Forskere opdager mikroplast i lungernes dybeste afkroge

7. april 2022 kl. 11:162
Forskere opdager mikroplast i lungernes dybeste afkroge
18 procent af mikroplasten i vævet var PET, som bruges i flasker. 23 procent var polypropylen. Illustration: Grendelkhan (CC BY-SA 4.0).
Et studie har fundet 12 varianter af mikroplast i 11 ud af 13 vævprøver fra levende menneskers lunger og demonstrerer, at mikroplast kan invadere lungerne via inhalering.
Artiklen er ældre end 30 dage

Forskere fra University of Hull og Hull York Medical School har for første gang fundet konkrete eksempler på mikroplast i lungevæv fra levende mennesker.

Blandt de 12 fundne plastvarianter var de fleste af typer brugt i plastflasker og indpakning, og langt de fleste blev uventet fundet i lungernes dybeste dele, hvis snævre passager, ifølge forskernes antagelser, burde have holdt dem ude.

Mikroplast, der i laboratoriet er blevet observeret som værende skadelige for menneskelige celler, er tidligere blevet fundet i blod, og man ved, at det kan indtages via mad og drikke.

Det nye studie viser nu også, at det kan inhaleres, og bidrager med viden, der kan hjælpe fremtidig forskning i plastens specifikke helbredsmæssige konsekvenser, navnlig for luftvejene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: WHO: Foreløbig ingen tegn på, at mikroplast i drikkevand er usundt

Mikroplast fundet i 11 ud af 13 prøver

Studiet benyttede sig af lungevævsprøver indsamlet fra 13 patienter under rutinetjek på hospitalet. Af de patienter fandt studiet mikroplast i 11 patienters væv.

Tidligere studier har påvist samme høje forekomst af mikroplast i lungevæv taget under obduktioner.

Det nye studie undersøgte vævet for plastpartikler ned til 0,003 millimeters størrelse og brugte så spektroskopi for at identificere plastvarianterne, som der i alt var 12 af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De hyppigst forekommende typer var polypropylen (23 procent), der bruges i rør og til indpakning, og PET (18 procent), der i hverdagen kendes fra plastflasker.

I alt blev 39 plastpartikler fundet, hvoraf 11 lå i væv fra lungernes øvre dele, syv fra lungernes midte og 21 i lungernes dybeste dele, hvor forskerne ellers mente, at snævre luftveje burde have filtreret dem fra.

De håber, at deres identificering af mikroplasttyper og -forekomster i lungerne kan bidrage til fremtidig forskning, så den bedre kan opsætte laboratorieeksperimenter, der kan studere helbredsmæssige effekter af inhalering af partiklerne.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
7. april 2022 kl. 17:31

Lagner med strækeffekt - mon ikke elasticiteten kommer fra en plasttype? Sengetøj af ren bomuld er jo dyrere end af blandede fibre og derfor ret udbredt. Der er som nævnt af Claus plasttyper i en meget stor del af vores tøj, så vi har plasten meget tæt på vores indånding en meget stor del af livet.

Det bør derfor ikke undre, at man kan finde mikroplast i vores lunger. Spørgsmålet er dog, i hvilken udstrækning, at det skader vores helbred - og i den forbindelse forholdet mellem skader fra mikroplast og alle de andre ting, som vi indånder mere eller mindre frivilligt - tobaksrøg, udstødningsgasser, vejstøv, støv fra arbejdsprocesser og meget andet.

Forskerne må jo have fundet andre fremmedlegemer end plast i de undersøgte lunger.

1
7. april 2022 kl. 14:55

De hyppigst forekommende typer var polypropylen (23 procent), der bruges i rør og til indpakning, og PET (18 procent), der i hverdagen kendes fra plastflasker.

For små luftbårne partikler er det vel ligeså relevant at vide at mikrofibre af PET og PP bruges i udstrækt grad i tøj (f.eks. "fleece" af PET og termo-undertøj af PP) og andre tekstiler. Det gør PE i øvrigt også.

PP-fibre bruges desuden i luftfiltre, f.eks. mundbind.