Forskere: Selv en mager bøf giver blodpropper
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Forskere: Selv en mager bøf giver blodpropper

Det er ikke længere nok at styre uden om det fedtmarmorerede oksekød, når man gerne vil nyde en bøf og samtidig undgå at øge risikoen for blodpropper. Forskere har netop opdaget, at en bakterie i maven, der elsker det røde kød, øger risikoen for dannelse af blodpropper i eksempelvis hjertet. Forskernes arbejde er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Medicine.

Forskerne peger på, at det i fremtiden kan blive lige så relevant at kende detaljer om mikroberne i maven, som det er at læse deklarationerne på fødevarerne.

»Bakterierne producerer en masse molekyler fra mad, og disse molekyler kan have store konsekvenser for vores stofskifte,« siger medforfatter på artiklen Stanley Hazen hjerte-karmedicinsk afdeling på Cleveland Clinic i Ohio.

Indtagelse af rødt kød har vist sig at øge risikoen for at dø af slagtilfælde, selv når man prøver at undgå fedt i kødet. For at finde en forklaring gav forskerne stoffet l-cartinin, der netop findes i rødt kød og mælkeprodukter, til 77 forsøgspersoner. Blandt deltagerne var der 26 veganere eller vegetarer.

Blodprøver fra forsøgspersonerne afslørede efterfølgende, at indtagelse af l-cartinin øgede mængden af trimethylamin-N-oxid (TMAO), der er et stof, der forringer nedbrydningen og bortskaffelsen af kolesterol fra blodårerne.

Læs også: Aarhus-forsker finder nyt kolesterolsænkende stof

Selv med øget indtagelse af l-cartinin udviste veganerne og vegetarerne en mindre mængde af stoffet TMAO i blodet end kødspiserne, og prøver fra afføringen viste også, at der var afgørende forskelle i bakterifloraen på de to grupper af forsøgspersoner.

Ifølge Stanley Hazen vil regelmæssig indtagelse af kød formentlig opmuntre væksten af bakterier, der får l-cartinin til at danne TMAO.

Til kontrol af forsøgsresultaterne undersøgte forskerne 2.600 personer, der var udvalgt til hjertekontrol for deres niveau af l-cartinin. De personer, der havde et højt niveau af l-cartinin og TMAO, var i højere grad var udsatte for hjerte-karsygdomme, hvilket ifølge forskerne er med til at påvise, at bakterierne og ikke l-cartinin alene udgør en trussel for helbredet.

Også forsøgsmus blev udsat for overfodring med l-cartinin, hvilket fordoblede musenes udvikling af åreforkalkning, men kun når musene havde deres normale bakterieflora i maven. Behandlede man musene med maverensende antibiotika, udeblev åreforkalkningen, når de fik l-cartinin.

Læs også: Danske forskere genmodificerer minigrise for at bekæmpe åreforkalkning

Forskerne peger desuden på, at l-cartinin ikke kun findes i rødt kød, men også som kosttilskud, hvor det sælges som et middel, der skal give øget energi, vægttab og være præstationsfremmende. Stanley Hazen understreger dog, at ingen af disse egenskaber er blevet bevist og undrer sig på baggrund af sine fund over, at der overhovedet er nogen, der har brug for produktet.