Forskere fra SDU vinder prestigefyldt robot konkurrence

Illustration: Robotic Grasping and Manipulation Competition / Screenshot fra Youtube

På den årlige IROS-konference, hvor forskere mødes for at drøfte perspektiver inden for robotteknologi på absolut topniveau, hører der også en konkurrence til. Den blev i år vundet af SDU Robotics, der hører under Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet.

Det oplyser SDU på deres hjemmeside.

Konkurrencen gik ud på at få robotter til at løse nye typer automatiske samleopgaver med relevans for industrien. Holdet skulle blandt andet få robotten til at montere skruer, kabler og remme på en mock-up plade.

»IROS er kendt i hele det internationale robotmiljø, og det er en meget svær konkurrence. Vi er glade for, det lykkedes os at demonstrere, at robotter ikke kun kan montere faste dele som skruer og plastiklåg, men også bøjelige dele som kabler og remme, for det kan bruges i mange sammenhænge fremadrettet,« lyder det fra lektor Christoffer Sloth, der koordinerede det syv mand store SDU-hold under konkurrencen.

Sejren giver anerkendelse i både videnskabelige og industrielle miljøer, og den åbner dørene for nye måder at bruge robotter på, fortæller han.

På grund af covid-19 fandt konkurrencen sted online. SDU-holdet havde derfor opsat en række kameraer i laboratoriet i kælderen under det Tekniske Fakultet, hvor de dokumenterede deres løsning fra.

Højeste antal point nogensinde

SDU-holdet vandt ikke bare konkurrencen, men fik tildelt det højeste antal point, der nogensinde er givet i konkurrencen, samt en tidsbonus.

»Vi valgte at bruge to robotter, hvor den ene robot er udstyret med et kamera, og den anden med en programmerbar skruemaskine. Begge robotter har en parallelgriber monteret, og så sørger vi for, at de samarbejder om at løse de komplekse problemstillinger,« lyder det fra lektor Anders Glent Buch fra SDU Robotics.

Han fortæller, at deres løsning er en videreudvikling af det setup, som SDU-holdet i 2018 vandt WRS-konkurrencen i Japan med.

Artiklen fortsætter under videoen.

Ifølge Joseph A. Falco fra the National Institute of Standards and Technology, som var medarrangør på konkurrencen, er SDU-holdets løsning både »robust og strømlinet«.

»Det er tydeligt, at de har arbejdet længe på at udvikle en fleksibel arbejdsstation til automatiserede montageopgaver, der kan bruges kommercielt, og at de ved, hvor vigtigt det er at tilgå udfordringen fra mange forskellige vinkler på samme tid,« lyder det fra ham.

Ifølge Henrik Bindslev, der er dekan på det SDU's Tekniske Fakultet, så har holdet demonstreret, at besværlige opgaver med at samle og skille apparater ad, som i dag kræver fingernem arbejdskraft, kan udføres af robotter.

»Perspektivet er, at mennesker kan frigøres fra enerverende og nedslidende arbejdsgange. Perspektivet er også, at verden i højere grad kan få skilt brugte apparater ad med henblik på recirkulering af materialer frem for at smide brugt apparater på lossepladser, forklarer han.