Forskere: Sådan laver vi det kunstige spindelvæv
Forskere fra Münchens tekniske universitet har formået at fremstille en mikrofluid-konstruktion, et miniature-rørsystem, der kan spinde korte silketråde i stil med edderkoppens.
Tyskerne bringer dermed forskningen tættere på at kunne producere mere nøjagtige kopier af forskellige typer af edderkoppens silketråde, der i kraft af deres ultralette vægt og holdbarhed ligesom stål er ideelle til brug i alt lige fra skudsikre veste til erstatninger for sener eller ledbånd.
Edderkoppen har spindevorter på bagkroppen, og ud af dyser på vorterne kommer de silketråde, der danner spindelvæv. Det er tidligere lykkedes andre forskere at skabe tråde med op til 50 procent af de samme egenskaber.
Tyskernes forsøg, der publiceres i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), adskiller sig ved, at trådene er tyndere og kortere og ikke produceret i sprøjter, men i en mikrofluid konstruktion. Tyskernes tråde er helt præcist 0,0508 centimeter, men deres styrke og elasticitet er endnu ikke målt præcist, skriver Scientific American.
Den mikrofluide konstruktion formet som en trefork. Her blandes modificerede spindelvævsproteiner med kaliumfosfat.
Når de to stoffer møder hinanden, krymper proteinerne sig sammen til kugler på en størrelse af en milliontedel af en meter.
Herefter sænkes pH-værdien i miksturen fra otte til seks og endeligt presses blandingen sammen i et rør, der måler omkring ti mikron.
Molekylærbiolog Randy Lewis fra University of Wyoming i USA har skabt kunstige tråde næsten op til en meter, og han siger til Scientific American, at det mikroskopiske rørsystem kan føre til væsentligt mere ensartede og nøjagtige kunstige tråde.
Dokumentation
Scientific American: Researchers Build Micro Spider-Silk Spinner
