Forskere skaber stamceller af blod i syrebad

Ved hurtigt at dyppe blodceller i syre er det lykkedes for japanske forskere at skabe stamceller. Det skriver BBC med henvisning til en ny artikel offentliggjort i Nature.

Stamceller har potentiale til at omdanne sig til enhver form for væv, og der er allerede forsøg i gang, hvor man bruger stamceller til at hele øjne, hjerte og hjerne.

Derfor har den nye opdagelse vagt stor interesse. For den japanske metode kunne gøre det billigere, hurtigere og mere sikkert at anskaffe sig stamceller.

I dag henter man stamceller fra fostre, men den praksis er meget kontroversiel og har skabt etisk debat i mange lande. En anden metode er at omprogrammere hudceller, så cellerne omdanner sig til stamceller.

Men nu viser det sig, at forskere kan give blodceller chokterapi med syre og på den måde få cellerne til at transformere sig til stamceller.

Den nye metode er kun afprøvet på mus, men forskerne er i fuld gang med at opnå de samme resultater med menneskeblod.

Hvis det virker, kan det betyde, at stamcelle-medicin kan produceres meget hurtigere. I dag tager det omkring 10 måneder at skaffe tilstrækkeligt hudceller fra en patient til at begynde en stamcelleterapi mod dårligt syn. Men med den nye metode kunne der spares flere uger og formentlig også en del penge.

Kilde BBC
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"I dag tager det omkring 10 måneder at skaffe tilstrækkeligt hudceller fra en patient til at begynde en stamcelleterapi mod dårligt syn. Men med den nye metode kunne deres spares flere uger..."

Så det tager kun 9 måneder i stedet for 10 med den nye metode - i den forstand at 'flere uger' vel kan omskrives til 'en måndes tid'??

Men bortset fra det: Stærk! Mere af den slags!

 • 0
 • 0

Måske er det bare mig, men jeg har en eller anden idé om at fremtiden bliver mere sci-fi agtig end fiktionen selv. Jeg synes ikke er der går en dag, hvor man ikke hører om et eller andet der potentielt kan revolutionere et område inden for 10-20 år. Hvis bare 1% bliver realiseret så bliver fremtiden sgu interessant.

 • 3
 • 0

Hvis bare 1% bliver realiseret så bliver fremtiden sgu interessant.

Heldigvis er der utallige nitter imellem, ellers skal hver eneste person både skifte tandbørste og hele organismen skal (som Windows mm.) have en vedligeholdelsesopdatering hver måned :)

Husker du.. "Verdenspremiere for dansk elbil, der sætter helt nye normer for nærtransport".

Sådan skrev aviserne ved 'Biler i Bella 1985' og her ~30 år efter, så er det stadig meget langt fra virkeligheden.. http://www.ellert.info/

 • 0
 • 0

Jeg forestiller mig det skyldes olieselvskabernes magt, at vi ikke har mere miljøvenlige transportmidler. Så vidt jeg ved opkøber og underminere de samtlige virksomheder der potentielt kan true deres dominans.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten