Forskere producerer 'stærkere end stål'-edderkoppesilke
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Forskere producerer 'stærkere end stål'-edderkoppesilke

I mere end 25 år har forskere prøvet at fremstillet edderkoppesilke i store mængder, fordi denne type silke i teorien er stærkere end stål.

Nu er det lykkedes amerikanske forskere.

Det skriver det norske tidsskrift forskning.no

Edderkopper er normalt for aggressive til at producere silke kommnercielt - de er territoriale og tilbøjelige til at spise hinanden, og derfor har det været umuligt at få de små kryb til at gøre, som forskerne ønsker.

I stedet er det lykkedes de amerikanske forskere at producere en hybridsilke ved hjælp af silkeorme.

De er nemlig ikke så aggressive som edderkopper, og ved hjælp af genmodificering har forskerne fået silkeormene til at producere sammensatte fibre, som indeholder silketråde fra både edderkoppen og silkeormen.

Det forklarer forsker Don Jarvis fra universitetet i Wyoming, som netop har fået sine resultater offentliggjort i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences i går.

»Fibrene produceret af vores genmodificerede silkeorme er i gennemsnit betydeligt stærkere end fibrene produceret af forældredyrene,« lyder det ifølge forskning.no.

Opdagelsen gør indtryk i Storbritannien.

»Udviklingen repræsenterer et skridt imod at producere stærk silke til kommerciel brug,« siger doktor Christopher Holland fra universitetet i Oxford til BBC.

Læs mere her

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først