Forskere: Plastpose-konklusion var for kæk

Illustration: Bjørn Godske

Der har i løbet af ugen været stor debat om, hvorvidt det miljørigtige valg af indkøbspose kommer i form af plast eller stof. Debatten startede, da Miljøstyrelsen udsendte en rapport, der påstod, at bomuldsposen skulle bruges hele 7.100 gange – eller 20.000 gange for en økologisk pose – før den havde været mindre skadende end en plasticpose.

Senere er det dog kommet frem, at der fra styrelsen har været tale om en tilsnigelse, da undersøgelsen fokuserede på 15 parametre, og tallet kun gør sig gældende for det allerværste – nemlig hvor meget fremstillingen belaster ozonlaget, skriver Videnskab.dk.

Oversigt fra side 10 i rapporten, der viser, hvor mange gange en pose skal anvendes for at være bedre end en plasticpose. Illustration: DTU, Miljøstyrelsen

Og netop det tal stiller Jannick Schmidt, lektor på Aalborg Universitet, spørgsmålstegn ved, da der er brugt tal fra 1990'erne, hvor der stadig blev brugt CFC i produktionen af bomuld – en metode der i dag er udfaset.

Læs også: Miljøstyrelsen: Plastposer er mest miljøvenlige

Derfor mener han, at det ikke er retvisende at sammenligne de gamle tal om bomuld med helt opdaterede tal om plast:

»Oplysningerne om plast kommer fra en helt anden database, som dels indeholder nyere data og dels kun omfatter Europa. Meget plast i Danmark stammer fra eksempelvis Kina,« siger han til Videnskab.dk.

Forskere erkender, at det er sat på spidsen

Det er forskere fra DTU, der står bag Miljøstyrelsens rapport, og de erkender over for Information, at konklusionerne måske er kommet lidt skævt ud.

»Det er det værste scenarie, der bliver præsenteret, når man alene ser på nedbrydningen af ozonlaget,« siger Anders Damgaard, seniorforsker på DTU og rapportens hovedforfatter, til Information.

Han synes, det er ærgerligt, at historien er blevet vinklet lidt kækt, da den blev sendt ud.

Han medgiver samtidig, at de andre parametre viser bedre resultater for bomuldsposen, men han understreger, at de stadig viser, at bomuldsposen ville skulle bruges et par tusinde gange.

Parametre viser forskellige ting

De andre parametre viser dog et broget billede, hvor man bl.a. kan se, at den økologiske stofpose kun skal bruges 149 gange, før den har samme klimaaftryk som plasticposen.

De to største syndere er dog vandforbrug – og som nævnt belastning på ozonlaget.

Læs også: Miljøstyrelsen afviser kritik af plastposerapport: Den viser blot et øjebliksbillede

Samtidig er en stofpose en anelse mindre end en plasticpose, hvorfor forskerne regner med, at der går to stofposer til at kunne bære det samme som en plasticpose, mens den reelt kun er to liter mindre. En lille ændring her ville altså næsten halvere miljøpåvirkningerne, skriver Information.

De forskellige problemstillinger har givet anledning til kritik af forskernes metodevalg, men Anders Damgaard forklarer til Videnskab.dk, at han ikke mener, at ændringer i metoden ville have ændret rapportens konklusion.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
 • Samtidig er en stofpose en anelse mindre end en plasticpose, hvorfor forskerne regner med, at der går to stofposer til at kunne bære det samme som en plasticpose, mens den reelt kun er to liter mindre.

Plastposer er ikke så solide som stofposer, så køber man tunge vare må man have to plastposer.

Jeg har flere stofposer, som jeg bruger regelmæssigt, den ene er påtrykt Per Arnoldi's plakat for Assens byjubilæum i 1974, så den er mere end 40 år, to andre har tryk der kan aldersbestemme dem til omkring 20 år. De er for gamle til at være økologiske, til gengæld er de produceret med CFC, men det nærmer sig, de 7100 gange svarende til en gang dagligt i 20 år.

Plastposer kan nu også bruges flere gange, sidst som affaldspose.

 • 13
 • 1

Jeg har ikke rigtigt læst nogen steder, hvor meget mikroplast en bomuldspose afgiver, når den bruges 7.100 gange... Det synes mig ellers, at mikroplast er en af de store tikkende bomber under miljøet i den her verden.

 • 4
 • 4

Hvis det er rent bomuld, er der ikke plast i. Men der kan være microplast i eventuelt tryk.

 • 4
 • 1

Det triste ved denne sag er, at det endnu en gang er lykkedes os miljøfolk at fremstå som en forvirret snakkeklub, som ikke kan levere entydige resultater. Pressen elsker det, for det er altid muligt at finde en 'forsker' som har et alternativt syn på sagen. Politikerne elsker det for de har endnu en sag, hvor de kan sige, at miljøfolkene ikke kan blive enige, og vi derfor hellere må lade økonomien styre verden. Taberne er selvklart forbrugerne, som ikke blev klogere af denne ellers velmente undersøgelse - og så måske 'miljøet', som alligevel ikke kan mærke forskellen, fordi der er så mange andre ting der går den gale vej lige nu...

 • 10
 • 0

Der mangler altså lidt om brugsmønstret her. Hvorfor er det lige man KØBER en plasticpose i forretningen?

Det er fordi man ikke selv har en "plasticpose" med. Hvordan skulle man kunne bruge en bomuldspose i stedet for en plasticpose, hvis man hverken har det ene eller det andet med?

Min tidligere chef sagde at man i Netto kunne se den fattigt klædte kontanthjælpsmodtager købe en pose, mens forretningsmanden i jakkesættet hev en brugt plastic pose op ad lommen. Fordi der er nogen mennesker, som ved hvordan man holder på pengene.

Jeg bruger selv indkøbsvogn, og lægger varene i en kasse i bagagerummet. Hvis jeg skulle gå på mine ben, så ville jeg naturligvis ikke købe en pose. Så ville jeg sørge for altid at have en pose med. Og der fylder en plasticpose altså mindre i lommen end en bomuldspose. Men så kan den jo også bruges 10-20 gange. Så rent praktisk vinder plastic.

Kan alle huske at tage en pose med hjemmefra, bomuld eller plast, så vinder miljøet.

Og så forresten, hvor meget fylder plastposer i butikker egentligt i den samlede forurening? De er måske synlige, men er de mere end symbolpolitik.

Og når vi er på tøjindkøb, så bliver papirsposer mere udbredte. De forskellige brands smækker lige den grønne profil på og bruger papir i stedet for plast, hvilken så skulle genbruges 43 gange for at være mere miljørigtig.

 • 7
 • 0

De sidste par år har jeg haft nogle af dem liggende. En i bilen, en i min normale dagligdagstaske og en løs hjemme. Pænt foldet, fylder de ikke meget.

De kan sagtens holde til et års brug, fra jul til jul.

 • 2
 • 0

De fleste vare kan faktisk stables nemt, ikke nogle grund til at bruge poser. ellers plejer de at havde nogle fine brugte kolli kasser i butikkerne. "Fordi der er nogen mennesker, som ved hvordan man holder på pengene." Og ikke lige som Kjeld Flarup Christensen tidligere chef der fråser med plastposer. hvad kost de i dag 4,5 kr?

 • 0
 • 0

Det forekommer mig underligt at forskerne der har udfærdiget undersøgelsen benytter tal til udregningerne af bomuld der er fra 1990'erne men til plast benytter de nye tal. Med mindre der ikke er nyere tal til bomulds produktionen - hvilket jeg ikke kunne forestille mig der ikke er - så giver det mig et indtryk af at de på forhånd har ønsket at miskreditere bomuldsposerne. Jeg har desværre ikke selv læst rapporten og kan derfor kun kommentere ud fra de indtryk jeg har fået fra artikler i forskellige medier, men hele denne undersøgelse virker noget ulden (pun not intended).

 • 1
 • 1

De fleste vare kan faktisk stables nemt, ikke nogle grund til at bruge poser. ellers plejer de at havde nogle fine brugte kolli kasser i butikkerne.

1: Stabling hjælper ikke så meget - i hvert fald ikke når man er til gåbens :-0

2: Kasser i butikkerne synes jeg er efterhånden hører fortiden til - undtagen måske i Plantorama.

Så jeg er stadig glad for mine bomuldsposer --- men skal vist snart til at reparere håndtagene i dem.

Plastposer er noget jeg sjældent bruger (har dog en i min frakkelomme) - og så længe de ikke har et stærkt håndtag som kan holde hele vejen hjem, og uden at "skære" mig i hænderne fortsætter jeg med mine stofposer :-0

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten