Forskere slår fast: Flere havbrug øger risikoen for lakselus

Lakselus bliver et stort problem i farvandene omkring Nordjylland, hvis der etableres nye havbrug. Samtidig kan de fiskedræbende parasitter risikere at sprede sig langs hele den jyske østkyst samt nord for Fyn og Sjælland.

Det konkluderer forskere fra DTU og Københavns Universitet i notatet Analyse af sikkerhedsrisiko for lakselus ved placering af nye havbrug i danske farvande, som netop er blevet offentliggjort.

Kortet viser saltindholdet i de indre danske farvande. Lakselus bliver sandsynligvis et stort problem i de mørkeblå områder, hvis der etableres nye havbrug, men parasitterne kan også blive et problem i det mellemblå område. Illustration: Fra notatet: Analyse af risikoen for lakselus ved placering af nye havbrug i danske farvande.

Lakselus trives bedst i vand med et højt saltindhold, gerne med en promille over 25. Samtidig er opdrættede fisk særligt udsatte, fordi de lever tæt, men parasitterne kan også sprede sig til vilde fisk.

Forskerne vurderer dog, at smittefaren ved de eksisterende danske havbrug er lav, men at ’risikoen kan øges ved øgede saliniteter’, som der står i notatet. Altså især omkring det nordlige Jylland.

Læs også: Nye fiskefarme i de danske farvande splitter også politikerne

Samtidig anbefaler forskerne, at man bør oprette et overvågningsprogram for både opdrættede og vilde ørreder i områder med et højt saltindhold, heriblandt områder som kunne blive relevante i forhold til havbrug i fremtiden.

Der findes endnu ikke lakseopdræt i Danmark, men hvis det bliver relevant, anbefaler notatet, at de enkelte anlæg skal have et særskilt overvågningsprogram.

Lakselusene er her allerede

Risikoanalysen blev bestilt i maj, efter en række forskere fremhævede, at der var fundet lakselus i flere danske havbrug allerede i 2012-2013.

»Når der er så stor indikation på, at det faktisk allerede var et problem, da den undersøgelse blev lavet, er der jo al mulig grund til at vurdere, at der er en høj risiko længere oppe i Kattegat, hvor saltindholdet er højere,« sagde Anders Koed, seniorforsker på DTU Aqua, dengang. Han har udarbejdet den nye risikoanalyse sammen med professor Kurt Buchmann fra KU-Sund og professor Niels Jørgen Olesen fra DTU-Vet.

Læs også: Forsker skærper sin havbrugs-vurdering: Lakselus udgør måske allerede et problem

Risiokoen for lakselus er blevet diskuteret i sammenhæng med en ny lov, der godkender flere havbrug i de danske farvande. Bortset fra lakselus udleder havbrugene også store mængder kvælstof og fosfor, hvilket øger risikoen for iltsvind i de danske farvande, som i forvejen er i en dårlig miljømæssig forfatning.

Loven trådte i kraft 1. juli.

Læs også: Folketinget vedtager omstridt forslag om havbrug

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Og han vil skide på det - disse dambrug vil jo give op til 5 nye arbejdspladser til hans kernevælgere

Stort suk - - -

Havet er (stort set) det sidste uberørte natur, vi har i Danmark , men fordi havbunden er usynlig for de fleste, tillader vi (skiftende regeringer) et kæmpe misbrug. Laksefarme f.eks. og dagligt kan je se sandsugere på Lappegrund som er en vigtig ynglelokalitet i nordlige Øresund.

Vores indre farvande er skrøbelige naturområder - jo før vi ser det i øjnene, jo større mulighed for at undgå at fucke det helt op.

mvh Flemming (der lige skulle have lukket lidt galde ud)

  • 0
  • 0

Lundes venner har betalt, så de skal selvfølgelig have det de har betalt for.

Hvem siger Danmark er et af verdens mest korrupte lande...

  • 0
  • 0

Ellers enig i dine betragtninger, Flemming, men stenfiskeri har altså gjort gevaldige indhug i vore oprindelige stenrev.

Hej John

Ja, jeg fik mig nok formuleret ret så forkert. Hvad jeg mente var, at vi på havbunden finder nogen af de eneste uberørte naturområder, bestemt ikke at hele havbunden er urørt - desværre.

Stenfiskeri er, som du nævner, en stor synder. Stenrev er vitale som gemmesteder for fiskeyngel og skaldyr. Bundskrabende fiskeredskaber er endnu et kæmpe (meget overset) problem.

mvh Flemming

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten