Forskere printer celler til ny nethinde på inkjet-printer

14. januar 2014 kl. 15:45
Forskere printer celler til ny nethinde på inkjet-printer
Illustration: JURVETSON/Wikicommons.
Britiske forskere håber på et gennembrud i behandling af øjensygdomme, efter at de har printet en nethinde fra rotteceller.
Artiklen er ældre end 30 dage

Øjensygdomme er svære at behandle, men måske er der håb forude for mange, efter at det er lykkedes britiske forskere at genskabe nethinder ved hjælp af en ganske almindelig inkjet-printer.

Ifølge Technology Review vil folk med nedsat syn pga. nedbrydning af celler i øjnene kunne få et nyt syn ved indsætning af nye celler - måske spyttet direkte ud af en printer.

Forskerne fra University of Cambridge brugte printeren til at skabe de mange lag, som en nethinde består af. Det er disse mange lag, der gør det kompliceret for læger og forskere at frembringe nye reservedele til øjnene i hånden, fordi de normalt kun kan dyrke ét lag ad gangen.

Men printeren giver nye muligheder, fordi den kan sættes til at lægge lag af mange forskellige typer celler i en bestemt rækkefølge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til at begynde med forsøgte forskerne sig med celler fra rotter, hvor de udtog to typer celler fra nethinden. Disse celler blev derefter printet i lag ved hjælp af inkjet-printeren, og til forskernes glæde så det ikke ud til, at de eller skrøbelige celler led overlast.

Læs også: Her er teknologien, der kan give blinde noget af synet tilbage

Det er ikke første gang, forskere bruger printere til printning af organer og lignende, men typisk vil der være tale om brug af mere robuste stamceller og ikke modne celler fra et voksent dyrs centralnervesystem, som benyttet her. Men det viste sig, at også dette kunne lade sig gøre.

Foruden udsigten til at kunne printe nye nethinder og indsætte dem i øjet mener forskerne også, at det med tiden kan blive muligt at bruge selve denne dryppeteknik af celler til at reparere på øjet direkte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu følger foreløbig en periode, hvor forskerne skal teste, at cellerne opfører sig, som de skal. Derefter er der mange flere typer celler, de gerne vil kaste sig over, da de foreløbig kun har forsøgt sig med to af de mange typer nethindeceller. F.eks. er fotoreceptorer og det retinale pigmentepitel-celler, som nærer nethinden, begge vigtige, hvis nethinden skal fungere optimalt.

Arbejdet ned at producere cellerne til nethinden er kun begyndelsen, for selv om de alle overlever printprocessen, skal øjet også tage imod dem, før forskningen kan siges at være i stand til at reparere på et skadet syn.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger