Forskere sender flere gigabit i sekundet med synligt lys

29. oktober 2013 kl. 15:43
Ved hjælp af synligt lys fra en LED har britiske forskere transmitteret data med 3,5 Gbit/s. Dermed skulle overførselshastigheder på 10 Gbit/s være inden for rækkevidde, hvis man kombinerer rødt, grønt og blåt lys.
Artiklen er ældre end 30 dage

Britiske forskere har transmitteret data med 3,5 Gbit/s fra en enkelt af de tre LED'er - rød, grøn og blå - i en micro-LED-pære. Tilsammen giver farverne hvidt lys, og derudover også en mulig kombineret datahastighed på omkring 10 Gbit/s.

Det skriver BBC. Mediet fortæller endvidere, at li-fi - data transmitteret med lys - er på vej frem og kan give billigt, trådløst internet næsten overalt.

I det konkrete projekt er der der tale om forskning i forbindelse med det såkaldte ultra-parallel visible light communications project, der er et samarbejde mellem universiteterne i Edinburgh, St Andrews, Strathclyde, Oxford og Cambridge.

Som stråler fra et brusehoved

Micro-LED-pærerne gør det muligt at sende strømme af lys parallelt, hvor hver strøm øger den samlede båndbredde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis du tænker på et brusehoved, der deler vand op i parallelle strømme, det er sådan, vi kan få lys til at opføre sig,« siger professor Harald Haas til BBC.

Han er ekspert i optisk trådløs kommunikation ved universitetet i Edinburgh og en af projektets ledere.

Forskerne anvender modulationsteknikken OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing), der ifølge Wikipedia er en metode, der gør det muligt at sende data over flere bærefrekvenser. De micro-LED-pærer, forskerne anvender, kan håndtere millioner af ændringer af lys-intensiteten pr. sekund.

Der bliver også arbejdet med li-fi andre steder. Så sent som i denne måned meldte kinesiske forskere, at de har udviklet en LED-pære, der kan levere datahastigheder med op til 150 megabit i sekundet, og hvor én pære vil kunne give fire computere en dataopkobling.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger