt andet har danske kræftforskere eksperimenteret med at sprøjte varmt vand direkte ind i kræftknuder. Men det har været vanskeligt at kontrollere opvarmningen, så man ramte den rigtige temperatur i hele knuden.

Det er meget nemmere med laser, og derfor er også docent Ove Skovgaard, Institut for Matematik på DTU, begejstret for den nye metode. Han har sammen med et hold studerende bidraget med den matematiske modellering af, hvordan laserlyset opvarmer kræftknuderne.

Ove Skovgaard er overbevist om, at der ligger en nobelpris i medicin og venter:

»Perspektiverne er enorme. I modsætning til traditionel behandling af kræftknuder, hvor strålebehandling er en af hjørnestenene, så er der ikke nogen for kroppen skadelige processer involveret. Samtidig er udstyret langt billigere end en strålekanon,« siger Ove Skovgaard.

Ingen bivirkninger

Indtil videre har laserbehandlingen været afprøvet på kræftknuder i leveren og brystet.

De foreløbige erfaringer viser, at der praktisk talt ingen bivirkningerne er ved behandlingen. En enkelt patient fik dog i starten af forsøgsrækken ødelagt noget af vævet rundt om en kræftknude:

»Men det var en kæmpestor knude, og vi var på det tidspunkt ikke i stand til at kontrollere opvarmningen godt nok,« siger Karl-Göran Tranberg.

Aktiverer immunforsvaret

Ud over at ødelægge selve kræftknuden tyder meget på, at metoden også kan aktivere immunforsvaret og dermed skabe en slags vaccine mod, at kræften spreder sig.

Det skyldes, at opvarmningen med laser ødelægger kræftcellerne, men ikke proteinerne i cellernes membran og kerne.

De vil sive ud, og kroppens eget immunforsvar vil aktiveres mod eventuelle tilbageværende små kræftknuder. Karl-Göran Tranberg har behandlet 70 patienter med den nye metode. Men da de ikke er indgået i et strengt videnskabeligt forskningsforsøg, har man ikke kunnet bevise denne vaccinationseffekt.

Effekten viste sig hos én af patienterne. Det lyder måske ikke af meget, men for Karl-Göran Tranbergs forskningsgruppe er det godt nok:

»Men der udestår mange års forskning, hvor vi skal undersøge, hvor mange patienter effekten opstår hos, hvor stærk den er, og hvilken type kræft der er særlig velegnet til behandlingen,« forklarer Karl-Göran Tranberg.

Store perspektiver

Kræftforsker Julie Gehl fra Onkologisk Afdeling på Herlev Amtssygehus ser store perspektiver i den nye laserbehandling af kræft.

»Det gælder om at forstå biologien i kræft, og jo flere forskellige redskaber vi har at behandle med, jo bedre. Det er dog ikke simpelt, og det er ikke altid nok at blive af med en enkelt kræftknude for at blive rask. Men for nogle patienter kan det være en vigtig del af behandlingen,« siger Julie Gehl.

Efter i flere år at have arbejdet med prototyper af selve laseren har Karl-Göran Tranberg, sammen med en ingeniør og en økonom, nu stiftet en virksomhed, der skal udvikle en kommerciel udgave af laserudstyret.

Ifølge forskerne vil laserudstyret koste en halv mio. kroner, hvilket skal sammenlignes med dagens strålekanoner, som koster mindst ti millioner kroner.

Emner : Sygdomme
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Snublende nærliggende og logisk--hvorfor har ingen tænkt på det noget før--det er altid ordene når nogen finder en genial logisk løsning. Mine egne ideer på den samme tanke om canserdræbende varmestråler der snart er sendt til gud og hvermand som skitse og beskrivelser kan ikke konkurrere med foberteknikken , måske kun i tilfælde hvor fibre ikke kan indføres uden at skade f.eks. i hjernevæv. Her er mit forslag med et antal laserstyrede varmestråler roterende om kroppen og rettet til brændpunkt i canserknuden hvor den samlede temperatur sprænger cellerne ,muligvis mere anvendelig

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten