Forskere skærer igennem: Økologi er sundere
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Forskere skærer igennem: Økologi er sundere

Det største forskningsprojekt, der nogensinde har sammenlignet økologiske fødevarer med traditionelt dyrkede, konkluderer, at de økologiske er sundere.

Forskningen er koordineret af universitetet i Newcastle og har straks vakt stor opsigt i Storbritannien. De fleste tidligere undersøgelser har nemlig afvist, at økologisk landbrug gør fødevarerne sundere.

Men ifølge professor Carlo Leifert fra Newcastle University kan intet rokke ved den generelle konklusion, selv om der er store variationer mellem forskellige fødevarer.

Frugt og grøntsager indeholder op til 40 procent flere antioxidanter, hvis de er dyrket økologisk, konkluderer forskerne. Også mineraler er blandt andet squash, spinat og kål bedre til at optage, når det ikke bliver udsat for sprøjtemidler eller kunstgødning. Andre planter, der nyder godt af økologien, er hvede, tomater og kartofler.

Den allerstørste forskel fandt forskerne dog i mælk. Den økologiske af slagsen indeholder helt op til 80 procent flere antioxidanter, først og fremmest E-vitamin. Samtidig er sammensætningen af fedtet sundere med flere af de gavnlige fedtstoffer og færre af de skadelige.

33 forskningsinstitutioner har deltaget i den 128 millioner kroner dyre undersøgelse, som EU har betalt broderparten af. Afgrøderne er blevet dyrket - og kvæget malket - forskellige steder i Europa, økologisk og traditionelt landbrug side om side.

Carlo Leifert konkluderer, at fordelene ved økologien er så store, at det svarer til at spise en ekstra portion frugt og grønt hver dag.

»Vores største ernæringsproblem er fedme, som fører til hjertesygdomme og dårligt helbred. Hvis vi kan få de sunde stoffer mere koncentreret, er det et vigtigt skridt fremad,« mener han ifølge avisen The Telegraph.

Den slags udtalelser får de økologiske landmænd til at lugte blod. De kræver, at fødevarestyrelsen i Storbritannien straks ændrer sin indstilling til økologiske varer.

Hidtil har styrelsen ment, at der er tale om »et livsstilsvalg«, om man køber økologi eller ej. Nu vil økologernes organisation, The Soil Association, have styrelsen til at anbefale kunderne at købe de sundere økologiske madvarer.

Foreløbig lover styrelsen blot, at den nye undersøgelse vil indgå som led i evalueringen af området, men endnu er resultaterne heller ikke publiceret i et anerkendt, videnskabeligt tidsskrift.

Det anføres at økologiske produkter bl.a. er sundere fordi de indeholder flere antioxidanter. Eftersom det er veldokummenteret at mange naturlige og helt almindeligt forekommende antioxidanter fra planter er kræftfremkaldende kunne konklusionen lige så godt være at nu er det dokumenteret at økologiske produkter er kræftfremkaldende.
Ligeledes er det velkendt at mange mineraler og fedtstoffer er særdeles skadelige, så hvordan er det med koncentrationen af de skadelige stoffer og fremfor alt - hvor ligger koncentrationen af de ekstremt sundhedsskadelige mycotoksiner som sammen med de giftige mineraler regnes for at være en af de største trusler mod vor sundhed - og hvor man tidligere har vist at økologiske produkter indeholder store mængder.
Hvorfor skal økologi ofte anprises på et usagligt grundlag?
For 128 millioner kr er det rimeligt at forlange seriøs og kvalificeret forskning.

  • 4
  • 3

Hvorfor skal økologi ofte anprises på et usagligt grundlag?

  • ja, hvorfor i grunden? Vi lever åbenbart i en holistisk æra, hvor pendulsvingere, jordestrålesøgere og andet godtfolk har kronede dage! :)
    Bemærk iøvrigt:

...endnu er resultaterne heller ikke publiceret i et anerkendt, videnskabeligt tidsskrift

  • 3
  • 2