Forskere oplader mobiltelefoner med mikrobølger

Amerikanske forskere har udviklet en ny teknologi, som kan omdanne mikrobølgeenergi til strøm. Det skriver BBC.

Ifølge forskerne fra Duke University i den amerikanske stat North Carolina kan lyd-, satellit- eller wifi-signaler høstes og omdannes til strøm.

Enheden, der konverterer energien fra bølgerne, er bygget af metamaterialer, der er kunstige og med egenskaber, som ikke findes i naturen.

Den består af glasfiber og kobberledere på en printplade, som indfanger de forskellige former for mikrobølgeenergi og konverterer dem til strøm.

Det er lykkedes forskerne at konvertere mikrobølger til 7,3 volt – en USB-oplader til eksempelvis at oplade batterier til mobiltelefoner og kameraer giver omkring fem volt.

Samtidig har de opnået en energieffektivitet på 37 procent, hvilket kan sammenlignes med solcellers.

Forskerne håber, at teknologien i fremtiden kan blive bygget direkte ind i mobiltelefoner, som derigennem kan oplades trådløst. Teknologien kan også hjælpe i områder uden adgang til strøm, hvor energi kan høstes fra signaler fra mobiltelefonmaster.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Tror de bliver lidt skuffede når de kommer ud i "The real world" og ser hvad de kan "høste" af energi der. De har brugt en stripline til deres forsøg, med et ret stort felt.

http://dukespace.lib.duke.edu/dspace/handl...

Var der ikke noget med at man kunne tappe energi til lys i Kalundborg tæt ved masterne? :)

 • 0
 • 0

Anden er for længst skudt ned på Slashdot. Ja, de kan opnå 37% effektivitet, men det er 37% af stort set ingenting. Især den med satellit-signaler er god...

 • 8
 • 0

Det er en and

Anden er for længst skudt ned på Slashdot. Ja, de kan opnå 37% effektivitet, men det er 37% af stort set ingenting. Især den med satellit-signaler er god..

Ekstrem imponerende, hvis de opnår 7.3V af ingenting! Særligt velegnet til satellit signaler! Nu kan LNA'en køre helt uden power! 7.3V, direkte fra satellit, og ind på MOSFET'ens gate, der ikke har energiforbrug. Måske er det den nye følsomme måde, at lave satellit modtagere?

At opnå 7.3V fra et kraftigt signal kan de fleste. Jeg har et par kuglepenne til at ligge, der lyser op, når mobiltelefonen sender. De er helt passive. Kunsten, er at få 7.3V fra et ekstremt svagt signal. Det kan absolut bruges. Med et så kraftigt signal, skal LNA'en designes til mindst 15V, for at ikke overstyres.

 • 0
 • 0

Helt enig - det er let nok at lave 7V 'ud af ingenting', hvis impedansen er høj nok. Det er den overførte effekt der tæller. Prøv at bruge 'netstumber' ell. lignende til at se hvad effekt der kan 'høstes' fra omkringliggende wifi routere - det er 'next to nothing'.. Det kan godt være de sender med 100mW, men pga. strækningstabet, er dette kraftigt reduceret i selv ganske kort afstand. Og fra satellitter ... grinagtigt. En ting er BBC - noget andet er at Ingeniørens journalist ikke har fanget dette.. Kommer aldrig til at virke.

mvh

 • 0
 • 0

Spænding er én ting, men strøm er noget andet. En USB lader til en mobiltelefon napper 0,5-1 Amp. og det får de ikke ud af luften. Og skulle det virke, har de samtidig opfundet evighedsmaskinen - jo mere du taler i telefonen, jo mere bliver den opladet .... not. Jeg bor 8 km fra Hove masten som udstråler 40 kW. Med en 0 dB antenne i "telefonladeren" vil jeg (ved hurtig hovedregning) få 0.0063 Volt til rådighed. Regnestykket er nok forkert, men sjov tanke :-) Men måske der er ment, at man skal besøge sendemasterne, når man skal lade op :-)

 • 0
 • 0

Det må være rollen for den journalist som har bragt denne artikel til torvs i et medie, som kalder sig "Ingeniøren".

Der må være visse regler for lavmål i kildekritik - men det er måske en glemt færdighed.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten