Forskere på industriens lønningsliste blæste influenza-risiko ud af proportioner

21. november 2013 kl. 10:154
Forskere på industriens lønningsliste blæste influenza-risiko ud af proportioner
Illustration: Moriori/wikicommons.
Ny undersøgelse dokumenterer interessekonflikter blandt mange af de forskere, der i 2009 og 2010 udtalte sig i medierne om svineinfluenzepandemien.
Artiklen er ældre end 30 dage

Da svineinfluenzapandemien huserede i 2009 og 2010, og verdens behov for vacciner og medicin mod influenza steg og steg, var det forskere med økonomiske interesser i medicinalindustrien, der satte efterspørgslen i vejret.

Det dokumenterer en undersøgelse, som Journal of Epidemiology & Community Health offentliggjorde for en uge siden. Forskerne bag undersøgelsen af britiske avisartikler om A/H1N1-influenzaen konkluderer, at ‘forskere bør erklære interessekonflikter og journalister rapportere om dem’.

Det gør de på grundlag af resultater, der viser, at svineinfluenzapandemien fik forskere med økonomiske interesser til at banke til frygten i befolkningen. Risikovurderingen fik et ekstra spark bagi, og det fik landenes efterspørgsel efter forebyggende medicin til at vokse. Og eftersom forskerne var de hyppigst citerede kilder næst efter repræsentanter for sundhedsmyndighederne, var det noget, der battede.

I undersøgelsen bliver forskernes udmeldinger sammenlignet med myndighedernes. Halvdelen af forskerne vurderede risikoen højere end myndighederne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskere med dokumenterede interessekonflikter viste sig at give udtryk for en seks gange højere risikovurdering, end forskerne uden interessekonflikter gjorde.

Halvdelen af de forskere, som anbefalede svineinfluenza-vaccine eller Tamiflu og andre neuraminidasehæmmere, dvs. antivirale medikamenter mod influenza, viste sig at have dokumenterede interessekonflikter.

Faktisk var hyppigheden af anbefalinger om at anvende Tamiflu osv. 8,4 gange højere blandt forskere med interessekonflikter sammenlignet med forskere uden.

Illustration: Moriori/wikicommons.

Overlæge, lektor, dr. med. Johannes Gaub, der er formand for danske Den nationale Videnskabsetiske Komité, følger nøje udviklingen omkring forskeres interessekonflikter. Han siger:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Forskeres uafhængighed af økonomiske interesser, herunder sponsorerede projekter, er altafgørende for at træffe beslutninger på et evidensbaseret grundlag. Det betyder, at hvis deltagerne i projekter er økonomisk understøttet og dermed afhængig af en sponsor, skal det lægges fuldstændig åbent frem,« fastslår han.

Når der er tale om journalistiske artikler, er det både op til forskerne at være åbne om interessekonflikter og til journalisterne at rapportere det, vurderer han:

»Det er op til journalisternes dygtighed at få den slags frem. Hvis de sluger råt, hvad en person, der er afhængig af industrien, siger om industriens produkter, løser de jo ikke deres opgave.«

»Og så er det en god regel, at forskerne åbent deklarerer, hvilke økonomiske interesser de har. Det vil jeg gerne anbefale. Man skal ikke føre folk bag lyset,« tilføjer Johannes Gaub.

Han vurderer, at den danske sundhedsstyrelse håndterede pandemien klogt sammenlignet med f.eks. de svenske sundhedsmyndigheder:

»Sundhedsstyrelsen blev jo voldsomt kritiseret for kun at have købt vaccine til en lille del af befolkningen, mens f.eks. svenskerne købte ind til hele befolkningen og endte med at ligge inde med et kæmpelager. Men retrospektivt håndterede styrelsen både sin informationsopgave og beslutningerne, der blev truffet, umådelig klogt - på trods af det pres, den var udsat for,« fastslår Johannes Gaub.

Opdateret: Fugleinfluenza rettet til svineinfluenza

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
21. november 2013 kl. 15:30

Prøv Lars Kessing. Klinisk professor, overlæge, dr.med. Institut for Klinisk Medicin Psykiatrisk Center Rigshospitalet. Han mener ikke der er nogen skadevirkninger ved psykofarmaka, ej heller har han i sit virke set nogen blive afhængige af de. Sikken en idiot.....!

3
21. november 2013 kl. 13:53

@Svend,

Klimaforskningen har langt hen ad vejen de samme interessekonflikter, forskellen er bare at de fleste regeringer bakker om om deres analyser og prognoser, og sågar bevilger pengene til al forskningen.

Du har ret. Al Gore er klimamilliardær på at handle med CO2-kvoter m.m. IPCCs formand Pachauri har også betydelige økonomiske interesser i klimasektoren.

Nigel Calder sagde det samme for flere år siden i en dokumentarfilm der vist hed noget i retning af "Dommedag aflyst": "Hvis en forsker søger bevilling til et projekt om et jordegern eller lign., skal den relateres til noget med klimaet at gøre for at den kan komme i betragtning". Men det er naturligvids ikke forskernes skyld.

Lad os dog få nogle navne på bordet på forskere, der økonomiske interesser i at anbefale bestemte medikamenter.

2
21. november 2013 kl. 13:28

Ja, det er mærkeligt, er det ikke Svend? Der flyder også stadig penge til forskning i biologi selvom forskerne nu i mange år har fortalt os at videnskaben er afgjort mht. evolutionsteoriens korrekthed.

PS: Hvem tror du er "industrien" og hvilke forskere tror du er på "industriens lønningsliste" ang. klimaforskning Svend?

1
21. november 2013 kl. 12:25

Forskeres uafhængighed af økonomiske interesser, herunder sponsorerede projekter, er altafgørende for at træffe beslutninger på et evidensbaseret grundlag

Klimaforskningen har langt hen ad vejen de samme interessekonflikter, forskellen er bare at de fleste regeringer bakker om om deres analyser og prognoser, og sågar bevilger pengene til al forskningen. Man kan jo undre sig over at bevillingerne stadig flyder i en lind strøm, når nu forskerne i mange år har sagt at videnskaben er helt afgjort.