Forskere sætter farver på røntgenbilleder

19. december 2007 kl. 10:152
Britiske forskere har taget de første røntgenbilleder i farver, men endnu er det en timelang proces. Bliver ventetiden nedbragt, kan farvebillederne bruges til både at diagnosticere kræft og gennemse svejsesømme for defekter.
Artiklen er ældre end 30 dage

Forskere ved universitetet i Manchester har fremstillet de første røntgenbilleder i farver. På længere sigt kan de fortrænge både traditionelle røntgenbilleder og CT-skanninger, skriver Newscientist.

Den nye teknologi kan anvendes til både røntgenfotografering af kemikalier og til analyse af forskellige vævstyper.

Der er endnu kun tale om en prototype, hvor det tager meget lang tid at producere farvebilledet. I første omgang anvendte forskerne en enkelt bevægelig sensor, og så varede processen med at fremstille billedet 20 timer.

Billedet blev fremstillet ved at anvende en enkelt siliciumsensor kombineret med et 20 cm tykt tungstenfileter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I den seneste udgave er det lykkedes forskerne at få tiden for at fremstille et billede forkortet til to timer ved at anvende en matrice med siliciumsensorer. Matricen er opbygget som et kvadrat med 16 gange 16 sensorer.

Forskerne håber i løbet af et par år at kunne forbedre sensorerne, så et komplet billede kan fremstilles på blot et par minutter.

Der er masser af anvendelsesmuligheder for den nye teknologi. Ifølge forskerne giver den mulighed for nemmere at bestemme kemikaliers sammensætning, men den kan også anvendes til diagnosticering af blandt andet kræftpatienter, da der er mulighed for at se anormaliteter i forskellige vævstyper.

Endelig kan lægerne på farvebillederne se krystalstrukturer i blandt andet aluminium, så det er hurtigere og nemmere at gennemse svejsesøm for defekter.

Dokumentation

Artiklen fra Newscientist

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
19. december 2007 kl. 22:30

Dette må der næsten være nogen som har gjort før. At bruge røntgenstråling med forskellige bølgelængder og derefter at kombinere dem til et farvebillede lyder ret simpelt. Eller?

1
19. december 2007 kl. 15:16

Mon ikke der skulle stå wolframfilter i stedet for tungstenfileter? (Insektkopulation - men alligevel).

  • Søren