Forskere om metan-udslip ved Sibirien: Vi har aldrig set noget lignende
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Forskere om metan-udslip ved Sibirien: Vi har aldrig set noget lignende

Fra et lager af metan - der overstiger mængden af CO2 fra afbrænding af verdens kendte fossile ressourcer - er russiske og amerikanske forskere begyndt at se langt højere udslip end tidligere.

Ved brug af en fjernstyret undervandsbåd, observationer fra fly, og både seismiske og akustiske målinger har forskerne fra University of Alaska og Russian Academy of Sciences opdaget, at udslippet af metan fra permafrosten under det Østsibiriske hav er mindst 17 millioner tons om året. Det er mere end dobbelt så højt som tidligere estimater.

Opdagelserne er offentliggjort i Nature og forskerne advarer om, at de har fundet usædvanligt brede metan-”skorstene” som er opstigende metan fra havbunden, der viser sig som runde huller i den efterhånden tynde is.

»Tidligere fandt vi lignende skorstene med en diameter på ti meter, men det er første gang, vi finder kraftfulde skorstene med en diameter på mere end 1000 meter, der bliver ved med at udsende metan,« siger en af forskerne Igor Semiletov fra det internationale arktiske forskningscenter ved University of Alaska til Independent. . Han vurderer at der er flere tusinde "skorstene" i området.

Igor Semiletov er en del af et forskningshold, der har overvåget havbunden ud for Sibirien i næsten 20 år, og han forventer, at der er flere tusinde metan-skorstene, der pumper drivhusgassen op i atmosfæren i et stadigt hastigere tempo. Isen ved Arktis forsvinder nemlig med en alarmerende hastighed, og de seneste rapporter fra det amerikanske energiministerium anslår, at Arktis vil være isfri om sommeren allerede i 2016, 86 år tidligere end tidligere klimamodeller har peget på.

De nyeste russiske og amerikanske undersøgelser har også vist, at temperaturen ved havbunden ud for Sibirien er steget med mellem 0,9 og 1,8 grader celsius over de sidste 14 år.

Forsker: Jeg er meget bekymret

For hver grad den globale opvarmning stiger, vil udslippet fra permafrosten stige og medvirke til endnu højere temperaturstigninger, og skrækscenariet er, at al metan bliver udløst, hvilket svarer til mere end den samlede mængde CO2 fra jordens kendte reserver af fossile brændsler. Om det sker er forskere over hele verden uenige om, men Natalia Shakhova, der også arbejder ved det internationale arktiske forskningscenter, lægger ikke skjul på, at hun er bekymret.

»Jeg er bekymret over den her proces, jeg er virkelig bekymret. Men ingen kender tidshorisonten for det katastrofale udslip. Der er en sandsynlighed for massive fremtidige udslip indenfor de næste årti, men vi ved det ikke med sikkerhed,« siger hun til Independent.

Udslippene til atmosfæren sker især i forbindelse med storme, hvor metanbobler, der har samlet sig i vandmasserne, bliver frigivet til atmosfæren. Metan er cirka 25 gange mere klimaskadelig end CO2, men nedbrydes til CO2 og vand efter otte til tolv år.

Metan er en stærk drivhusgas 22 gange stærkere end CO2 men Metan har. en meget kort levetid i atmosfære kun 2-3 år! Det vil give en kraftig men kort opvarmning. Af jorden
på læner sigt har det kun en lille betydning mens CO2. Er en svag drivhusgas som har en lang levetid i atmosfære på flere hundrede år afhængig af jorden temperatur jo koldere jorden er jo langsommere forsvinder CO2en fra atmosfære jo varmer jorden er jo hurtigere forsvinder CO2en fra atmosfæren CO2 har en større betydning på på læner sigt
at Arktis vil være isfri om sommeren allerede i 2016 Tor jeg ikke på
Jeg Tor føst at det kan ske i år2050
Samtidig er solar på vej mod et nyt maundetminimum som det der gav Europa den lille istid i 1600 tallet!

  • 5
  • 19

Først Flemming: Hvis du læser artiklen til ende vil du opdage, at jeg skriver, at metan nedbrydes efter otte til 12 år. Men læg mærke til, at metan bliver nedbrudt til CO2. Problemet forsvinder altså ikke bare, når metanen er nedbrudt.

Til Peter: Det er ingen dokumentation for at udslippene af metan er en naturlig klimaændring. Adskillige forskningsresultater, herunder FN´s peger derimod på, at det er en konsekvens af netop menneskelige aktivitet og dertilhørende global opvarmning.

mvh Thomas Djursing, journalist på ing.dk

  • 28
  • 7