Forskere skal sikre Europa mod Echelon

Et fireårigt EU-finansieret forskningsprojekt til godt 90 mio. kr. skal værne europæiske firmaer og borgere mod det verdensomspændende amerikanske Echelon-aflytningsnetværk.

Forskere i 12 lande, heriblandt Danmark, vil udvikle et nyt sikkert internationalt datanetværk baseret på kvantekryptering – en dramatisk ny metode til at sikre datakommunikation.

»En rapport til EU-Parlamentet rummer en række tilfælde hvor Echelon anvendes til industrispionage. For eksempel mod den europæiske flyindustri Airbus. Bedre europæisk kryptering vil beskytte mod den slags amerikanske angreb,« siger Christian Monyk fra ARC-forskningscenteret nær Wien, der er initiativtager til det europæiske projekt. Han understreger, at den flere år gamle EU-rapport om Echelons industrispionage stadig er aktuel.

»Echelon var et stort politisk emne i Europa, men efter 11. september ophørte diskussionerne. Ikke desto mindre er problemet der stadig.«

Chefkonsulent Marianne Castenskiold, Dansk Industri, mener, at europæisk forskning er afgørende.

»Investeringer i kvantekryptering er absolut nødvendigt. Vil vi bevare sikkerheden i industrien, må vi have de nødvendige redskaber, « siger hun.

Ifølge Christian Monyk haster det med at erstatte den nuværende kryptering med kvantekryptering.

»Amerikanske kvantecomputere med meget større beregningskraft kommer om få år. De kan bryde koderne på få sekunder. Og USA investerer årligt 600 mio. kr. i forskning i kvantecomputere,« siger han. Europæisk forskning er ifølge Christian Monyk også nødvendig, fordi den amerikanske regering stoppede finansieringen af de fleste kvantekrypteringsaktiviteter efter den 11. september 2001.

»Efterretningstjenesten NSA vil hellere bryde kryptering end sikre kommunikation,« siger han og bekræfter, at det er årsagen til, at projektet ikke rummer deltagelse af amerikanske forskere: »Men i øvrigt har vi ikke brug for amerikanske forskere. Europa er meget længere fremme.«

Herhjemme deltager Niels Bohr Institutet på KU og Center for kvanteinformatik, Aarhus Universitet.