Forskere: Plastpose-konklusion var for kæk
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Forskere: Plastpose-konklusion var for kæk

Illustration: Bjørn Godske

Der har i løbet af ugen været stor debat om, hvorvidt det miljørigtige valg af indkøbspose kommer i form af plast eller stof. Debatten startede, da Miljøstyrelsen udsendte en rapport, der påstod, at bomuldsposen skulle bruges hele 7.100 gange – eller 20.000 gange for en økologisk pose – før den havde været mindre skadende end en plasticpose.

Senere er det dog kommet frem, at der fra styrelsen har været tale om en tilsnigelse, da undersøgelsen fokuserede på 15 parametre, og tallet kun gør sig gældende for det allerværste – nemlig hvor meget fremstillingen belaster ozonlaget, skriver Videnskab.dk.

Oversigt fra side 10 i rapporten, der viser, hvor mange gange en pose skal anvendes for at være bedre end en plasticpose. Illustration: DTU, Miljøstyrelsen

Og netop det tal stiller Jannick Schmidt, lektor på Aalborg Universitet, spørgsmålstegn ved, da der er brugt tal fra 1990'erne, hvor der stadig blev brugt CFC i produktionen af bomuld – en metode der i dag er udfaset.

Læs også: Miljøstyrelsen: Plastposer er mest miljøvenlige

Derfor mener han, at det ikke er retvisende at sammenligne de gamle tal om bomuld med helt opdaterede tal om plast:

»Oplysningerne om plast kommer fra en helt anden database, som dels indeholder nyere data og dels kun omfatter Europa. Meget plast i Danmark stammer fra eksempelvis Kina,« siger han til Videnskab.dk.

Forskere erkender, at det er sat på spidsen

Det er forskere fra DTU, der står bag Miljøstyrelsens rapport, og de erkender over for Information, at konklusionerne måske er kommet lidt skævt ud.

»Det er det værste scenarie, der bliver præsenteret, når man alene ser på nedbrydningen af ozonlaget,« siger Anders Damgaard, seniorforsker på DTU og rapportens hovedforfatter, til Information.

Han synes, det er ærgerligt, at historien er blevet vinklet lidt kækt, da den blev sendt ud.

Han medgiver samtidig, at de andre parametre viser bedre resultater for bomuldsposen, men han understreger, at de stadig viser, at bomuldsposen ville skulle bruges et par tusinde gange.

Parametre viser forskellige ting

De andre parametre viser dog et broget billede, hvor man bl.a. kan se, at den økologiske stofpose kun skal bruges 149 gange, før den har samme klimaaftryk som plasticposen.

De to største syndere er dog vandforbrug – og som nævnt belastning på ozonlaget.

Læs også: Miljøstyrelsen afviser kritik af plastposerapport: Den viser blot et øjebliksbillede

Samtidig er en stofpose en anelse mindre end en plasticpose, hvorfor forskerne regner med, at der går to stofposer til at kunne bære det samme som en plasticpose, mens den reelt kun er to liter mindre. En lille ændring her ville altså næsten halvere miljøpåvirkningerne, skriver Information.

De forskellige problemstillinger har givet anledning til kritik af forskernes metodevalg, men Anders Damgaard forklarer til Videnskab.dk, at han ikke mener, at ændringer i metoden ville have ændret rapportens konklusion.

  • Samtidig er en stofpose en anelse mindre end en plasticpose, hvorfor forskerne regner med, at der går to stofposer til at kunne bære det samme som en plasticpose, mens den reelt kun er to liter mindre.

Plastposer er ikke så solide som stofposer, så køber man tunge vare må man have to plastposer.

Jeg har flere stofposer, som jeg bruger regelmæssigt, den ene er påtrykt Per Arnoldi's plakat for Assens byjubilæum i 1974, så den er mere end 40 år, to andre har tryk der kan aldersbestemme dem til omkring 20 år. De er for gamle til at være økologiske, til gengæld er de produceret med CFC, men det nærmer sig, de 7100 gange svarende til en gang dagligt i 20 år.

Plastposer kan nu også bruges flere gange, sidst som affaldspose.

  • 13
  • 1

Jeg har ikke rigtigt læst nogen steder, hvor meget mikroplast en bomuldspose afgiver, når den bruges 7.100 gange...
Det synes mig ellers, at mikroplast er en af de store tikkende bomber under miljøet i den her verden.

  • 4
  • 4