Forskere: Sådan kan træ blive et stærkere byggemateriale end stål

14. februar 2018 kl. 12:158
Forskere: Sådan kan træ blive et stærkere byggemateriale end stål
Forskere fra universitetet i Maryland mener, at de kan gøre træ til et stærkere byggemateriale end stål. Illustration: Artec.
En ny teknik mere end tidobler almindeligt træs styrke.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der planlægges hele tiden nye byggeprojekter, som konkurrerer om titlen ‘verdens højeste træhus’. Og selv om der stadig er begrænsninger på, hvor højt man kan bygge i træ, bliver træ som byggemateriale mere og mere populært.

I et forsøg på at udvide brugen af træ yderligere er to forskere ved universitetet i Maryland kommet frem til en måde at gøre træ endnu mere anvendeligt på.

Ved kemisk at behandle træ har de udviklet en metode, som mere end tidobler træets styrke.

Kemisk bad, varmebehandling og maling

Metoden går ud på først at udsætte træet for et kemisk bad, for derefter at varmepresse det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Først fjernes al træets lignin ved hjælp af det kemiske bad. Lignin er den del af træet, som gør det stift og giver det den brune farve.

Efter dette komprimeres træet under et mildt varmepres på omkring 65 grader i et døgn. Det tætpakker cellulosen i træet og fjerner alle ujævnheder.

Når varmebehandlingen er færdig, påføres det et lag maling.

Det endelige resultat er så tilpas kompakt, at det er fem gange tyndere end ubehandlet træ.

Som stål og titanium

Det er ikke bare tykkelsen på materialet, som adskiller sig fra konventionelt træ.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Metoden, vi bruger, gør træet cirka 12 gange stærkere end ubehandlet træ, fortæller professor Liangbing Hu,« som har ledet forskningen ved universitetet.

Han mener, at den nye metode giver træ som materiale muligheden for at konkurrere med både stål og titanlegeringer.

»Materialet bliver både stærkt og holdbart, og det vil tilmed kunne konkurrere med kulfiber,« siger han.

Imponerede forskere

Til trods for at metoden udvider mulighederne for at benytte træ, lægger forskerne ikke skjul på, at produktionen er langt mere energikrævende end fremstilling af konventionelle træmaterialer.

Men på trods af et øget energiforbrug, ser metoden ud til at imponere andre forskere.

»Løsningen ser meget lovende ud. Det er spændende at se, at man med denne metode kan benytte træ i både biler, fly og bygninger, hvor man tidligere kun har kunnet benytte sig af stål,« siger professor Huajian Gao fra Brown University om løsningen på skolens hjemmeside.

Han får støtte af professor Zhigang Suo fra Harvard University.

»Forskningsresultaterne er inspirerende – disse fund er noget helt andet, end det som tidligere har kunnet dokumenteres,« siger han.

Artiklen er fra tu.no

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
14. februar 2018 kl. 21:13

Træ forgasses når der er varmt nok og kan bidrage væsentligt til en brand selvom det er en stor massiv masse.

4. sep 1998, ing.dk: Høje tider for træhuse.

Artikel fra HFB 29 - 2000, Etagehuse af træ: Citat: "... Passiv brandsikring Brandsikkerhed kan opnås ved at beskytte de brandbare bygningsdele, herunder træ, med materialer som gipsplader og mineraluld. Med gipsplader og mineraluld kan man opnå at konstruktioner i træ ikke påvirkes af branden i et vist tidsrum.

Aktiv brandsikring I Amerika har man i mange år beskyttet bygninger mod brand ved sprinkling. Det mest udbredte er de såkaldte boligsprinklere, der er et forenklet system med tomme plastrør, der i givet fald vil forsynes med vand direkte fra forsyningsnettet. Denne type sprinklere er derfor langt billigere end de sprinklersystemer man normalt kender i Danmark med vandfyldte stålrør og egen separat vandforsyning. I Finland anvendes også boligsprinklere. ..."

7
14. februar 2018 kl. 20:47

Træ forgasses når der er varmt nok og kan bidrage væsentligt til en brand selvom det er en stor massiv masse.

6
14. februar 2018 kl. 20:21

I artiklen "Det endelige resultat er så tilpas kompakt, at det er fem gange tyndere end ubehandlet træ."

Det bliver stærkere, men træet (træmassen) bliver så vidt jeg forstår det ~5 gange tungere per volumen enhed. Korrekt?

5
14. februar 2018 kl. 16:58

Det skal blot behandles lidt mere? :-) :

Youtube (Accoya wood):

Paul Cleggs Interview.

accoya wood promotional video.

16. dec 2008, ing.dk: Dansk forsker bekymret over verdens første bro i modificeret træ.

Wikipedia: Accoya wood.

Arboform?:

Fraunhofer-Gesellschaft. (2008, December 5). Toys Made Of Liquid Wood. ScienceDaily: Citat: "... The advantage is that this bio-plastic, known as ARBOFORM®, is made of one hundred percent renewable raw materials and is therefore not reliant on petroleum. ..."

31st January 2006 Meltable Wood Polymere Called Arboform From Fraunhofer.

https://de.wikipedia.org/wiki/Arboform

4
14. februar 2018 kl. 16:36

Alm. træ og specielt laminerede produkter, så som krydsfiner, svulmer hvis det er eksponeret for vand over tid. Hvordan vil man undgå det? Krydsfiner er også hårdt presset. Skjulte vandskader vil da pludselig gå fra at være almindeligt trælse til katastrofale.

3
14. februar 2018 kl. 14:50

Træ giver naturligvis nogle forhold at tage højde for omkring brandmodstandsevnen, da det vil som du siger give øget brandbelastning i form af mere brandbart materiale.

Dog er det sådan at massivt behandlet træ egentlig ikke brænder ret godt og når det brænder så forkuller det. Denne forkulning er med til at beskyttet og isolere træet. Træ beskytter ligesom sig selv, så det behøves egentlig ikke at brandbeskyttes. Træ er derfor meget velegnet materiale mht. brand idet det heller ikke mister styrke når det bliver varmt som fx. stål gør.

Træet vil dog få et reduceret "bæreende" tværsnit grundet forkulningen. Det er så dette man ved branddimensionering af trækonstruktioner skal tage højde for.

2
14. februar 2018 kl. 14:14

Nu er det godt nok lavet af træ, men kan man retteligt kalde slutproduktet for 'træ'? Efter tilstrækkelig bearbejdning er det vel ikke længere træ som sådan? Det er dog stadig interessant at kunne opnå så høj styrke i et træ-baseret materiale og med mere produktudvikling skal der nok kunne fremvises endnu bedre resultater. Naturligvis skal det også belyses hvordan miljøpåvirkningen er, om det er brandsikkert som det nævnes, hvordan det påvirker indeklimaet osv. inden det rulles ud som byggemateriale i stor stil.

1
14. februar 2018 kl. 14:02

Som det også anføres i kommentarsporet på tu.no så er der nogle forhold omkring brandmodstandsevne der skal/bør belyses. Produktet bidrager vel til forøget brandbelastning - og bør rettelig brandbeskyttes. OK - det skal stål jo også, for stål har det med at miste styrke når det bliver varmt.

En pris på materialet kunne være spændende at komme i nærheden af... og jeg savner også lidt detaljer om dette kemiske bad.... hvordan påvirker det "bæredygtigheds-indekset" for dette træbaserede materiale. Hvis det kemiske bad er mega-giftigt, eller noget kemi som er dyrt at producere (energi eller økonomi), så har da visse forbehold i forhold til dets anvendelse.

Og er processen begrænset til specifikke træarter; det synes ikke sådan ... men gad vide hvilke træarter der er udført test på.